Poczuj dotyk dźwięku
Creative Zen X-Fi 2

Spis treści
Producent wierzy, że podczas kupna liczy się pierwsze wrażenie. Oprawa tego playera z pewnością przyciąga oko. Pudełko jest małe z przeźroczystymi ściankami. Dzięki temu mp4 jest widoczne z zewnątrz bez otwierania opakowania. Znajduje się ona na złotym tle co daję efektowny kontrast. Po wyciągnięciu owego tła znajdziemy pod nim drugie dno, gdzie zostały schowane słuchawki EP-630, kabel USB, instrukcja obsługi i wymienne gumki na słuchawki. Na odwrocie plastikowego pudełka zamieszczono informacje o minimalnych wymaganiach sprzętowych naszego komputera oraz krótki tekst charakteryzujący odtwarzacz. Urządzenie wmocowane jest w specjalne uchwyty, przez co jego przemieszanie się w pudełku jest niemożliwe. Transport więc jest bezpieczny. Jednak powiem szczerze, że musiałem chwile się zastanowić w jaki sposób wyciągnąć je, by nie uszkodzić samego odtwarzacza jak i opakowania. Jednak po chwili główkowania udało się.
Następnie po zdjęciu plastikowej płytki mogłem wyjąć kabel, słuchawki i cały plik papierów. Wszystko oczywiście również odpowiednio zabezpieczone i przyczepione do pudełka. Instrukcja obsługi najmuje kilka kartek. Jednak jest ona napisana w kilku językach, dlatego część polska zajmuje jej niewielką część. Informacje pod napisem „Szybki start” są przejrzyste i zaopatrzone w ryciny urzucenia co tym bardziej ułatwia jej odczytanie. Oprócz tego w innej książeczce są informacje dotyczące gwarancji oraz inna broszura prezentująca możliwe do dokupienia akcesoria. W tej ostatniej próżno szukać informacji w języku polskim. Creative oferuje nam m. in. trzy pary różnych słuchawek, estetyczne etui, kabel A/V bądź ładowarkę sieciową. Podkreślam, że te artykuły nie są zamieszczone w standardowym komplecie.
Kabel USB pozwalający połączyć odtwarzacz z komputerem jest zdecydowanie za krótki. Ma niecałe 14cm. Jeżeli ktoś ma port USB w swoim komputerze dosyć wysoko to po podłączeniu nasz Zen będzie wisiał w powietrzu na kablu będąc tym samych bardziej podatnym na uszkodzenia. Takie rozwiązanie uniemożliwia zupełnie położenie mp3 gdzieś w bezpiecznym miejscu bez uprzedniego odłączenia go od PC’ta. Jest to zdecydowanie wadą naszego bohatera.
Za to słuchawki z kompletu są odpowiedniej długości (ok. 125cm). Kiedy trzymamy odtwarzacz na przykład w kieszeni od spodni, możemy słuchać naszej ulubionej muzyki bez obaw, że słuchawki wylecą z uszy przez szarpniecie przez zakrętki kabel. Za współprace z mp3 odpowiada złącze mini Jack 3,5mm. Co mnie mile zaskoczyło, to fakt, że do dyspozycji mamy dodatkowe dwie wymienne, gumowe nakładki. Mają ona trzy różne rozmiary, by można było dopasować je do różnych wielkości uszu i tym samym zwiększyć komfort użytkowania. Za to należy się duży plus.
Odruchowo w pudełku można szukać płytki CD z oprogramowaniem i sterownikami, lecz na próżno. Wszystko zostało umieszczone w pamięci naszego „Zena”. Wystarczy go podłączyć do komputera i odpalić zawartość folderu Starter Pack. Instalacja oczywiście banalna…
Podsumowując, na pierwszy rzut oka całość prezentuje się bardzo stylowo. Ma się wrażenie że dokonaliśmy trafnego wyboru kupując ten produkt. Ma się wrażenie że Zen X-Fi 2 cechuje najwyższa jakość. Z resztą po firmie Creative niczego innego nie możemy się spodziewać. Jednak czy nie są to po prostu pozory? Należy to niezwłocznie sprawdzić…
Następnie po zdjęciu plastikowej płytki mogłem wyjąć kabel, słuchawki i cały plik papierów. Wszystko oczywiście również odpowiednio zabezpieczone i przyczepione do pudełka. Instrukcja obsługi najmuje kilka kartek. Jednak jest ona napisana w kilku językach, dlatego część polska zajmuje jej niewielką część. Informacje pod napisem „Szybki start” są przejrzyste i zaopatrzone w ryciny urzucenia co tym bardziej ułatwia jej odczytanie. Oprócz tego w innej książeczce są informacje dotyczące gwarancji oraz inna broszura prezentująca możliwe do dokupienia akcesoria. W tej ostatniej próżno szukać informacji w języku polskim. Creative oferuje nam m. in. trzy pary różnych słuchawek, estetyczne etui, kabel A/V bądź ładowarkę sieciową. Podkreślam, że te artykuły nie są zamieszczone w standardowym komplecie.
Kabel USB pozwalający połączyć odtwarzacz z komputerem jest zdecydowanie za krótki. Ma niecałe 14cm. Jeżeli ktoś ma port USB w swoim komputerze dosyć wysoko to po podłączeniu nasz Zen będzie wisiał w powietrzu na kablu będąc tym samych bardziej podatnym na uszkodzenia. Takie rozwiązanie uniemożliwia zupełnie położenie mp3 gdzieś w bezpiecznym miejscu bez uprzedniego odłączenia go od PC’ta. Jest to zdecydowanie wadą naszego bohatera.
Za to słuchawki z kompletu są odpowiedniej długości (ok. 125cm). Kiedy trzymamy odtwarzacz na przykład w kieszeni od spodni, możemy słuchać naszej ulubionej muzyki bez obaw, że słuchawki wylecą z uszy przez szarpniecie przez zakrętki kabel. Za współprace z mp3 odpowiada złącze mini Jack 3,5mm. Co mnie mile zaskoczyło, to fakt, że do dyspozycji mamy dodatkowe dwie wymienne, gumowe nakładki. Mają ona trzy różne rozmiary, by można było dopasować je do różnych wielkości uszu i tym samym zwiększyć komfort użytkowania. Za to należy się duży plus.
Odruchowo w pudełku można szukać płytki CD z oprogramowaniem i sterownikami, lecz na próżno. Wszystko zostało umieszczone w pamięci naszego „Zena”. Wystarczy go podłączyć do komputera i odpalić zawartość folderu Starter Pack. Instalacja oczywiście banalna…
Podsumowując, na pierwszy rzut oka całość prezentuje się bardzo stylowo. Ma się wrażenie że dokonaliśmy trafnego wyboru kupując ten produkt. Ma się wrażenie że Zen X-Fi 2 cechuje najwyższa jakość. Z resztą po firmie Creative niczego innego nie możemy się spodziewać. Jednak czy nie są to po prostu pozory? Należy to niezwłocznie sprawdzić…
Warto przeczytać:
Do góry
Konkursy
Wszystkie konkursy zakończone. Zapraszamy wkrótce.
-
Konkurs świąteczny 2020
Po raz kolejny przygotowaliśmy dla Was Świąteczny Konkurs, w którym możecie wygrać bardzo atrakcyjne nagrody. Aby wziąć udział w...
-
10 urodziny vortalu!
Tak, już dziesięć lat jesteśmy z Wami! Z okazji naszej rocznicy przygotowaliśmy razem z naszymi partnerami dla Was kolejny konkurs z...
Komentarze
Kamil_K
2010-01-28 21:33:06
maciek
2010-01-28 23:33:53
Mogli dodać lepsze słuchawki, kilka miesięcy temu kupowałem je za 25zł. Są naprawdę bardzo dobre z nokią e51, ale za sprzęt z półki ok. 500zł można było dodać coś lepszego.
Mateusz
2010-01-29 11:28:56
@Kamil_K, miałem przyjemność testować Sansa Clip i przyznaję, że jeżeli chodzi o mp3 to jest to mój numer jeden :)
@Looos, może wygodniej go nosić na smyczce pod bluzą?
Michal
2010-01-29 14:43:17
trainspotter
2010-01-31 18:23:43
Recenzja spoko, wszystko przejrzyście i dostępnie napisane, fajne zdjęcia.
A co do sprzętu- cóż... Ja osobiście na ten odtwarzacz bym się nie zdecydował, za kilka dni zacznę przygodę z Taczką 3G, bo to według mnie optymalne połączenie wygody użytkowania, funkcji oraz wykonania i wyglądu. Powyższe urządzenie najzwyczajniej w świecie nie poraża, jest przeciętne. :)
Pozdrawiam.
~PΛЯΛPSΨCHÎCZNŸ
2011-05-21 12:29:43
~wera2
2011-06-04 12:14:29
~ioheo
2011-06-29 08:42:43
ocena 8/10
~Nezomi
2011-10-14 13:58:12
Mam problem z teledyskami i filmami avi chciałam skopiowac na owy odtwarzacz ale ich nie widzi jakiis znak zapytania jest. Nie wiem co mam zrobic pisałam do nich ale wiele sie nie dowiedzialam....
~boras
2011-10-24 15:08:52
jak zdobyc nowe? a co do filmów tez popieram avi tylko i to co to jak na taki sprzęt. Pobierasz z neta filma czy teledysk i nie działa większość
i trzeba konwertowac je i w tedy działają filmy czy teledyski. Mój kolega kupil se jakąs mp4 za 180zł w sklepie jakims i cacy dziala wszystko i oK
marka to jakas dziadowa ekram 2,2"
PS. mogę ją komóś sprzedac za 400zł +/- jak by ktos chcial mam ją niecały 1 miesiac pisac jak cos boras40@onet.pl
OCENA 9/10
~guga
2012-08-14 16:09:09
zobacz wszystkie komentarze |
11