» załóż konto» przypomnij hasło

Mój komputer - moja twierdza!

Test Kaspersky Internet Security 2010

Autor: Bartosz Grządzielweski | Data: 2010-05-26 14:59:11

A A A | Wejść na stronę 35100 | Komentarzy 4

Do Ustawień przechodzimy poprzez kliknięcie odnośnika znajdującego się w głównym oknie programu (u góry po prawej).
  Wyświetla nam się pokaźna lista opcji konfiguracji. Jest ona o wiele większa niż w wersji z 2009 roku co na pewno zasługuje na duży plus. Do wyboru mamy trzy główne zakładki:
  • Ochrona
  • Skanuj Mój Komputer
  • Centrum aktualizacji
  • Opcje
Są to główne zbiory opcji. Każdy z nich zawiera „podzbiory” odpowiadające dokładniejszym ustawieniom. Zacznijmy od Ochrony. Tutaj mamy możliwość konfiguracji wszelkich mechanizmów ochronnych począwszy od ochrony plików aż po kontrolę rodzicielską czy anti-spam. Po naciśnięciu na interesującą nas kategorię, po prawej stronie okna wyświetlają się dostępne opcje wraz z przejściem do bardziej zaawansowanej konfiguracji. Poniżej przykład dla zapory sieciowej.

Kolejnym główny zbiorem są opcje dotyczące skanowania. Głównie mamy tutaj możliwość konfiguracji dokładności procesu wyszukiwania wirusów oraz reguł tych zadań.
  Dalej są opcje dotyczące aktualizacji. Tutaj mamy możliwość konfiguracji źródła pobieranych definicji, czasu kiedy ma się odbywać pobieranie danych oraz oczywiście bardziej zaawansowane ustawienia taki jak: przypisanie aktualizacji do danego konta użytkownika czy wykorzystanie serwerów proxy.
Ostatnim zbiorem są opcje dodatkowe. Tutaj mamy dostęp do konfiguracji skanowania portów, powiadomień, przechowywania danych i raportów. Ciekawą opcją (nowość) jest możliwość uruchomienia profilu gracza. Głównym zadaniem tego moduły jest „wyciszenie” programu na czas gry. Chodzi głównie o wyłączenie zaplanowanych skanowań czy też aktualizacji automatycznych na czas gry. 

Warto przeczytać: Do góry

Komentarze

• samsam

2010-05-26 19:49:06

Kaspersky jest moim zdaniem od dawna klasą samą dla siebie. Jak wypada zużycie zasobów przez edycję 2010?
  • Mateusz

2010-05-26 20:45:45

Wszystko fajnie, pięknie, ale cena produktu na 1 rok dla jednego stanowiska to 155 PLN... Przesada? Wydaje mi się, że tak!
  • Maaario

2010-05-27 09:23:03

Tego typu produkcje z założenia nie są skierowane do ludzi, którzy muszą liczyć zasoby komputera. Na obecny standardowy sprzedawany zestaw komputerowy zużycie jest naprawdę niewielkie - dla 4 GB RAM'u, kilka procent. Dla starszych zestawów o wiele atrakcyjniejsze jest skonfigurowanie ochrony za pomocą narzędzi darmowych.
  • anana89

2010-06-09 00:46:42

Wcześniejsze wersje Kaspersky są ciągle wspierane, nie ma żadnego problemu, aby zakupić wcześniejszą wersje, niekoniecznie 2010.
    Co do ceny to wg. mnie to i tak mało jak na tak dobry produkt, to nie jest sam antywirus, to również ochrona przed zagrożeniem płynącym z sieci, o którym istnieniu większość nie ma pojęcia (między innymi ataki sieciowe).

Komentarz 4

Konkursy

• Wszystkie konkursy zakończone. Zapraszamy wkrótce.

• Konkurs świąteczny 2020

Konkurs świąteczny 2020

Po raz kolejny przygotowaliśmy dla Was Świąteczny Konkurs, w którym możecie wygrać bardzo atrakcyjne nagrody. Aby wziąć udział w...

• 10 urodziny vortalu!

10 urodziny vortalu!

Tak, już dziesięć lat jesteśmy z Wami! Z okazji naszej rocznicy przygotowaliśmy razem z naszymi partnerami dla Was kolejny konkurs z...

Ostatnio na forum