» załóż konto» przypomnij hasło

Windows do kompletu

Microsoft Wireless Laser Desktop 7000

Autor: Szymon Grzegorczyk | Data: 2009-10-07 18:05:53

A A A | Wejść na stronę 36384 | Komentarzy 10

Całą budowę klawiatury mamy już w zasadzie opisaną, tak więc czas napisać jak to wszystko wygląda w praktyce. Zacznijmy od tego, że za łączność zestawu z komputerem odpowiedzialny jest miniaturowy przekaźnik bezprzewodowy 2.4 GHz. Zapewnia on zasięg do 10 m – nawet przy dużym obciążeniu sieci bezprzewodowych. Ten wręcz kosmiczny kształt klawiatury daje nam pełen komfort. Tak jak zapewnia producent „twoje ręce i nadgarstki będą teraz naturalnie ułożone”. To prawda! Przerzucając się z mojej starszej klawiaturki, na to cudo odczułem kolosalną różnicę. Pisanie na tym sprzęcie sprawia naprawdę ogromną frajdę. Nawet po dłuższym wbijaniu literek nie czujemy zmęczenia. Układ klawiszy jest perfekcyjny. Będąc przy podstawowych przyciskach muszę wspomnieć o dwóch sprawach – dobrej i złej. Pierwsza jest taka, że klawisze wciskają się niezwykle płynie i wręcz bezgłośnie. Niestety jeden klawisz nie jest tak idealny jak reszta. Chodzi mi o spację. Przycisk ten lekko się buja i przy jej wciskaniu nie słychać już takiego przyjemnego dla ucha dźwięku jaku reszty. Spotykałem się z klawiaturami mającymi lepiej skonstruowaną spację. Oczywiście nie każdemu może to przeszkadzać, jednak ja szukałem dziury w całym ;)
Przyciski na obwódce doskonale spełniają swoje zadanie. Bardzo spodobał mi się przycisk po lewej stronie, który pozwala zmniejszać lub powiększać różne rzeczy. Załóżmy, że jesteśmy w Wordzie… wtedy ustalamy wielkość kartki tzn. skalę. Będąc na pulpicie Windowsa, regulujemy wielkość ikonek – bardzo się zdziwiłem możliwościami tego przycisku. W przeglądarce internetowej przycisk ten działa jak rolka w myszce. Również niezwykle przydatnym butonem jest strzałka w lewym górnym rogu, pozwalająca cofać się do poprzedniej strony. Tak samo przyciski ściszania, przewijania itp. Co ważne, wszystko to działa jeszcze bez instalacji oprogramowania. Wszystkie przyciski idealnie współpracują z Windowsem, porozumiewają się w 100% dobrze.
Natomiast trzy tajemnicze przyciski u góry wymagają sterowników, tak więc zaczynamy instalację. Sterowniki na przeznaczone są dla systemów Windows Vista/Windows XP i zajmują 100 MB. Natomiast dla Mac OS X v10.2.x-10.5.x ważą 30 MB. Jako że od jakiegoś czasu pracuję na najnowszej „Siódemce”, przy instalacji driverów występował problem. Oczywiście Microsoft nie mógł sobie pozwolić na takie przypadki i umieścił na swojej stronie odpowiednie sterowniki KLIK.

Microsoft Wireless Laser Desktop 7000 Teraz instalacja przebiegła bez problemu. Po ponownym uruchomieniu komputera mogliśmy zacząć konfigurację. Na pulpicie pojawiają się dwa programy. Opisujemy teraz klawiaturę, więc zacznijmy od Microsoft Keyboard. W pierwszej zakładce ustawiamy częstotliwość migania kursora, powtarzanie znaków itp. Dalej możemy skonfigurować każdy z dodatkowych przycisków. Wszystko jest banalnie proste. Niżej widzimy również trochę inną konfigurację trzech przycisków „Ulubione”. Tu również możemy wybrać odpowiednie programy, które mają się włączyć. Dodatkowo możemy wybrać stronę internetową np. pcfoster.pl

Niestety nie są to w 100% dotykowe klawisze. Trzeba je lekko nadusić, aby włączył się nasz portal. Ale mimo wszystko przyciski te są bardzo funkcjonalne i przydatne.
Należy wspomnieć o materiałach, z których wykonana jest klawiatura. Otóż wszystko jest najwyższej jakości. Błyszczący plastik lekko się palcuje, ale wystarczy przetrzeć pierwszą lepszą ściereczką, aby otrzymać taki efekt, jaki był zaraz po otwarciu. Tak więc nie ma z tym problemu. Identycznie zachowuje się podkładka pod nadgarstki. Myślałem, że ten materiał będzie się jakoś dziwnie zachowywał, bardzo się brudził i zostawiał na sobie odciski palców. Byłem w błędzie. Takie tworzywo powinno być wykorzystywane w każdym tego typu sprzęcie.

Przejdźmy pod spód. Najbardziej interesujące są nóżki. Nie są to stałe jak w większości klawiatur, wysuwane nóżki. Te są dołączane osobno, a ich montaż jest banalny. Są one oczywiście gumowe, dzięki czemu klawiatura stoi nieruchomo na blacie. Ciekawe jest to, że możemy je zamontować zarówno pod przód, jak i pod tył. Oczywiście miejsca w których montujemy nóżki również są zakończone gumą, więc bez nich klawiatura jest również stabilna.

Tyle ode mnie o pierwszym sprzęcie należącym do zestawu. Czas na myszkę!
Warto przeczytać: Do góry

Komentarze

• Mateusz

2009-10-07 18:09:41

Noooooo, jestem pod wrażeniem. Zarówno zestawu, jak i samej recenzji. Wyczerpująco, na temat, świetne fotki... brawo!
    Myślałem, że minusem będzie cena, jednak widzę, że sprzęt dostał Best Buy, czyli jest wart tych pieniędzy.
  • maciek

2009-10-07 19:11:39

jw wow
    Wszystko mi się podoba ;]
  • Szyjamon

2009-10-07 19:16:26

Dzięki Panowie :) Co do ceny, to na pewno nie jest ona minusem. Co prawda mogłaby ona być trochę niższa, jednak sprzęt jest wart tych pieniędzy.
  • Badoo145

2009-10-07 19:26:50

No klawa jest spoko, nie powiem ;p
    ale odczułem wrażenie, że autor za bardzo wczuł się i okazał za dużo emocji ;p

A swoja drogą 400 zł na taki zestaw? Chyba, ze miałbym co robić z pieniędzmi.
  • Michal

2009-10-07 19:31:20

Super. Żeby zestaw był troszkę tańszy ...
  • Szyjamon

2009-10-07 19:35:40

Klakiers napisał:

No klawa jest spoko, nie powiem ;p
    ale odczułem wrażenie, że autor za bardzo wczuł się i okazał za dużo emocji ;p

A swoja drogą 400 zł na taki zestaw? Chyba, ze miałbym co robić z pieniędzmi.

Heh... nie powiem, bo przyjemnie mi się pisało... chodzi pewnie o te fantazyjne podtytuły ;p
  • Badoo145

2009-10-07 22:04:04

no powiedzmy ;p
  • gekon

2009-10-08 12:44:15

Bardzo dobry tekst, napisany z pasją i dużym zaangażowaniem w temat. Nie słuchaj ich Szyjamon, te fantazyjne podtytuły nadają artykułowi stylu i ciekawej oprawy. Naprawdę, kawał dobrej roboty.
  • gekon

2009-10-08 12:46:14

Co do samego produktu Microsoftu to nie mogę za dużo powiedzieć, ponieważ moje urządzenia wskazujące i klawiatury zawsze miały znaczek Logitecha. Jednak widzę, że firma założona przez Pana Gates'a potrafi zrobić (czasami) coś porządnego... ;-)
  • kasiwozniak13

2009-10-14 09:05:58

Super zestawik :)
    Estetyczny wygląd :)
    Podoba mi się w całej okazałości.

Lecz cenowo odpada niestety ;/

Komentarz 10

Konkursy

• Wszystkie konkursy zakończone. Zapraszamy wkrótce.

• Konkurs świąteczny 2020

Konkurs świąteczny 2020

Po raz kolejny przygotowaliśmy dla Was Świąteczny Konkurs, w którym możecie wygrać bardzo atrakcyjne nagrody. Aby wziąć udział w...

• 10 urodziny vortalu!

10 urodziny vortalu!

Tak, już dziesięć lat jesteśmy z Wami! Z okazji naszej rocznicy przygotowaliśmy razem z naszymi partnerami dla Was kolejny konkurs z...