A Zieloni nadal cicho...
Test karty Radeon HD 5970
Spis treści
Podsumowanie | |||
---|---|---|---|
Najnowszy akcelerator Czerwonych odniósł oczywiste zwycięstwo. Jego wydajność jest powalająca. Ponadto po zabawie w overclockera, zyskamy jeszcze więcej. Krótko mówiąc nie ma co się bać. Karta jest przystosowana do tego i troszkę żal nie zmieniać jej taktowań. Niestety na testy dostaliśmy dziwny model ze świszczącym wentylatorem, który po dłuższym czasie może zacząć dokuczać. Najlepiej włączyć muzyczkę i go zagłuszyć. Bo po co się denerwować... Temperatury pracy nie są jakieś strasznie wysokie. W końcu mamy do czynienia z potężnym układem. Niestety pobór mocy jest spory, choć nie aż tak wysoki jak w przypadku GeForce'a GTX 295. Kolejnym niemałym minusem jest długość karty. Tylko niektóre obudowy będą w stanie zmieścić tego potwora. Ja na szczęście nie miałem takiego problemu. Karta bez oporu zmieściła się w obudowie Anteca. Ostatnim minusem (o którym miałem nie wspominać) jest cena. Mało kogo obecnie stać na zakup tego modelu. Testowany egzemplarz znalazłem na w cenach od 2228 do 2999 zł. To jest jakiś koszmar! Ja wiem, że wydajność kosztuje, ale aż tyle?! Na dodatek sklepy wykorzystując wysoką już cenę i jakość karty, podnoszą stawkę o kolejne stówki. Mimo wszystko pamiętajmy, że kartę testowaliśmy na 24 calowym monitorze. Jak się okazało jest to za mały sprzęt dla tej karty. Dlatego myślę, że przydałby się większy... może 30" monitor jeśli chodzi kolejne high-endowe akceleratory graficzne. Jestem przekonany, że na moim ekranie Radek nie pokazał całego potencjału jaki posiada. | |||
Dostępność i cena: | |||
Cena według producenta: 2300 PLN | |||
Zalety i wady: | |||
|
|
||
Przyznane wyróżnienia: | |||
Sprzęt do testów dostarczyła firma: | |||
Warto przeczytać:
Do góry
Konkursy
Wszystkie konkursy zakończone. Zapraszamy wkrótce.
-
Konkurs świąteczny 2020
Po raz kolejny przygotowaliśmy dla Was Świąteczny Konkurs, w którym możecie wygrać bardzo atrakcyjne nagrody. Aby wziąć udział w...
-
10 urodziny vortalu!
Tak, już dziesięć lat jesteśmy z Wami! Z okazji naszej rocznicy przygotowaliśmy razem z naszymi partnerami dla Was kolejny konkurs z...
Komentarze
Mateusz
2010-01-08 02:14:21
Adonim
2010-01-08 03:57:12
Mateusz
2010-01-08 10:09:01
Szyjamon
2010-01-08 13:56:57
maciek
2010-01-08 14:33:06
Mam takie drobne pytanie. Załóżmy że mamy 2x radeona 5970, łączymy je w crossfire, to czy dobrze zrozumiałem możemy podłączyć 12 monitorów np. 32" ?
Tak rozumie jest to idiotyczne, ale chyba możliwe.
Szyjamon
2010-01-08 14:46:04
mikitcz
2010-07-18 22:59:52
~miriadel
2011-04-09 19:37:32
8