Warto być bezpiecznym!

Recenzja Kaspersky Internet Security 2011

Autor: Michał Jankowski | Data: 2010-09-13 15:24:11

A A A | Wejść na stronę 160548 | Komentarzy 9

Na poprzedniej stronie wspomnieliÅ›my o ciekawym trybie „Bezpiecznego uruchamiania”. Warto poÅ›wiÄ™cić mu jeszcze chwilÄ™. Zapewnia nam on peÅ‚ne odizolowanie od Å›rodowiska naszego systemu operacyjnego, dziÄ™ki czemu możemy bezpiecznie uruchomić aplikacje w której wprowadzamy poufne dane (np. przelewy online). Jeżeli zdarzy siÄ™ sytuacja, że uruchomimy zainfekowany program w tym trybie to wszystkie jego dziaÅ‚ania zostanÄ… ograniczone tylko do wirtualnego Å›rodowiska i nie bÄ™dÄ… stanowiÅ‚y zagrożenia dla naszego systemu.

Kaspersky 2011

Wirtualny pulpit uruchamia siÄ™ w peÅ‚noekranowym trybie i jest odwzorowaniem pulpitu gÅ‚ównego. Wszystkie zmiany jakich dokonamy w nim zostajÄ… zapisane i bÄ™dÄ… dostÄ™pne podczas kolejnego uruchomienia. KIS 2011 tworzy również „Folder wspóÅ‚dzielony”, który stanowi połączenie pomiÄ™dzy Å›rodowiskiem wirtualnym, a systemem operacyjnym w celu wymiany plików.

W zakÅ‚adce „Bezpieczne uruchamianie” mamy dostÄ™p do wirtualnej klawiatury, która uniemożliwia przechwycenie wprowadzanych przez nas danych przez programy szpiegujÄ…ce. CyberprzestÄ™pcy nie bÄ™dÄ… mogli otrzymywać danych o naszych hasÅ‚ach podawanych podczas sesji bankowych.

Przejdźmy teraz do zakÅ‚adki „Skanowanie”. WÅ‚aÅ›nie tutaj możemy przeprowadzić sprawdzenie naszego komputera w celu usuniÄ™cia wirusów. Warto raz na jakiÅ› czas skorzystać z PeÅ‚nego skanowania lub Skanowania obszarów krytycznych, które obejmuje obiekty uruchamiane podczas startu systemu operacyjnego, pamiÄ™ci, sektorów startowych na HDD oraz innych obiektów, które możemy sami zdefiniować. Również w tym miejscu możemy przeskanować okreÅ›lone pliki lub foldery.

Kaspersky 2011Kaspersky 2011

Wejdźmy teraz do „Aktualizacji”, gdzie mamy informacje na temat baz danych, które stanowiÄ… podstawÄ™ do bezpieczeÅ„stwa naszego komputera. Trzeba pamiÄ™tać, że nowe wirusy, Trojany i inne szkodliwe aplikacje pojawiajÄ… siÄ™ codziennie. Aktualizacje pobierane sÄ… automatycznie.

Kontrola rodzicielska” to moduÅ‚, który ma na celu ochronÄ™ dzieci przed zagrożeniami pÅ‚ynÄ…cymi z Internetu, ale nie tylko. DziÄ™ki Kaspersky Internet Security 2011 mamy możliwość:

• Ograniczyć czas korzystania z komputera.
  • Zablokować lub odblokować dostÄ™p do poszczególnych aplikacji na komputerze.
  • Zablokować lub odblokować dostÄ™p do poszczególnych stron internetowych.
  • Kontrolować korzystanie z poczty elektronicznej, komunikatorów internetowych (ICQ, MSN itp.) oraz portali spoÅ‚ecznoÅ›ciowych.
  • Kontrolować pobieranie plików.
  • Kontrolować przepÅ‚yw prywatnych danych.

Kontrola rodzicielska w pełni wspiera następujące komunikatory: ICQ, QIP. MSN, Yahoo Messenger, Google Talk, mIRC, Mail.RU ?????, Psi, Miranda, AIM. Digsby, Pidgin, Qnext, SIM, Trilian, Xchat, Instantbird, RnQ, Jabber. A także portale społecznościowe: MySpace, Twitter i Facebook.

Kaspersky 2011

Jeżeli chodzi o te ostatnie to możemy kontrolować kontakty naszego dziecka, sprawdzać wysyłane i otrzymywane wiadomości oraz skanować używane słowa kluczowe (stworzyć listę informacji, jakich nie będzie można wysłać).

Oprócz tego możemy również ograniczyć czas spÄ™dzany przez naszego maluch przed komputerem. Mamy możliwość zaplanowania czasu korzystania z komputera okreÅ›lajÄ…c dokÅ‚adne dni tygodnia oraz pory dnia. OczywiÅ›cie okreÅ›lajÄ…c dokÅ‚adnÄ… ilość godzin/minut.

OstatniÄ… zakÅ‚adkÄ… sÄ… „NarzÄ™dzia” – to wÅ‚aÅ›nie tutaj mamy dużo dodatkowych funkcji, które jeszcze bardziej zwiÄ™kszÄ… ochronÄ™ naszego komputera. Ale po kolei.

Kaspersky 2011

PierwszÄ… funkcjÄ…, którÄ… poznaliÅ›my już w poprzednich wersjach Kaspersky’ego jest „Dysk ratunkowy”. Staje siÄ™ on przydatny, kiedy zÅ‚oÅ›liwe programy spowodujÄ…, że nie bÄ™dziemy mogli uruchomić systemu. DziÄ™ki zestawowi potrzebnych narzÄ™dzi wykrywa i leczy infekcje na komputerze, w którym system operacyjny oraz program antywirusowy nie mogÄ… być normalnie uruchomione. NowoÅ›ciÄ… jest jednak możliwość zapisania takiego dysku na pendrive oraz pÅ‚ytce CD/DVD. Jeżeli ktoÅ› nie wykonaÅ‚ takiego dysku, a posiada wersjÄ™ BOX oprogramowania KIS 2011 to nie ma problemu, ponieważ wÅ‚aÅ›nie CD z Kaspersky’im peÅ‚ni role Dysku startowego.

Wykrywanie luk to bardzo przydatne narzÄ™dzie, które może uchronić nas przed skutkami błędów w oprogramowaniu, ataków zÅ‚oÅ›liwych kodów itd. ModuÅ‚ ten analizuje nasz system w celu wykrycia nieprawidÅ‚owych ustawieÅ„. Sprawdzeniu podlegajÄ… wszystkie programy, które mamy zainstalowane na naszym komputerze. Wyniki sÄ… sprawdzane z jednÄ… z najwiÄ™kszych na Å›wiecie baz duÅ„skiej firmy Secunia. Po skanowaniu zaznaczamy luki, które chcemy usunąć i klikamy Napraw.

Konfiguracja przeglÄ…darki to specjalny kreator, który sprawdza ustawienia Internet Explorera w oparciu o dane z Kaspersky Lab i sugeruje nam możliwe udoskonalenia. PrzykÅ‚adowo możemy wspomnieć o blokowaniu komponentów ActiveX lub usuwaniu plików z poufnymi danymi z pamiÄ™ci podrÄ™cznej.

Kaspersky 2011

Czyszczenie Å›ladów aktywnoÅ›ci polega na usuwaniu danych wpisywanych przez nas na odwiedzanych stronach internetowych jak np. fora dyskusyjne. Bardzo przydatna funkcja, kiedy z jednego komputera korzysta wiÄ™cej użytkowników. Zapobiega to również możliwoÅ›ci kradzieży danych przez sieć.

Przywracanie systemu to kolejny kreator, który umożliwia powrót do stanu systemu Windows przez awariÄ… lub jakimÅ› uszkodzeniem, które spowodowaÅ‚o zÅ‚oÅ›liwe oprogramowanie.

Warto przeczytać: Do góry

Komentarze

• 2010-09-13 18:28:38

Może się przesiąde na niego?:D
    PS.
    Piszemy naprawdÄ™:P
  • 2010-09-14 10:37:12

Wszystko fajnie, ale cena zabija jak dla mnie.
  • 2010-09-14 13:28:34

Cena nie jest wcale aż tak wysoka - po przeliczeniu to 3-4 piwa/1 wyjście do kina/parę litrów Coli mniej w miesiącu:P Wg mnie bezpieczeństwo jest tego warte:P
  • 2010-09-14 13:59:54

Z tymi piwkami to przesadziłeś :P Nie będę sobie odmawiał, żeby kupić jakiś program antywirusowy :P Ale jakby ktoś chciał to może mi na urodziny kupić :D
  • 2010-09-15 09:29:46

A ja bym w sumie dał te 150zł za Kaspersky'ego, ale mam wrażenie, że darmowy Avast wystarcza mi w pełni...
  • 2010-09-16 20:26:14

Kaspersky trzyma formę, a ten gadżet jest całkiem fajną inicjatywą :)
  • 2011-04-20 10:39:45

Szkoda że nie w pełni współpracuje z Firefoxem 4
  • ~piotreko

2011-05-15 00:21:44

tzn w pełni?
  • ~Jovanka

2011-08-10 20:04:54

Nabrali mnie. Kupiłam po raz trzeci ich oprogramowanie i rozwaliło mi kompa.

Komentarz 9