» załóż konto» przypomnij hasło

47, 66 czy 118 PLN - ile warto zapłacić?

Test podstawek chłodzących cz. 3

Autor: Rafał Cybulski | Data: 2011-09-05 15:50:54

A A A | Wejść na stronę 108354 | Komentarzy 11

Dobrze znana z naszych publikacji firma SilentiumPC wprowadziła na rynek kolejny model podstawki chłodzącej Hiberna NC300, który ma zastąpić wcześniejszy (całkiem udany) Hiberna NC200. Jest ona kompatybilna z notebookami i netbookami z matrycą o przekątnej pomiędzy 8,9 – 17,3 cala, co oznacza, że będzie współpracować praktycznie z każdym komputerem przenośnym dostępnym na rynku.

SilentiumPC Hiberna NC300

Urządzenie zostało zapakowane w dobrze prezentujące się pudełko, na którego froncie widnieje duże zdjęcie podstawki i informacja o najważniejszych funkcjach. Na odwrocie mamy przedstawiony każdy bok NC300 z opisem oraz grafikę symulującą działanie chłodzenia.

Cała obudowa została wykonana z solidnego plastiku pomalowanego na czarny kolor. Jej wymiary to kolejno: 379 x 305 x 47 mm (szerokość x głębokość x wysokość), natomiast waga wynosi 750 gram. Powierzchnia, na której będzie stał laptop jest pokryta meshową powierzchnią, pod którą znajduje się 230 mm wentylator z łożyskiem hydraulicznym. Zasysa on zimne powietrza od spodu i kieruje na rozgrzany spód naszego komputera. Prasuje on z prędkością obrotową 600 RPM +/- 10%, generując przy tym hałas o natężeniu 11,9 dB/A. Przepływ powietrza wynosi 89,8 CFM. W centralnej części widzimy logo SeilentiumPC.

Jak spojrzymy na spód podkładki to widzimy szereg otworów pod wentylatorem, które umożliwiają zasysanie chłodnego powietrza. W narożnikach producent umieścił cztery gumowe nóżki, które mają zapobiegać przed przypadkowym przesuwanie się podstawki oraz redukować ilość przenoszonych drgań. Widzimy również niewykorzystane otwory na dwa zawiasy, którymi można by regulować kąt nachylenia Hiberna NC300. W tym przypadku wynosi on około 9 stopni.

Na tylnym panelu mamy włącznik oraz dwa porty USB. Jeden z nich służy do zasilenia urządzenia za pomocą kabla USB z zestawu. Drugi natomiast możemy wykorzystać do podłączenia urządzenia zewnętrznego.

Prawy i lewy bok Hiberna NC300 wygląda dokładnie tak samo. Nie znajdziemy tutaj dodatkowych złącz.

Warto przeczytać: Do góry

Komentarze

• Francus

2011-09-05 17:52:05

Fajny nowy cooler od SilentiumPC, nie słyszałem o nim wcześniej.
  • wikingowiec

2011-09-05 17:53:29

Francus napisał:

Fajny nowy cooler od SilentiumPC, nie słyszałem o nim wcześniej.

Już spory czas jest na rynku ten model :)
  • ~hubi_2006

2011-09-05 18:28:36

Miałem kupić podstawkę Silentium, ale po tym teście widzę, że nie warto. Ogólnie widzę, że podstawki nie dają wielkiej różnicy.
  • Warwyko76

2011-09-06 13:20:56

~hubi_2006 napisał:

Miałem kupić podstawkę Silentium, ale po tym teście widzę, że nie warto. Ogólnie widzę, że podstawki nie dają wielkiej różnicy.

To zależy od laptopa. Chłopaki mają wymagający sprzęt i różnice małe. U mnie na Core 2 Duo jest do 10C. Kupuj!
  • Duath

2011-09-06 16:20:38

@up

Dokładnie. Poza tym bardzo dużo zależy też od otworów wentylacyjnych na spodzie laptopa, na które moim zdaniem najpierw trzeba patrzeć podczas kupowania podstawki chłodzącej. U jednych egzamin zda jeden wielki wentylator u innych przykładowo 2 mniejsze umieszczone w innych miejscach ;)
  • t.luk

2011-09-07 14:02:50

Dokładnie, przy wyborze podkładki najpierw powinno się zorientować w kwestii otworów wentylacyjnych w laptopie. Co do testu to Hiberna NC300 jednak coś tam schładza ale nie zapominajmy, że jest też jedną z najtańszych markowych podkładek ;)
  • ~Raddek

2011-11-07 14:45:20

Kupiłem podstawkę Media-Techa i temperatura pracy spadła o 10 stopni. Dobry wybór. Dużym plusem jest to, że podstawka jest bardzo cicha, nie przeszkadza podczas pracy.
  • ~CMFan

2012-01-06 15:24:59

Czy to nie jest tania podróbka podstawki Cooler Master NotePal E1? http://www.coolermaster.com/product.php?product_id=6670
    Co o tym myślicie?
  • ~szczurek

2012-06-25 23:15:08

mam tego media-techa, kupiłem za sprawą tego art. ogólnie MT2654 jest cicha, dobrze wykonana, chłodzi dobrze, oraz jest w dobrej cenie, wiec zakup oceniam pozytywnie :)
  • ~gjenek

2012-12-11 20:32:49

Witam. Mam podkładkę SilentiumPC Hiberna NC300 i muszę powiedzieć że jest wspaniała. Bardzo cicha i świetnie wykonująca swoją pracę. Mam Lenovo y580, a w nim grzeje się dysk jednak po kupnie podkładki bardzo obniżyły się temperatury szczególnie dysku. Polecam gorąco!!!

zobacz wszystkie komentarze | Komentarz 11

Konkursy

• Wszystkie konkursy zakończone. Zapraszamy wkrótce.

• Konkurs świąteczny 2020

Konkurs świąteczny 2020

Po raz kolejny przygotowaliśmy dla Was Świąteczny Konkurs, w którym możecie wygrać bardzo atrakcyjne nagrody. Aby wziąć udział w...

• 10 urodziny vortalu!

10 urodziny vortalu!

Tak, już dziesięć lat jesteśmy z Wami! Z okazji naszej rocznicy przygotowaliśmy razem z naszymi partnerami dla Was kolejny konkurs z...