Warto być bezpiecznym!

Recenzja Kaspersky Internet Security 2011

Autor: Michał Jankowski | Data: 2010-09-13 15:24:11

A A A | Wejść na stronę 160538 | Komentarzy 9

Recenzja Kaspersky Internet Security 2011 Co prawda dopiero przed nami czwarty kwartaÅ‚ 2010 roku, a firma Kaspersky już wypuÅ›ciÅ‚a na rynek najnowszÄ… wersjÄ™ swojego pakietu ochronnego – Internet Security 2011. W aplikacji zaszÅ‚o kilka znaczÄ…cych zmian. PoczÄ…wszy od wyglÄ…du, szybkość dziaÅ‚ania, aż po udoskonalone funkcje. Program dedykowany jest dla osób, które dużo czasu spÄ™dzajÄ… w Internecie, co w dzisiejszych czasach bez odpowiednich zabezpieczeÅ„ jest bardzo niebezpieczne. Nie potrzeba dużo czasu, żeby natknąć siÄ™ na zÅ‚oÅ›liwy kod, paść ofiarÄ… ataku phishingowego oraz stracić swoje pieniÄ…dze z bankowego konta. Musimy blokować niepożądane dziaÅ‚ania w naszym systemie operacyjnym w skuteczny sposób. Tylko wtedy bÄ™dzie mogli czuć siÄ™ naprawdÄ™ bezpieczni. Zobaczmy co Kaspersky przygotowaÅ‚ nam w tym roku.

Instalacja przebiega bardzo szybko, akceptujemy licencje, kilka razy klikamy dalej, wybieramy lokalizację i patrzymy jak pasek postępu przesuwa się w prawą stronę.

Po zakoÅ„czeniu tego procesu wprowadzamy kod aktywacyjny. Ważna uwaga: jeżeli posiadasz aktywny klucz do wersji 2010 możesz go użyć również do aktywacji KIS 2011. OczywiÅ›cie wymagane jest połączenie z Internetem. Po zakoÅ„czeniu wszystkich operacji nie musimy ponownie uruchamiać komputera, żeby w peÅ‚ni korzystać z oprogramowania.

Kaspersky 2011

Nasz pakiet ochronny jest już dostÄ™pny na pasku zadaÅ„ systemu Windows. Teraz przejdziemy do jego gÅ‚ównej zakÅ‚adki, która zostaÅ‚a nazwa "Centrum Ochrony". Mamy tutaj możliwość przejÅ›cia do trzech gÅ‚ównych obszarów tj.:

• Ochrona plików i poufnych danych
  • Ochrona systemu i aplikacji
  • Ochrona online

Jak widzicie sÄ… to najważniejsze obszary, które każdy użytkownik chce chronić przez niebezpieczeÅ„stwami czyhajÄ…cymi na nas w sieci. Pierwsza zakÅ‚adka, czyli „Ochrona plików i poufnych danych” zawiera poniższe elementy:

• Ochrona plików – skanuje wszystkie aktywne pliki, zarówno zapisane jak i zmodyfikowane, w poszukiwaniu zÅ‚oÅ›liwego kodu.
  • Kontrola aplikacji – reguluje dostÄ™p aplikacji do zasobów systemu zgodnie z klasyfikacjÄ… zagrożenia przypisanÄ… do poszczególnych aplikacji.
  • Ochrona proaktywna – blokuje zÅ‚oÅ›liwe aplikacje w oparciu o analizÄ™ ich zachowania.

Natomiast po klikniÄ™ciu na strzaÅ‚kÄ™ w module „Ochrona systemu i aplikacji” mamy dostÄ™p do nastÄ™pujÄ…cych elementów:

• Ochrona poczty – skanuje wiadomoÅ›ci e-mail w poszukiwaniu niebezpiecznych elementów.
  • Ochrona WWW – skanuje informacje przesyÅ‚ane za poÅ›rednictwem protokoÅ‚u http.
  • Ochrona komunikatorów – skanuje wiadomoÅ›ci przesyÅ‚ane przez komunikatory internetowe.
  • Kontrola aplikacji – reguluje dostÄ™p aplikacji do zasobów systemu zgodnie z klasyfikacjÄ… zagrożenia przypisanÄ… do poszczególnych aplikacji.
  • Kontrola systemu – nowe narzÄ™dzie monitorujÄ…ce, rejestrujÄ…ce oraz analizujÄ…ce dziaÅ‚ania aplikacji w systemie.
  • Ochrona proaktywna – blokuje zÅ‚oÅ›liwe aplikacje w oparciu o analizÄ™ ich zachowania.
  • Blokowanie ataków sieciowych – wykrywa i blokuje zdarzenia charakterystyczne dla ataków sieciowych.
  • Anti-Spam – zapewnia ochronÄ™ przed spamem.

Mamy tutaj dostÄ™p do „Kontroli systemu” co jest nowoÅ›ciÄ… w oprogramowaniu KIS 2011. Zadaniem tego moduÅ‚u jest kontrola nad aplikacjami, które sÄ… aktywne na naszym komputerze. Powiedzmy sobie pokrótce na czym polega dziaÅ‚anie tej funkcji.

Przede wszystkim mamy możliwość cofania dziaÅ‚aÅ„ wykonanych przez szkodliwe programy, które utworzyÅ‚y np. niechciane przez nas pliki. ModuÅ‚ ten zapisuje wszelkie dziaÅ‚ania w raporcie, dziÄ™ki czemu mamy wglÄ…d do aktywnoÅ›ci poszczególnych programów.

Pozostaje nam trzeci obszar, który Kaspersky wyróżnia w swoim oknie gÅ‚ównym, czyli „Ochrona online”. W jego skÅ‚ad wchodzÄ… takie elementy:

• Ochrona poczty – skanuje wiadomoÅ›ci e-mail w poszukiwaniu niebezpiecznych elementów.
  • Ochrona WWW – skanuje informacje przesyÅ‚ane za poÅ›rednictwem protokoÅ‚u http.
  • Ochrona komunikatorów – skanuje wiadomoÅ›ci przesyÅ‚ane przez komunikatory internetowe.
  • Zapora sieciowa – filtruje czynnoÅ›ci wykonywane w sieci oraz zapewnia bezpieczeÅ„stwo sieci lokalnych i Internetu.
  • Blokowanie ataków sieciowych – wykrywa i blokuje zdarzenia charakterystyczne dla ataków sieciowych.
  • Anti-Spam – zapewnia ochronÄ™ przed spamem.
  • Anti-Phishing – zapewnia ochronÄ™ przed atakami phishingowymi.
  • Blokowanie banerów – blokuje naprzykrzajÄ…ce siÄ™ banery reklamowe.

Tutaj również Kaspersky udostÄ™pniÅ‚ nam kilka nowoÅ›ci. SÄ… nimi przede wszystkim moduÅ‚y: „Bezpieczne surfowanie”, „Filtr geograficzny” oraz „Bankowość online”.

Kaspersky 2011

Pierwszy z nich ma za zadanie sprawdzanie odnoÅ›ników w Internecie w poszukiwaniu zagrożeÅ„, a co za tym idzie blokowanie niezaufanych stron www. Warto pamiÄ™tać, żeby włączyć tÄ… usÅ‚ugÄ™ w ustawnikach aplikacji (domyÅ›lnie wyłączona).

Filtr geograficzny to funkcja, która sprawdza strony internetowe w oparciu o ich domeny. Mamy możliwość zablokowania witryn, które wyróżniajÄ… siÄ™ danÄ… koÅ„cówkÄ… w swojej nazwie. Przydaje siÄ™ gÅ‚ównie, kiedy strony z danego kraju zostaÅ‚y zaatakowane i zawierajÄ… niechciany kod, który może przekserować nas na niebezpiecznÄ… witrynÄ™ należącÄ… do innego kraju. Warto pamiÄ™tać, żeby włączyć tÄ… usÅ‚ugÄ™ w ustawnikach aplikacji (domyÅ›lnie wyłączona).

Bankowość elektroniczna to moduÅ‚, który jest przeznaczony dla osób, które korzystajÄ… z usÅ‚ug finansowych w Internecie. Funkcja ta daje nam dostÄ™p do trybu Bezpiecznego uruchamiania, gdzie jesteÅ›my chronieni podczas przeglÄ…dania naszych kont bankowych. Warto pamiÄ™tać, żeby włączyć tÄ… usÅ‚ugÄ™ w ustawnikach aplikacji (domyÅ›lnie wyłączona).

Kaspersky 2011

Jak na pierwsze wrażenie wystarczy informacji o funkcjach dostÄ™pnych z menu gÅ‚ównego. Zobaczmy co kryje siÄ™ głębiej.

Warto przeczytać: Do góry

Komentarze

• 2010-09-13 18:28:38

Może się przesiąde na niego?:D
    PS.
    Piszemy naprawdÄ™:P
  • 2010-09-14 10:37:12

Wszystko fajnie, ale cena zabija jak dla mnie.
  • 2010-09-14 13:28:34

Cena nie jest wcale aż tak wysoka - po przeliczeniu to 3-4 piwa/1 wyjście do kina/parę litrów Coli mniej w miesiącu:P Wg mnie bezpieczeństwo jest tego warte:P
  • 2010-09-14 13:59:54

Z tymi piwkami to przesadziłeś :P Nie będę sobie odmawiał, żeby kupić jakiś program antywirusowy :P Ale jakby ktoś chciał to może mi na urodziny kupić :D
  • 2010-09-15 09:29:46

A ja bym w sumie dał te 150zł za Kaspersky'ego, ale mam wrażenie, że darmowy Avast wystarcza mi w pełni...
  • 2010-09-16 20:26:14

Kaspersky trzyma formę, a ten gadżet jest całkiem fajną inicjatywą :)
  • 2011-04-20 10:39:45

Szkoda że nie w pełni współpracuje z Firefoxem 4
  • ~piotreko

2011-05-15 00:21:44

tzn w pełni?
  • ~Jovanka

2011-08-10 20:04:54

Nabrali mnie. Kupiłam po raz trzeci ich oprogramowanie i rozwaliło mi kompa.

Komentarz 9