Poczuj dotyk dźwięku
Creative Zen X-Fi 2
Spis treści
Jeśli chodzi o video, to ten player jest w stanie odczytać formaty: WMV9, MPEG4-SP, DivX** 4/5, XviD. Jednak odtwarzacz jest w stanie odczytać tylko zdjęcia formatu JPEG lub BMP. Trochę marny wynik, jeśli chodzi o ilość, ale w końcu to jest odtwarzacz mp3 a nie DVD, więc nie ma co narzekać. Rozdzielczość 400x240 pikseli i 262tys. kolorów w brew pozorom potrafią dostarczyć podczas oglądania filmów wiele pozytywnych odczuć. Oglądanie filmów nie do końca należy do przyjemnych na tak małym wyświetlaczu. Szczególnie jeśli nie robimy tego sami. Jednak świetnie nadaje się na przykład na wspólne wspominanie najlepszych urywków ulubionego filmu lub swoich własnych nagrań z wakacji itp. Ale jeśli chodzi o jakość to jest ona nie wiele gorsza od tej, jaką mamy na ekranach zwykłych telewizorów, tylko w mniejszym formacie. Żywe kolory, płynny obraz dodają więcej dynamizmu niż można by się spodziewać. Nawet filmy w gorszej jakości dają się oglądać, choć już nie z taką przyjemnością. Dźwięk z filmów możemy puścić zarówno przez słuchawki jak i przez głośnik. Zdecydowanie polecam to pierwsze rozwiązanie. Mamy wtedy do dyspozycji dźwięk przestrzenny i czystszy niż z małego głośniczka. Poza tym może mieć o wiele większe natężenie głośności niż ten drugi. Ogólnie pod względem video Zen spisuje się po prostu dobrze.
Posobnie sytuacja wygląda w obrazach statecznych. Nie dość, że mamy do dyspozycji wygodne menu do ich obsługiwania to również odczucia wizualne są na poziomie. Każde zdjęcie jest wyraźne. Można także osobno kontrolować jego jasność i wrzucić na przykład na tapetę. W maksymalnej rozdzielczości nie należy obawiać się utraty szczegółów czy odpowiedniego kontrastu w przypadku własnych fotografii. Osobiście uważam, że obrazy i fotografie są lepszą stroną tego odtwarzacza jeśli chodzi o strefę przeznaczoną dla naszych oczu. Zanim jeszcze otrzymałem tego playera na testy, obejrzałem na stronie Creative’a małe demo prezentujące możliwości wyświetlacza tego urządzenia. Tak jak się spodziewałem było ono trochę porze kolorowane, ale i tak jestem usatysfakcjonowany wini kiami pracy w strefie obrazów i video.
Posobnie sytuacja wygląda w obrazach statecznych. Nie dość, że mamy do dyspozycji wygodne menu do ich obsługiwania to również odczucia wizualne są na poziomie. Każde zdjęcie jest wyraźne. Można także osobno kontrolować jego jasność i wrzucić na przykład na tapetę. W maksymalnej rozdzielczości nie należy obawiać się utraty szczegółów czy odpowiedniego kontrastu w przypadku własnych fotografii. Osobiście uważam, że obrazy i fotografie są lepszą stroną tego odtwarzacza jeśli chodzi o strefę przeznaczoną dla naszych oczu. Zanim jeszcze otrzymałem tego playera na testy, obejrzałem na stronie Creative’a małe demo prezentujące możliwości wyświetlacza tego urządzenia. Tak jak się spodziewałem było ono trochę porze kolorowane, ale i tak jestem usatysfakcjonowany wini kiami pracy w strefie obrazów i video.
Warto przeczytać:
Do góry
Konkursy
Wszystkie konkursy zakończone. Zapraszamy wkrótce.
-
Konkurs świąteczny 2020
Po raz kolejny przygotowaliśmy dla Was Świąteczny Konkurs, w którym możecie wygrać bardzo atrakcyjne nagrody. Aby wziąć udział w...
-
10 urodziny vortalu!
Tak, już dziesięć lat jesteśmy z Wami! Z okazji naszej rocznicy przygotowaliśmy razem z naszymi partnerami dla Was kolejny konkurs z...
Komentarze
Kamil_K
2010-01-28 21:33:06
maciek
2010-01-28 23:33:53
Mogli dodać lepsze słuchawki, kilka miesięcy temu kupowałem je za 25zł. Są naprawdę bardzo dobre z nokią e51, ale za sprzęt z półki ok. 500zł można było dodać coś lepszego.
Mateusz
2010-01-29 11:28:56
@Kamil_K, miałem przyjemność testować Sansa Clip i przyznaję, że jeżeli chodzi o mp3 to jest to mój numer jeden :)
@Looos, może wygodniej go nosić na smyczce pod bluzą?
Michal
2010-01-29 14:43:17
trainspotter
2010-01-31 18:23:43
Recenzja spoko, wszystko przejrzyście i dostępnie napisane, fajne zdjęcia.
A co do sprzętu- cóż... Ja osobiście na ten odtwarzacz bym się nie zdecydował, za kilka dni zacznę przygodę z Taczką 3G, bo to według mnie optymalne połączenie wygody użytkowania, funkcji oraz wykonania i wyglądu. Powyższe urządzenie najzwyczajniej w świecie nie poraża, jest przeciętne. :)
Pozdrawiam.
~PΛЯΛPSΨCHÎCZNŸ
2011-05-21 12:29:43
~wera2
2011-06-04 12:14:29
~ioheo
2011-06-29 08:42:43
ocena 8/10
~Nezomi
2011-10-14 13:58:12
Mam problem z teledyskami i filmami avi chciałam skopiowac na owy odtwarzacz ale ich nie widzi jakiis znak zapytania jest. Nie wiem co mam zrobic pisałam do nich ale wiele sie nie dowiedzialam....
~boras
2011-10-24 15:08:52
jak zdobyc nowe? a co do filmów tez popieram avi tylko i to co to jak na taki sprzęt. Pobierasz z neta filma czy teledysk i nie działa większość
i trzeba konwertowac je i w tedy działają filmy czy teledyski. Mój kolega kupil se jakąs mp4 za 180zł w sklepie jakims i cacy dziala wszystko i oK
marka to jakas dziadowa ekram 2,2"
PS. mogę ją komóś sprzedac za 400zł +/- jak by ktos chcial mam ją niecały 1 miesiac pisac jak cos boras40@onet.pl
OCENA 9/10
zobacz wszystkie komentarze |
11