Kogo potrafi wystraszyć?

Norton Ghost 14.0

Autor: Mateusz Galon | Data: archiwalny

A A A | Wejść na stronę 38501 | Komentarzy 1

Pierwsza czynność, którÄ… należy zrobić (wg. informacji w menu) to uruchomienie kreatora definiowania kopii zapasowej, aby utworzyć aktualny punkt przywracania systemu.

Norton Ghost 14
Mamy możliwość wykonania kopi zapasowej caÅ‚ego komputera, ale również danego dysku czy katalogu. Możemy ustawić sobie harmonogram tworzenia takiej kopii, co zautomatyzuje nasze poczynania. Wybieramy również lokalizacjÄ™ docelowÄ…, czyli miejsce gdzie nasza kopia bezpieczeÅ„stwa bÄ™dzie siÄ™ znajdować. Ja utworzyÅ‚em kopiÄ™ jednego z katalogów swojego komputera, który w chwili tworzenia byÅ‚o zajmowaÅ‚ 26MB i miaÅ‚ w sobie 700 podfolderów z 4000 plików. W czasie tworzenia punktu przywracania mamy dostÄ™p do bardzo ciekawej funkcji „wydajność”. Za pomocÄ… suwaka, możemy ustawić priorytet, czyli jakÄ… część zasobów nasz komputer ma przeznaczyć na wykonywanie kopii zapasowej. Jest to doskonaÅ‚e rozwiÄ…zanie, kiedy np. w tym samym czasie oglÄ…damy film i chcemy, żeby obraz byÅ‚ w peÅ‚ni pÅ‚ynny. Proces tworzenia trwaÅ‚ dokÅ‚adnie 4 minuty i 39 sekund.

Norton Ghost 14

Å»eby status zmieniÅ‚ siÄ™ na bezpieczny trzeba wykonać punkt przywracania dysku, na którym zainstalowany jest system operacyjny, jednak u mnie ten dysk zajmuje sporo miejsca i nie miaÅ‚em dostatecznie pojemnego noÅ›nika, żeby jÄ… wykonać. KopiÄ™ zapasowÄ… możemy utworzyć nie tylko dysku czy danego folderu, ale również np. plików obrazów, filmów czy poczty elektronicznej.

Norton Ghost 14
W menu zarzÄ…dzania kopiami zapasowymi mamy informacje jakie pliki kiedy byÅ‚y archiwizowane i kiedy wedÅ‚ug harmonogramu bÄ™dzie ponownie tworzony punkt przywracania. Możemy tam również usuwać i dodawać nowe zadania, zmieniać istniejÄ…ce oraz uruchomić interesujÄ…cÄ… nas pozycjÄ™ (utworzyć ponownie kopiÄ™ zapasowÄ…). Na stronie gÅ‚ównej programu Norton Ghost mamy wykres koÅ‚owy lokalizacji docelowej, czyli miejsca gdzie tworzone sÄ… nasze kopie zapasowe. Poszczególnymi kolorami zaznaczono wolne i zajÄ™te miejsce. Przywracanie plików Po wybraniu tej opcji z menu gÅ‚ównego otworzy nam siÄ™ nowe okno. Mamy w nim miejsce na wyszukanie pliku, który chcemy przywrócić. OczywiÅ›cie można również plik odszukać rÄ™cznie, wtedy gdy nie pamiÄ™tamy dokÅ‚adnej nazwy. Po wybraniu pliku lub katalogu, który chcemy przywrócić wybieramy opcjÄ™ „przywróć pliki” po czym pozostaje nam jeszcze ustalić lokalizacjÄ™ docelowÄ…, którÄ… może być oczywiÅ›cie oryginalny folder, nowy folder (np. na pulpicie) lub zupeÅ‚nie inny, zdefiniowany przez nas katalog. W poszukiwaniu danego pliku pomoże nam możliwość posortowania wedÅ‚ug m.in. daty czy rozmiaru. Jeżeli przywracany plik istnieje, a jest np. uszkodzony wtedy program zapyta nas o zgodÄ™ na podmienienie.
Norton Ghost 14

Istnieje również możliwość przywrócenia caÅ‚ego komputera do wczeÅ›niej zdefiniowanego punktu przywracania. Opcja ta również jest na stronie gÅ‚ównej, a korzystanie z niej jest analogiczne do powyżej opisanej.
Warto przeczytać: Do góry

Komentarze

• ~Gajur

2013-02-20 23:24:45

Mam zainstalwanego nortona 14 na XP a chcę zainstalować win.7 i z tąd moje pytanie czy Norton będzie chodził na win. 7

Komentarz 1