Poczuj dotyk dźwięku
Creative Zen X-Fi 2
Spis treści
Formaty audio, które można odtworzyć na tym urządzeniu to: MP3, WMA(DRM9), Audible4, AAC. Co ciekawe na liście znalazł sie pożądany, bezstratny Free Lossless Audio Codec (FLAC). Muzyka - jest to zdecydowanie to, do czego Zen X-Fi 2 został stworzony. Właściwie mogę powiedzieć, że ten aspekt został dopracowany przez Creative do perfekcji. Po pierwsze specjalna technologia Xtreme Fidelity stworzona przez Creativa nadaje każdej nucie niepowtarzalny charakter. Dźwięk jest krystalicznie czysty, odpowiednio głośny i wyrazisty. Gdyby tego było mało firma wprowadziła dwie regulacje dostępne w menu głównym pod ikoną X-Fi.
Pierwsza z nich X-Fi Crystalizer przywraca wysokie i niski, utracone tony. Daje to niesamowity efekt pogłębienia brzmienia utworów. Takie rozwiązanie na prawdę zasługuje na pochwałę. Oprócz ego drugą opcją do regulacji jest X-Fi Expand. Dzięki niej możemy zwiększyć lub zwiększyć efekt przestrzennego dźwięku. Przesuwamy wizualnie źródło dźwięku (z kanałów lewy- prawy) z dala od uszu. Tworzy się tym samym wirtualna głębia pola dźwiękowego dająca niepowtarzalny efekt. Jak gdyby tego było mało do dyspozycji mamy wspomniany już wcześniej mocno rozbudowany equalizer. Możemy go dostosować do konkretnego gatunku muzyki jaki preferujemy lub jaki aktualnie płynie ze słuchawek. Są one niewielkie, jednak dają bardzo realistyczny dźwięk bez zniekształceń i to o każdych wysokościach. Zwiększenie siły basów rzeczywiście dodaje mocy niskim tonom, a nie brzęczenia spotykanego urządzeniach z niższej półki. Podobnie podkreślenie wysokich tonów dodaje muzyce melodyjności i ożywienia. Jestem przekonany, że każdy znajdzie odpowiednią dla siebie gotową konfigurację equalizera lub sam dostosuje sobie poszczególne tony. Zarówno miłośnik ciężkiego metalu, spokojnego rocka, muzyki klubowej, popu bądź klasyki może bez obaw wybrać ten odtwarzacz i będzie w pełni zadowolony. Jakość dźwięku zostanie nieco zatracona dopiero przy głośności sięgającej maksymalnej. Różnica nie jest duża, choć słyszalna. Jednak wątpię, by ktokolwiek słuchał tak głośno muzyki. Poziom maksymalny przekracza wytrzymałość słuchu przeciętnego słuchacza. Przyznam jednak, że słyszałem głośniejsze odtwarzacze.
Sprawa ma się nieco inaczej jeśli chodzi o głośnik. Niestety, jest dość cichy. Nie będzie można dokładnie usłyszeć dźwięków w dość niewielkim nawet hałasie. Jakość dźwięku nie pozostawia jakość specjalnie do życzenia, jednak z pewnością nie jest to ten sam efekt co na słuchawkach EP-630. Rozmiary głośnika są niewielkie. Prawdopodobnie przyczyną było tego brak odpowiedniej ilości miejsca w konstrukcji odtwarzacza. Mimo wszystko jest on często przydatny i spełnia swoje zadanie. Co pewne, od niego nie ogłuchniemy. Po za tym głośnik ten nie wytwarza prawie wcale niskich tonów. Może się wydawać, że został on zamontowany tak tylko, żeby był. Ale lepsze to niż nic. Gdyby podsumować kilkoma słowami wrażenia słuchowe, to nasuwają się słowa: głębia, przestrzeń, krystaliczna czystość i perfekcja… Dotyczy to zarówno sfery audio, radia FM jak i filmów.
Pierwsza z nich X-Fi Crystalizer przywraca wysokie i niski, utracone tony. Daje to niesamowity efekt pogłębienia brzmienia utworów. Takie rozwiązanie na prawdę zasługuje na pochwałę. Oprócz ego drugą opcją do regulacji jest X-Fi Expand. Dzięki niej możemy zwiększyć lub zwiększyć efekt przestrzennego dźwięku. Przesuwamy wizualnie źródło dźwięku (z kanałów lewy- prawy) z dala od uszu. Tworzy się tym samym wirtualna głębia pola dźwiękowego dająca niepowtarzalny efekt. Jak gdyby tego było mało do dyspozycji mamy wspomniany już wcześniej mocno rozbudowany equalizer. Możemy go dostosować do konkretnego gatunku muzyki jaki preferujemy lub jaki aktualnie płynie ze słuchawek. Są one niewielkie, jednak dają bardzo realistyczny dźwięk bez zniekształceń i to o każdych wysokościach. Zwiększenie siły basów rzeczywiście dodaje mocy niskim tonom, a nie brzęczenia spotykanego urządzeniach z niższej półki. Podobnie podkreślenie wysokich tonów dodaje muzyce melodyjności i ożywienia. Jestem przekonany, że każdy znajdzie odpowiednią dla siebie gotową konfigurację equalizera lub sam dostosuje sobie poszczególne tony. Zarówno miłośnik ciężkiego metalu, spokojnego rocka, muzyki klubowej, popu bądź klasyki może bez obaw wybrać ten odtwarzacz i będzie w pełni zadowolony. Jakość dźwięku zostanie nieco zatracona dopiero przy głośności sięgającej maksymalnej. Różnica nie jest duża, choć słyszalna. Jednak wątpię, by ktokolwiek słuchał tak głośno muzyki. Poziom maksymalny przekracza wytrzymałość słuchu przeciętnego słuchacza. Przyznam jednak, że słyszałem głośniejsze odtwarzacze.
Sprawa ma się nieco inaczej jeśli chodzi o głośnik. Niestety, jest dość cichy. Nie będzie można dokładnie usłyszeć dźwięków w dość niewielkim nawet hałasie. Jakość dźwięku nie pozostawia jakość specjalnie do życzenia, jednak z pewnością nie jest to ten sam efekt co na słuchawkach EP-630. Rozmiary głośnika są niewielkie. Prawdopodobnie przyczyną było tego brak odpowiedniej ilości miejsca w konstrukcji odtwarzacza. Mimo wszystko jest on często przydatny i spełnia swoje zadanie. Co pewne, od niego nie ogłuchniemy. Po za tym głośnik ten nie wytwarza prawie wcale niskich tonów. Może się wydawać, że został on zamontowany tak tylko, żeby był. Ale lepsze to niż nic. Gdyby podsumować kilkoma słowami wrażenia słuchowe, to nasuwają się słowa: głębia, przestrzeń, krystaliczna czystość i perfekcja… Dotyczy to zarówno sfery audio, radia FM jak i filmów.
Warto przeczytać:
Do góry
Konkursy
Wszystkie konkursy zakończone. Zapraszamy wkrótce.
-
Konkurs świąteczny 2020
Po raz kolejny przygotowaliśmy dla Was Świąteczny Konkurs, w którym możecie wygrać bardzo atrakcyjne nagrody. Aby wziąć udział w...
-
10 urodziny vortalu!
Tak, już dziesięć lat jesteśmy z Wami! Z okazji naszej rocznicy przygotowaliśmy razem z naszymi partnerami dla Was kolejny konkurs z...
Komentarze
Kamil_K
2010-01-28 21:33:06
maciek
2010-01-28 23:33:53
Mogli dodać lepsze słuchawki, kilka miesięcy temu kupowałem je za 25zł. Są naprawdę bardzo dobre z nokią e51, ale za sprzęt z półki ok. 500zł można było dodać coś lepszego.
Mateusz
2010-01-29 11:28:56
@Kamil_K, miałem przyjemność testować Sansa Clip i przyznaję, że jeżeli chodzi o mp3 to jest to mój numer jeden :)
@Looos, może wygodniej go nosić na smyczce pod bluzą?
Michal
2010-01-29 14:43:17
trainspotter
2010-01-31 18:23:43
Recenzja spoko, wszystko przejrzyście i dostępnie napisane, fajne zdjęcia.
A co do sprzętu- cóż... Ja osobiście na ten odtwarzacz bym się nie zdecydował, za kilka dni zacznę przygodę z Taczką 3G, bo to według mnie optymalne połączenie wygody użytkowania, funkcji oraz wykonania i wyglądu. Powyższe urządzenie najzwyczajniej w świecie nie poraża, jest przeciętne. :)
Pozdrawiam.
~PΛЯΛPSΨCHÎCZNŸ
2011-05-21 12:29:43
~wera2
2011-06-04 12:14:29
~ioheo
2011-06-29 08:42:43
ocena 8/10
~Nezomi
2011-10-14 13:58:12
Mam problem z teledyskami i filmami avi chciałam skopiowac na owy odtwarzacz ale ich nie widzi jakiis znak zapytania jest. Nie wiem co mam zrobic pisałam do nich ale wiele sie nie dowiedzialam....
~boras
2011-10-24 15:08:52
jak zdobyc nowe? a co do filmów tez popieram avi tylko i to co to jak na taki sprzęt. Pobierasz z neta filma czy teledysk i nie działa większość
i trzeba konwertowac je i w tedy działają filmy czy teledyski. Mój kolega kupil se jakąs mp4 za 180zł w sklepie jakims i cacy dziala wszystko i oK
marka to jakas dziadowa ekram 2,2"
PS. mogę ją komóś sprzedac za 400zł +/- jak by ktos chcial mam ją niecały 1 miesiac pisac jak cos boras40@onet.pl
OCENA 9/10
zobacz wszystkie komentarze |
11