Skuteczna ochrona dla każdego?
Panda Internet Security 2010 oraz Antivirus Pro 2010
Po uruchomieniu aplikacji następuje szybkie uaktualnienie bazy danych o najnowszych zagrożeniach. Nie trudno zauważyć, że wersja 2010 wygląda praktycznie identycznie jak ta z zeszłego roku. Czy to źle? Uważam, że wręcz odwrotnie. Oznacza to, że obecna wersja okazała się przystępna i nie potrzebne były, żadne wizualne zmiany. Zresztą spójrzcie sami na recenzję wersji 2009. Mamy pięć głównych zakładek: Status, Skanowanie, Raport, Kwarantanna i Usługi. Domyślnie znajdujemy się w pozycji numer jeden, gdzie mamy zsumowane dotychczasowe prace naszego programu, czyli co Panda zrobiłem dla nas do tej pory. Charakterystyczne dla naszego dzisiejszego bohatera są trzy kolory „fajek”, które oznaczają: zielony – bezpiecznie, żółty – średnie ryzyko, czerwony – bezpośrednie niebezpieczeństwo.
Jak widzimy powyżej mamy informacje na temat zagrożeń wykrytych w przeciągu ostatniego miesiąca, jak również dane na temat ostatniego incydentu np. wykrycie spamu, wirusa czy programu szpiegującego. Wszystko przystępnie i przejrzyście.
Na początku chciałbym jeszcze wspomnieć o bardzo dobrej pomocy, wystarczy przejść do zabezpieczeń np. firewall’a i w lewym dolnym rogu mamy link do wsparcia. Tam znajdziemy dosłownie wszystko o możliwościach danego modułu. Jednak jeżeli informacje te nie są dla nas wystarczające możemy bez problemu wysłać e-mail do wsparcia technicznego Pandy z konkretnym zapytaniem.
Jak już jestem przy firewall’u to powiem, że działa on jeszcze lepiej niż w poprzedniej wersji. Pozwala na jeszcze mniej, pytająco o próbę każdego połączenia. Dla przykładu wersja 2009 pozwalała na automatyczne aktualizacje niektórych produktów Adobe, teraz mamy wyraźny komunikat oczekujący na pozwolenie. Czyli programiści Pandy pozostawili stary interfejs, jednak samo serce programu zostało udoskonalone.
W zapowiedzi napisałem, że program ma używać 8 MB pamięci, ponieważ takie informacje podawała oficjalna strona. U mnie ta liczba jest minimalnie wyższa i wynosi niecałe 10 MB. To nadal bardzo dobry wynik.
Wobec tego jakie są minimalne wymagania naszego komputera, żebyś mogli bez przeszkód korzystać z najnowszej wersji? Już podaję:
System operacyjny:
Windows XP 32-bitowy
Windows Vista 32- i 64-bitowy
Procesor:
Pentium 300MHz lub szybszy
Pamięć RAM:
128 MB bez TruPrevent
512 MB z TruPrevent (zalecana 1GB)
Dysk twardy:
275 MB wolnego miejsca
Internet Explorer 6.0
Napęd CD-ROM
Co mamy w poszczególnych zakładkach?
Pierwszą z nich już pokrótce opisałem. Następnie zobaczmy Skanowanie.
Mamy tutaj możliwość przeskanowania całego komputera, lub tylko wybranych komponentów. Istnieje również opcja sprawdzenia samej poczty oraz wykrywania luk w systemie. Także w tym miejscu zaplanujemy harmonogram skanowania.
W menu Raport mamy dostęp do dokładnych statystyk, które program gromadzi na podstawie wszystkich działań. Tak jak w poprzedniej wersji wyniki przedstawione są na wykresach, co zdecydowanie ułatwia ich odczyt.
W kwarantannie mamy pliki, które zostały do niej przeniesione, a w usługach znajdziemy moduł przesyłania podejrzanych plików do PandaLabs, możliwość tworzenia dysków ratunkowych, jak również pomoc techniczną.

Jak widzimy powyżej mamy informacje na temat zagrożeń wykrytych w przeciągu ostatniego miesiąca, jak również dane na temat ostatniego incydentu np. wykrycie spamu, wirusa czy programu szpiegującego. Wszystko przystępnie i przejrzyście.
Na początku chciałbym jeszcze wspomnieć o bardzo dobrej pomocy, wystarczy przejść do zabezpieczeń np. firewall’a i w lewym dolnym rogu mamy link do wsparcia. Tam znajdziemy dosłownie wszystko o możliwościach danego modułu. Jednak jeżeli informacje te nie są dla nas wystarczające możemy bez problemu wysłać e-mail do wsparcia technicznego Pandy z konkretnym zapytaniem.

Jak już jestem przy firewall’u to powiem, że działa on jeszcze lepiej niż w poprzedniej wersji. Pozwala na jeszcze mniej, pytająco o próbę każdego połączenia. Dla przykładu wersja 2009 pozwalała na automatyczne aktualizacje niektórych produktów Adobe, teraz mamy wyraźny komunikat oczekujący na pozwolenie. Czyli programiści Pandy pozostawili stary interfejs, jednak samo serce programu zostało udoskonalone.
W zapowiedzi napisałem, że program ma używać 8 MB pamięci, ponieważ takie informacje podawała oficjalna strona. U mnie ta liczba jest minimalnie wyższa i wynosi niecałe 10 MB. To nadal bardzo dobry wynik.
Wobec tego jakie są minimalne wymagania naszego komputera, żebyś mogli bez przeszkód korzystać z najnowszej wersji? Już podaję:
System operacyjny:
Windows XP 32-bitowy
Windows Vista 32- i 64-bitowy
Procesor:
Pentium 300MHz lub szybszy
Pamięć RAM:
128 MB bez TruPrevent
512 MB z TruPrevent (zalecana 1GB)
Dysk twardy:
275 MB wolnego miejsca
Internet Explorer 6.0
Napęd CD-ROM
Co mamy w poszczególnych zakładkach?

Pierwszą z nich już pokrótce opisałem. Następnie zobaczmy Skanowanie.
Mamy tutaj możliwość przeskanowania całego komputera, lub tylko wybranych komponentów. Istnieje również opcja sprawdzenia samej poczty oraz wykrywania luk w systemie. Także w tym miejscu zaplanujemy harmonogram skanowania.
W menu Raport mamy dostęp do dokładnych statystyk, które program gromadzi na podstawie wszystkich działań. Tak jak w poprzedniej wersji wyniki przedstawione są na wykresach, co zdecydowanie ułatwia ich odczyt.
W kwarantannie mamy pliki, które zostały do niej przeniesione, a w usługach znajdziemy moduł przesyłania podejrzanych plików do PandaLabs, możliwość tworzenia dysków ratunkowych, jak również pomoc techniczną.

Warto przeczytać:
Do góry
Konkursy
Wszystkie konkursy zakończone. Zapraszamy wkrótce.
-
Konkurs świąteczny 2020
Po raz kolejny przygotowaliśmy dla Was Świąteczny Konkurs, w którym możecie wygrać bardzo atrakcyjne nagrody. Aby wziąć udział w...
-
10 urodziny vortalu!
Tak, już dziesięć lat jesteśmy z Wami! Z okazji naszej rocznicy przygotowaliśmy razem z naszymi partnerami dla Was kolejny konkurs z...
Komentarze
Szyjamon
2009-10-11 13:54:04
gekon
2009-10-11 13:58:49
Michal
2009-10-11 16:31:34
pedober
2009-10-14 00:10:39
Mateusz
2009-10-14 01:00:26
melo24