Czy w Polsce nawigacja ma sens?
Recenzja GPS TomTom GO 950
Spis treści
Producent reklamuje swoje urządzenie podkreślając możliwość obsługi urządzenia za pomocą poleceń głosowych. Z informacji znalezionych w sieci okazuje się, że nie dla mieszkańców kraju nad Wisłą. Funkcja jest dostępna tylko w: Australii, Hiszpanii, Włoszech, Portugalii, Belgii, Holandii, Luksemburgu, Francji, Wielkiej Brytanii, Irlandii, Niemczech, Austrii i Szwajcarii. Postanowiłem to sprawdzić i wszystko działa jak należy:
Przydatnym rozwiązaniem w GO 950 jest technologia Enhanced Positioning: „zapewnia ciągłą nawigację, nawet gdy nawigator nie ma możliwości odbioru sygnału GPS (np.: w tunelach lub pomiędzy wysokimi budynkami)”.
W czasie korzystania z urządzenia nigdy nie napotkałem problemów z szybkim złapaniem sygnału GPS. Nie raz rozpoczynałem swoją podróż w pochmurny, deszczowy dzień i żadnych problemów nie uświadczyłem. Warto dodać, że GO 950 pracuje bardzo stabilnie, nie gubi się i nie obraca ekranu w poszukiwaniu pozycji.
Jeżeli chodzi o mapy to nie mam większych zastrzeżeń. Wszystkie drogi jakimi się poruszałem były dobrze zaznaczone. Mankamentem może być odwzorowanie limitów prędkości, ponieważ jak wiecie w Polsce w terenie zabudowanym wynosi on 50km/h. TomTom podaje nam o 10km/h więcej co może zakończyć się mandatem ;-) Na drogach ekspresowych czy autostradach jest już perfekcyjnie np. mamy znak ograniczenia do 90km/h i na ekranie naszego urządzenia również pojawia się taka informacja.
Najnowsza mapa zwiera dokładne informacje o fotoradarach. Jest to kwestia ostatni czasy bardzo istotna dla osób, które dopiero planują zakup GPSu. Informacja o zbliżaniu się do pomiaru prędkości jest podawana z odpowiednim wyprzedzeniem oraz ograniczeniem, które należy zachować.
Mapy nie zostały wyposażone w wizualizację obrysów budynków co możemy coraz częściej spotkać u innych producentów. Trzeba przyznać, że jest to ciekawe rozwiązanie jednak nadal dostępne tylko w większych miastach. Jednak chciałbym przy okazji powiedzieć o prowadzeniu nas przez GO 950 pod konkretny adres. Jest dobrze, ale nie idealnie w mniejszych miejscowościach często po wpisaniu ulicy i numeru domu dostawałem informację zwrotną w postaci „na tej ulicy numery domów zaczynają się od np. 10” przez co nie mogłem skierować się bezpośrednio np. pod czwórkę.
Kolejną funkcjonalnością o której producent dużo pisze w swoich komunikatach prasowych jest Asystent pasa ruchu. Przydaje się głównie na autostradach, gdzie mamy dużo rozjazdów i brakuje nam pewności czy dobrze odczytaliśmy informację ze znaku. Rozwiązanie to pozwala nam zaoszczędzić wiele kilometrów (sami wiecie, że jak źle zjedziemy na autostradzie to często na dobrą drogę można wrócić dopiero za 50km). Przykład prezentujemy poniżej:
Czego jeszcze mi zabrakło? Automatycznego przejścia z trybu dziennego na nocny. Niby nic wielkiego, jednak żeby zmienić wyświetlane kolory trzeba wejść do menu i tam odnaleźć takową opcję co w czasie podróży może być trochę niewygodne. Konkurencja w tym wypadku ma przewagę u większości taką funkcjonalność znajdziemy.
Ekran główny jest w pełni konfigurowalny co oznacza, że dookoła mapy możemy rozmieścić skróty do najczęściej wykorzystywanych funkcji w tym zmiana dzień/noc o której wyżej pisałem. Warto mieć pod ręką np. podaj błąd mapy, rozmowa telefoniczna czy dodaj miejsce do ulubionych.
Konkursy
Wszystkie konkursy zakończone. Zapraszamy wkrótce.
-
Konkurs świąteczny 2020
Po raz kolejny przygotowaliśmy dla Was Świąteczny Konkurs, w którym możecie wygrać bardzo atrakcyjne nagrody. Aby wziąć udział w...
-
10 urodziny vortalu!
Tak, już dziesięć lat jesteśmy z Wami! Z okazji naszej rocznicy przygotowaliśmy razem z naszymi partnerami dla Was kolejny konkurs z...
Komentarze
Mikellle
2010-11-20 01:15:03
Fulout
2010-11-20 09:16:29
Z pierwszych przejażdżek po mieście wnioskuję że da sobie świetnie radę - to świetna nawigacja, której multum funkcjonalności zaczynam powoli doceniać (wcześniej korzystałem z mniej zaawansowanych modeli).
Kamirp
2010-11-21 23:15:35
Irwander
2010-11-21 23:33:51