Dwa Geforce'y na jednego Radeona...
Test porównawczy GTS 450 vs HD 5770
Spis treści
Dzisiejsi zawodnicy to karty z bardzo zróżnicowanymi systemami chłodzenia. Jak wspomniałem różnice w specyfikacji GeForce'ów są niewielkie, zatem skupię się głównie na konstrukcji obu kart oraz opisie "jak to jest zrobione" w przypadku MSI i Radeona tej firmy.
Na początek zdjęcie grupowe:
Kolorystyka PCB, wentylatorów, ich wielkość i ilość łopatek jest na prawdę różnorodna. Przyznam szczerze, że moją sympatię w kategorii "ładnej karty" zdobył produkt Sparkle. Może wyda się Wam to dziwne, drodzy Czytelnicy, ale te fioletowe wentylatory przy bliższym poznaniu zyskują sporo (rozwinę tę myśl za chwilę...).
A skoro o nich mowa, to przyjrzyjcie się im bliżej:
Czyż nie są intrygujące? Tak – wiem, że to trochę zmienione chłodzenie firmy Arctic Cooling, ale... wzrok przykuwa.
Konstrukcja przewiduje miejsce na cztery ciepłowody, jednak producent zdecydował się na zastosowanie tylko/aż (niepotrzebne skreślić) trzech. Jaki to przyniosło skutek? Na razie nie zdradzę. Warto zaznaczyć, że karta Sparkle musi mieć trzy wolne sloty (tak, tak – trzy a nie dwa jak pozostałe karty), co nie każdego może ucieszyć znając wielkość standardowo sprzedawanych obudów do komputerów. No cóż - dla takich ciekawostek (i nie tylko) trzeba się czasami poświęcić i kupić większą "budę" dla naszego peceta.
A jak wygląda Leadtek? Na pozór całkiem zwyczajnie. Jednak ta ciemna powłoka kryje kilka miłych niespodzianek dla potencjalnych właścicieli.
Zauważyliście? Nie? To może małe zbłiżenie:
Prawda, że miła niespodzianka? Producent zapewnił radiator na sekcję zasilania (przynajmniej na jej część). Niestety oba GeForce'y są pozbawione chłodzenia zamontowanych pamięci GDDR. Nie wpływa to dobrze na możliwości O/C, jednak nie jest to regułą. Jeden wentylator całkiem zgrabnie radzi sobie z owiewaniem radiatora i rozpraszaniem ciepła. Co ważne jest przy tym relatywnie cichy, ale o tym również przeczytacie coś więcej za kilka stron.
Na koniec zdjęcia najlepiej prezentujące testowane karty:
Leadtek WinFast GeForce GTS 450 Extreme 1024MB GDDR5
Sparkle Calibre X450G
MSI Radeon HD 5770 Hawk
Konkursy
Wszystkie konkursy zakończone. Zapraszamy wkrótce.
-
Konkurs świąteczny 2020
Po raz kolejny przygotowaliśmy dla Was Świąteczny Konkurs, w którym możecie wygrać bardzo atrakcyjne nagrody. Aby wziąć udział w...
-
10 urodziny vortalu!
Tak, już dziesięć lat jesteśmy z Wami! Z okazji naszej rocznicy przygotowaliśmy razem z naszymi partnerami dla Was kolejny konkurs z...
Komentarze
typhex
2010-12-22 12:03:57
Mikellle
2010-12-22 12:39:53
Kamirp
2010-12-22 17:11:50
narzedzia_pozycjonera
2010-12-22 17:21:19
Irwander
2010-12-22 17:25:08
waldi91
2010-12-22 20:10:29
samsam
2010-12-23 21:44:55
STALKER: Zew Prypeci http://downloads.guru3d.com/S.T.A.L.K.E.R-Call-of-Pripyat-benchmark-download-2433.html DX9,10,11
Alien vs Predator http://downloads.guru3d.com/Aliens-vs.-Predator-DirectX-11-Benchmark-Tool-download-2553.html tylko DX 11
Demko Crysisa też nie byłoby głupim pomysłem ;)
7