» załóż konto» przypomnij hasło

Co wybrać w cenie 170 PLN bez zasilacza?

Test obudów Modecom Next 2 i Prostation 2

Autor: Mateusz Galon | Data: 2010-08-28 08:00:00

A A A | Wejść na stronę 51039 | Komentarzy 10

W środku widzimy, że Next 2 została przystosowana do współpracy zarówno z płytami ATX, jak i mATX.
Z przodu znajduje się pięć dodatkowych zatok 3,5 cala. Niestety zabrakło tam jakiekolwiek wentylatora, który sprzedawany jest w opcji (dwie sztuki 80 mm) na froncie oraz na tylnej ścianie urządzenia.

Obudowa Modecom
Obudowa Modecom

Obudowa Modecom

Obudowa Modecom

Niestety jak widzicie na zdjęciach brakuje tutaj systemu beznarzędziowego montażu napędów, który to jest ostatnimi czasy już standardem i bardzo ułatwia składanie peceta.

Obudowa Modecom

Obudowa Modecom

Wnętrze obudowy Prostation 2 jest standardowe w pełnym tego słowa znaczeniu. Nie zajdziemy tutaj żadnych innowacyjnych rozwiązań, których nie mieliśmy okazji spotkać w innej obudowie w tym segmencie cenowym. Jak już wspomniałem zmieścimy w niej każdą płytę główną o wielkości ATX oraz mATX. Mamy do dyspozycji dwie zatoki w których umieścimy napęd CD/DVD/Blu-ray. Producent przewidział pięć wolnych miejsc na napędy 3,5” np. HDD. Warto jednak zauważyć, że w przypadku zagospodarowania wszystkich pozycji nie będziemy mieli możliwości zamontowania z przodu wentylatora, który zająłby się chłodzeniem wspomnianych dysków.

Obudowa Modecom

Obudowa Modecom

Obudowa Modecom
Obudowa Modecom

W obudowie mamy dużą ilość drobnych kabli, które to wychodzą z frontowego panelu. Zostały one pokryte dosyć grubą gumą dzięki czemu nie ma obawy, że zostaną przypadkowo rozcięte. Taka ich budowa pozwala również a łatwiejsze ich rozmieszczenie w obudowie.

Jeżeli chodzi o chłodzenie to firma Modecom niestety nie rozpieszcza nas. Mamy tylko dwa wolne miejsca na wentylatory, a fabrycznie zamontowanych w ogóle brak. Jedna pozycja znajduje się na frontowym panelu blisko dysków twardych, druga po przeciwległej stronie, pod zasilaczem. Patrząc jednak z drugiej strony to obudowa tego typu nie jest przeznaczona dla komponentów, które wymagają dodatkowego chłodzenia.

Warto przeczytać: Do góry

Komentarze

• Sroka

2010-08-28 13:25:10

Nieźle wyglądają :)
  • Kamirp

2010-08-28 21:14:35

Nawet niezłe te skrzynki, ale w takiej cenie można znaleźć już fajnego Cooler Mastera lub Aerocoola. Atrakcyjne by były poniżej 100zł :]
  • Sroka

2010-08-28 21:44:46

Zasilacz na górze- fuuuuuuuuuj
  • Irwander

2010-08-29 10:35:39

Ja nie widzę różnicy gdzie ten zasilacz się umieści, przecież i tak raz montujesz i stoi na biurku/pod nim :P
  • maciek

2010-08-29 22:55:21

up

To jest dość znaczna różnica, może w twoim wypadku nie, ale ja przynajmniej raz w tygodniu przepinam kabel ide z nagrywarki do testowanego dysku i gdybym miał zasilacz na dole to byłoby to dla mnie super. Koniec z bałaganem w kablach, wyjmowaniem/ wtykaniem wtyczki. Poza tym cyrkulacja powietrza jest lepsza, możesz zastosować wentylatory w topie budy aby wyciągały ciepłe powietrze.
  • iight

2010-08-30 08:53:21

Tak, Looos ma rację. Zasilacz na górze to niezbyt wygodna opcja. Sam tak mam i jak trzeba coś zmienić to sprawia problem.
  • Kuba

2010-08-30 11:47:39

Czyli kicha
    Ja tam wole swoją o 20zł tańszą CM Elite
    Z przodu nie jakiś plastik tylko krata z filtrami, miejsce na 12cm wiatrak, z tyłu też porządna 12 w zestawie
    Na pewno budy trochę lepsza od wcześniejszych Modecoma, ale jednak za tę cenę dostaniemy coś lepszego od Cooler Mastera, Tacensa czy nawet Sharkoona
    Mateusz, złącza Audio (w standardzie HD Audio) i USB to ma dzisiaj każda buda nwet za 70zł więc nie jest to żaden plus.
  • Silvisellalowa

2010-08-30 15:41:01

Czasem sprawdźcie ortografię itp. Brak przecinków i np.: "tytłaj" w poważnym artykule nie powinien mieć miejsca:P
  • Mateusz

2010-08-30 17:57:29

@up dzięki za wyłapanie błędu - Word mi nie podkreślił, bo takowe słowo istnieje w j.polskim, a jak czytałem całość to mi umknęło :)

Kuba napisał:

Ja tam wole swoją o 20zł tańszą CM Elite
    ....
    Mateusz, złącza Audio (w standardzie HD Audio) i USB to ma dzisiaj każda buda nwet za 70zł więc nie jest to żaden plus.

Ja również wybrałbym Elite :) Tak masz rację teraz prawie każda obudowa posiada te złącza. Jednak nadal nie każda w tej cenie - patrz oferta właśnie Modecom lub iBOX.
  • anges19

2010-09-17 12:25:28

A czy w tych modecomach zamknęła się boczna ściana z tym chłodzeniem od CM?

Komentarz 10

Konkursy

• Wszystkie konkursy zakończone. Zapraszamy wkrótce.

• Konkurs świąteczny 2020

Konkurs świąteczny 2020

Po raz kolejny przygotowaliśmy dla Was Świąteczny Konkurs, w którym możecie wygrać bardzo atrakcyjne nagrody. Aby wziąć udział w...

• 10 urodziny vortalu!

10 urodziny vortalu!

Tak, już dziesięć lat jesteśmy z Wami! Z okazji naszej rocznicy przygotowaliśmy razem z naszymi partnerami dla Was kolejny konkurs z...

Ostatnio na forum