» załóż konto» przypomnij hasło

Co wybrać w cenie 170 PLN bez zasilacza?

Test obudów Modecom Next 2 i Prostation 2

Autor: Mateusz Galon | Data: 2010-08-28 08:00:00

A A A | Wejść na stronę 51037 | Komentarzy 10

Test obudów Modecom Next 2 i Prostation 2 Do tej pory w naszych testach dominowały modele obudów w cenie około 300 PLN. Jednak nie każdy składając swój komputer planuje aż tyle pieniędzy przeznaczyć na ten komponent. Z drugiej strony jednak wszyscy chcemy, aby nasz pecet pracował cicho, a poszczególne podzespoły były dobrze chłodzone. Te warunki mogą być spełnione tylko wtedy, gdy cyrkulacja powietrza w naszej obudowie jest prawidłowa. Dlatego dzisiaj weźmiemy pod lupę dwa modele firmy Modecom, a konkretnie Prostation 2 i Next 2, czyli produkty typu Midi-Tower, które oferują nam bardzo nowoczesne i eleganckie wzornictwo oraz jak zapewnia producent wysoką jakość i funkcjonalność. Czy jest tak rzeczywiście? Przekonajmy się.

Obydwa egzemplarze dotarły do mnie w standardowym, tekturowym kartonie. Podobnie jak mieliśmy w niedawno testowanym modelu Akasa Freedom Xone. Zabezpieczeniem jest powszechnie stosowany styropian, który gwarantuje, że obudowa w czasie transportu nie ulegnie zniszczeniu. Zarówno w przypadku Prostation 2, jak i Next 2 otrzymujemy bardzo skromny zestaw akcesoriów dodatkowych, a są to: zestaw śrubek i podkładek montażowych, speaker, instrukcja obsługi oraz broszura prezentująca inne produkty firmy Modecom.

Obudowa Modecom
Obudowa Modecom
Obudowa Modecom

Po wyjęciu obudów z kartonów, styropianu i folii zabezpieczających od razu na myśl przychodzi słowo „elegancja”. Rzeczywiście producent zastosował przy ich wykonaniu czarny lakier glossy, który zwraca swoją uwagę.

Obudowa Modecom

Obudowa Modecom

Przejdźmy do bardziej szczegółowych opisów jednej, jak i drugiej obudowy od zewnątrz, wewnątrz i przebiegu z montażu podzespołów. Na koniec zaprezentujemy wyniki z naszych testów.

Warto przeczytać: Do góry

Komentarze

• Sroka

2010-08-28 13:25:10

Nieźle wyglądają :)
  • Kamirp

2010-08-28 21:14:35

Nawet niezłe te skrzynki, ale w takiej cenie można znaleźć już fajnego Cooler Mastera lub Aerocoola. Atrakcyjne by były poniżej 100zł :]
  • Sroka

2010-08-28 21:44:46

Zasilacz na górze- fuuuuuuuuuj
  • Irwander

2010-08-29 10:35:39

Ja nie widzę różnicy gdzie ten zasilacz się umieści, przecież i tak raz montujesz i stoi na biurku/pod nim :P
  • maciek

2010-08-29 22:55:21

up

To jest dość znaczna różnica, może w twoim wypadku nie, ale ja przynajmniej raz w tygodniu przepinam kabel ide z nagrywarki do testowanego dysku i gdybym miał zasilacz na dole to byłoby to dla mnie super. Koniec z bałaganem w kablach, wyjmowaniem/ wtykaniem wtyczki. Poza tym cyrkulacja powietrza jest lepsza, możesz zastosować wentylatory w topie budy aby wyciągały ciepłe powietrze.
  • iight

2010-08-30 08:53:21

Tak, Looos ma rację. Zasilacz na górze to niezbyt wygodna opcja. Sam tak mam i jak trzeba coś zmienić to sprawia problem.
  • Kuba

2010-08-30 11:47:39

Czyli kicha
    Ja tam wole swoją o 20zł tańszą CM Elite
    Z przodu nie jakiś plastik tylko krata z filtrami, miejsce na 12cm wiatrak, z tyłu też porządna 12 w zestawie
    Na pewno budy trochę lepsza od wcześniejszych Modecoma, ale jednak za tę cenę dostaniemy coś lepszego od Cooler Mastera, Tacensa czy nawet Sharkoona
    Mateusz, złącza Audio (w standardzie HD Audio) i USB to ma dzisiaj każda buda nwet za 70zł więc nie jest to żaden plus.
  • Silvisellalowa

2010-08-30 15:41:01

Czasem sprawdźcie ortografię itp. Brak przecinków i np.: "tytłaj" w poważnym artykule nie powinien mieć miejsca:P
  • Mateusz

2010-08-30 17:57:29

@up dzięki za wyłapanie błędu - Word mi nie podkreślił, bo takowe słowo istnieje w j.polskim, a jak czytałem całość to mi umknęło :)

Kuba napisał:

Ja tam wole swoją o 20zł tańszą CM Elite
    ....
    Mateusz, złącza Audio (w standardzie HD Audio) i USB to ma dzisiaj każda buda nwet za 70zł więc nie jest to żaden plus.

Ja również wybrałbym Elite :) Tak masz rację teraz prawie każda obudowa posiada te złącza. Jednak nadal nie każda w tej cenie - patrz oferta właśnie Modecom lub iBOX.
  • anges19

2010-09-17 12:25:28

A czy w tych modecomach zamknęła się boczna ściana z tym chłodzeniem od CM?

Komentarz 10

Konkursy

• Wszystkie konkursy zakończone. Zapraszamy wkrótce.

• Konkurs świąteczny 2020

Konkurs świąteczny 2020

Po raz kolejny przygotowaliśmy dla Was Świąteczny Konkurs, w którym możecie wygrać bardzo atrakcyjne nagrody. Aby wziąć udział w...

• 10 urodziny vortalu!

10 urodziny vortalu!

Tak, już dziesięć lat jesteśmy z Wami! Z okazji naszej rocznicy przygotowaliśmy razem z naszymi partnerami dla Was kolejny konkurs z...

Ostatnio na forum