Windows do kompletu
Microsoft Wireless Laser Desktop 7000

Spis treści

Spotykaliśmy już się z kilkoma klawiaturami, których klawisze nie są ułożone standardowo prosto. Jednak w tym modelu nie chodzi tylko sam układ poszczególnych przycisków w kształcie banana. Mamy tu do czynienia z czymś więcej. Pierwsze dwa rzędy klawiszy (patrząc od strony spacji) zostały dodatkowo wyprofilowane, tworząc małą falę zaraz na początku. Taki falisty układ przycisków wydaje się być na początku dosyć zwariowany i niepotrzebny, jednak przekonamy się o tym dalej.
Wygięcie przycisków spowodowało, że kilka klawiszy w środkowej części Wireless Laser Keyboard 7000 zostało celowo wydłużonych. Oprócz standardowych opisów klawiszy, na frontowych ściankach kilku z nich, producent nadrukował dodatkowe pomoce. Są w ten sposób opisane znane przez większość kombinacje, które doskonale przydają cię chociażby w programach z pakietu Microsoft Office. Tak więc, na lewym „Ctrl” umieszczono dodatkowo nadruk gwiazdki, dzięki czemu wiemy, że wciskając „Ctrl” plus „C” skopiujemy jakiś fragment tekstu. Na ściance klawisza z literką ”C” umieszczono bowiem napis „Copy”, przed którym jest gwiazdka sugerująca, co mamy dodatkowo wcisnąć \, aby wykonać daną akcję. Zamiast prawego przycisku z logiem Windows, producent zdecydował się na zastosowanie nowego klawisza Windows Flip 3D. Wyświetla on podgląd 3D wszystkich otwartych okien i pozwala przełączać się pomiędzy nimi.
Klawisze z ostatniego podstawowego rzędu tj. „Esc”, „F1”… nie mają już takiego kształtu jak reszta. W tym wypadku do czynienia mamy z mniejszymi przyciskami, również ułożonymi w falę. W rzędzie tym dodatkowo znalazły się „Lock”, oraz przycisk uruchamiający kalkulator.
Po wciśnięciu tego klawisza, zmieniamy konfigurację „efów”, przez co np. „F2” cofa nam ostatnio wykonaną akcję, a „F10” sprawdza pisownię Wordzie. Warto wspomnieć, że każdy z przycisków ma opływowy kształt idealnie nawiązujący do wyglądy najnowszych Windowsów.
Teraz przejdźmy do najciekawszych przycisków na klawiaturze. Wszystkie znajdują się na obwódce sprzętu. Każdy z nich jest półprzezroczysty, tak jak sama obwódka. Oprócz klawiszy „Cofnij”, „Wycisz” itp. Możemy tu również powiększać lub zmniejszać możliwe rzeczy w danym programie. Poszczególne przyciski są podzielone na mniejsze grupy, tak więc są tu klawisze od Internetu, multimediów, czy folderów. To jednak nie koniec nowości. Pewnie zauważyliście już pewną przezroczystą wnękę u góry z trzeba cyframi. Są to trzy półdotykowe pływające klawisze „Ulubione”. Każdy z nich możemy dowolnie zaprogramować, o czym dalej.
Jak widać od razu, wszystkie przyciski zostały inteligentnie porozmieszczane i pogrupowane. Poszczególne zestawy oddzielone są od siebie kilkumilimetrową przerwą. Przyciski wchodzące do podstawowego zestawu, zostały umieszczone w niewielkiej głębi, otoczone czarnym połyskującym plastikiem. Nieodłączna podstawka pod nadgarstki wysadzona jest przyjemnym w dotyku materiałem. Element, na którym są klawisze multimedialne, jest jakby połączeniem wcześniejszych dwóch materiałów. Natomiast ostateczna obwódka obudowy, jak już wcześniej wspominałem to przezroczysty plastik z cieniutką srebrną listewką.
W prawym górnym rogu klawiatury znajduje się logo producenta, oraz mała dioda, sygnalizująca wymianę baterii. Szkoda, że zabrakło światełek informujących o aktywnych klawiszach „Caps Lock” itp. A jest na nie miejsce.
Spód klawiatury również mnie bardzo zaskoczył. Wszystko co możliwe zostało tam dokładnie opisane i to w naszym ojczystym języku. Oprócz przycisku ułatwiającego nawiązanie łączności z odbiornikiem, mamy tu estetyczny schowek na baterie, oraz cztery miejsca na dodatkowe nóżki. Montaż stópek jest bardzo prosty, ale mimo wszystko Microsoft zadbał o każdego i umieścił pod spodem dokładnie zilustrowaną instrukcję ich zakładania.
Zapraszam teraz do zapoznania się z funkcjonalnością i pracą klawiatury.
Warto przeczytać:
Do góry
Konkursy
Wszystkie konkursy zakończone. Zapraszamy wkrótce.
-
Konkurs świąteczny 2020
Po raz kolejny przygotowaliśmy dla Was Świąteczny Konkurs, w którym możecie wygrać bardzo atrakcyjne nagrody. Aby wziąć udział w...
-
10 urodziny vortalu!
Tak, już dziesięć lat jesteśmy z Wami! Z okazji naszej rocznicy przygotowaliśmy razem z naszymi partnerami dla Was kolejny konkurs z...
Komentarze
Mateusz
2009-10-07 18:09:41
Myślałem, że minusem będzie cena, jednak widzę, że sprzęt dostał Best Buy, czyli jest wart tych pieniędzy.
maciek
2009-10-07 19:11:39
Wszystko mi się podoba ;]
Szyjamon
2009-10-07 19:16:26
Badoo145
2009-10-07 19:26:50
ale odczułem wrażenie, że autor za bardzo wczuł się i okazał za dużo emocji ;p
A swoja drogą 400 zł na taki zestaw? Chyba, ze miałbym co robić z pieniędzmi.
Michal
2009-10-07 19:31:20
Szyjamon
2009-10-07 19:35:40
Klakiers napisał:
No klawa jest spoko, nie powiem ;p
ale odczułem wrażenie, że autor za bardzo wczuł się i okazał za dużo emocji ;p
A swoja drogą 400 zł na taki zestaw? Chyba, ze miałbym co robić z pieniędzmi.
Heh... nie powiem, bo przyjemnie mi się pisało... chodzi pewnie o te fantazyjne podtytuły ;p
Badoo145
2009-10-07 22:04:04
gekon
2009-10-08 12:44:15
gekon
2009-10-08 12:46:14
kasiwozniak13
2009-10-14 09:05:58
Estetyczny wygląd :)
Podoba mi się w całej okazałości.
Lecz cenowo odpada niestety ;/