» załóż konto» przypomnij hasło

Skuteczna ochrona dla każdego?

Panda Internet Security 2010 oraz Antivirus Pro 2010

Autor: Mateusz Galon | Data: 2009-10-10 16:31:56

A A A | Wejść na stronę 28083 | Komentarzy 10

Przeprowadziłem dokładny test możliwości najnowszej odsłony Pandy Internet Security 2010. Z uwagi, że produkt Antivirus różni się tylko ograniczonymi możliwościami nie ponawiałem ich. Przejdźmy jednak do meritum.

Do testu wykorzystałem komputer na którym ilość używanego miejsca wynosiła tylko 8 GB. Umieściłem tam specjalny folder o nazwie Dane w którym umieściłem różne pliki. Były to m.in. czcionki, zdjęcia, ikony, pliki php, html, css, zip czy rar. W sumie ponad 20000 plików. Wszystkie z nich były nie zakażone.

Czas skanu

Wykonaliśmy pełne skanowanie pięciokrotnie po czym obliczyliśmy średnią prędkość tego zabiegu. Spójrzcie jak wyglądają wyniki:

1. 00:22:56
2. 00:21:10
3. 00:23:12
4. 00:23:08
5. 00:22:44

Średni czas skanowania: 00:22:48

Spam

Sprawdźmy jak wygląda wykrywanie spamu przez najnowsze dziecko Pandy. Przez okres testów otrzymałem 100 maili, które powinny być zaliczone bezsprzecznie do spamu. Nasz program pomylił się tylko trzy razy – jednak to pomyłka w tą lepszą stronę – nie usunął dobrego maila, tylko zostawił spam w skrzynce odbiorczej. Za ten moduł należy się zdecydowanie pochwała.

Złośliwe adresy URL

Wybraliśmy pięć niebezpiecznych adresów stron www, na podstawie których mogliśmy sprawdzić działania naszej osłony ogniowej. Czas, żebyście przekonali się jaka była reakcja Pandy na niebezpieczne strony:
1. Pierwsza witryna, którą wybrałem została automatycznie zablokowana przez IE8 z uwagi na ActiveX, jednak Panda również dała znać o sobie komunikatem o zneutralizowaniu wirusa.
2. W kolejnym wypadku firewall nie pozwolił na załadowanie się strony, dał nam komunikat o jej infekcji i usunięciu wirusa JS/Gumbler.A
3. Po wejściu na kolejną witrynę otrzymałem komunikat, że oprogramowanie adware zostało zneutralizowane.
4. Spróbowałem pobrać niebezpieczny plik, jednak Panda przerwała ten proces, a IE8 poinformował, że mógł on stwarzać zagrożenie.
5. Ostatnia strona, którą wybrałem to miejsce, które próbuje ukraść poufne informacje, dane o kontach bankowych oraz zainstalować złośliwe oprogramowanie. Program ściągnął się i rozpoczął instalację, którą w porę Panda przerwała z komunikatem, że jest to niepożądana aplikacja.

Wykrywalność wirusów została sprawdzona, przez znany wszystkim AV-Test, których wynik wynosi, aż 99,6%. Panda w tym aspekcie okazuje się być prawie doskonała.

Wyniki testów są jak najbardziej zadowalające. Program okazał się doskonałym obrońcą, dzięki czemu nawet osoby, których działanie kończy się na instalacji mogą czuć się w pełni bezpieczne.
Warto przeczytać: Do góry

Komentarze

• Szyjamon

2009-10-11 13:54:04

Ciekawa recka... no i bardzo dobry pomysł z tymi testami. Myślałem, że Panda wypadnie gorzej, ale się pomyliłem.
  • gekon

2009-10-11 13:58:49

Kolejny dobry i ciekawy tekst. Artykuł jest napisany w luźnym i przystępnym stylu trafiającym do (moim zdaniem) prawie każdego odbiorcy. Dobrze, że taka recenzja powstała. Zbliża się koniec roku co oznacza, że wychodzą nowe oprogramowanie antywirusowe itp., kończą się subskrypcje, więc może warto zastanowić się nad innym produktem konkurencyjnej firmy - w tym wypadku PANDA SECURITY.
  • Michal

2009-10-11 16:31:34

Bardzo ciekawa recenzja. Nie używałem jeszcze pandy ale ta recenzja jakoś mnie zaciekawiła. Może w przyszłości spróbuję sam ;)
  • pedober

2009-10-14 00:10:39

Mam już Pandę 2010 i chwalę sobie. Recenzja bardzo fajnie napisała, lubię taki styl pisania, bez niepotrzebnego zagłębiania się w nieistotne z punktu widzenia 95% użytkowników szczegóły. Co do szybkości skanowania, możliwe, że Panda nie zdążyła zrobić bazy sygnatur plików.
  • Mateusz

2009-10-14 01:00:26

Dzięki Panowie za dobre słowa. Program jeszcze raz polecam, uważam, że jest on zdecydowanie udanym wydaniem i może zaciekawić nawet osoby, które do tej pory wybierały tylko darmowe rozwiązania. Panda w porównaniu do tego co było jakieś 3 lata temu zrobiła ogromny krok do przodu!
  • melo24

2009-10-18 13:21:09

ciekawy artykuł. Widze że Panda dodała jeszcze jesen program do swojej kolekcji. Korzystał już ktoś z Pandy na Notebook-a?
  • freuer021

2009-10-19 20:37:14

testowałem tę Pandę i muszę przyznać, że jest sporo lepsza od wersji 2009:) bardzo ciekawa recenzja, bardzo treściwa i najważniejsze funkcje zostały opisane. Nowa Panda ma jeszcze lepsze funkcje niż jej poprzednik a jest w tej samej cenie:)
  • pedober

2009-10-26 01:02:06

A trochę z innej beczki, planujecie zrobić jakieś porównanie antywirusów na W7? Czy współpracują stabilnie z tym systemem.

PS: sorry za komentarz jako anionim ;)
  • Mateusz

2009-10-26 19:43:17

Na dzień dzisiejszy takiego testu nie ma w planach, ale inicjatywa całkiem ciekawa. Trzeba pomyśleć :)

Komentarz 10

Konkursy

• Wszystkie konkursy zakończone. Zapraszamy wkrótce.

• Konkurs świąteczny 2020

Konkurs świąteczny 2020

Po raz kolejny przygotowaliśmy dla Was Świąteczny Konkurs, w którym możecie wygrać bardzo atrakcyjne nagrody. Aby wziąć udział w...

• 10 urodziny vortalu!

10 urodziny vortalu!

Tak, już dziesięć lat jesteśmy z Wami! Z okazji naszej rocznicy przygotowaliśmy razem z naszymi partnerami dla Was kolejny konkurs z...