» załóż konto» przypomnij hasło

Najważniejszy! Ale czy najwydajniejszy?

Cooler Scythe Zipang 2

Autor: Mateusz Galon | Data: 2009-10-18 13:16:43

A A A | Wejść na stronę 31599 | Komentarzy 6

Wszystkie coolery przedstawione na wykresie były testowane w praktycznie identycznych warunkach. Temperatura otoczenia wynosiła 23.5-24 stopni Celsjusza. Wszystkie modele były testowane w zamkniętej obudowie. Sprzęt został przetestowany na procesorze Intel Core2 Quad Q6600 pracujący z częstotliwością 2.4 GHz, oraz 3.0 GHz przy napięciu 1,45V na płycie głównej Asus P5B. Starałem się za każdym razem użyć identycznej (niewielkiej) ilości pasty termoprzewodzącej i za każdym razem była to pasta NT-H1. Wykresy przedstawiają dwa tryby: stress, gdzie CPU został obciążony (w 100%) programem Orthos przez 15 minut, a w trybie idle komputer nie był poddany żadnej pracy, również przez 15 minut. Temperatura była mierzona za pomocą CoreTemp 0.99.3. Pomiędzy danym testem wykonywaliśmy przerwy 10 minutowe, aby temperatura mogła się ustabilizować.

Na każdym z testowanych coolerów został zamontowany wentylator, który znajdował się w zestawie. Jego obroty ustawiliśmy na maksimum. Dokładne dane widoczne są po każdą nazwą schładzacza na wykresach poniżej:

Scythe zipang 2

Scythe zipang 2
Jak widzicie nasz dzisiejszy bohater wypadł przeciętnie. Nie może on rywalizować z praktycznie doskonałym produktem od Scythe, czyli Mugenem 2. Na plus w tym momencie jest zdecydowanie hałas generowany przez 140 mm Kaze Maru. Nie wykonaliśmy pomiarów za pomocą specjalnej aparatury, ale "na ucho" jest on zdecydowanie cichszy od wcześniej testowanych schładzaczy z taką samą ilością obrotów (1380 RPM). Kiedy obniżymy obroty do 1000 RPM (zamontowałem swój potencjometr) temperatura wzrasta nieznacznie, a jego obroty są praktycznie niesłyszalne. Potwierdza to tezę, że załączony do zestawu wentylator jest produktem wysokiej jakości.
Warto przeczytać: Do góry

Komentarze

• Szyjamon

2009-10-18 20:57:30

Proszę, proszę....myślałem, że taki duży cooler da z siebie więcej. Recka pierwsza klasa!
  • maciek

2009-10-18 20:58:54

Spodziewałem się czegoś lepszego za 200zł. Pozostanę przy swoim starym zalmanie 7700 Cu.
    Zdjęcia robiłeś w namiocie czy na tle ? Bardzo ładnie wyszły, recka też niczego sobie.
  • Mateusz

2009-10-18 21:23:18

Zdjęcia robione w namiocie. Cooler jest jednak bardzo cichy, a temperatury w normie, ale póki cena trochę nie spadnie to powinniśmy zdecydować się na inny model od Scythe, ponieważ ich obecna oferta jest bardzo szeroka i to jednak czołówka.
    Dzięki za dobre słowa :) Poczekajcie na test Orochi rev.B - jestem w trakcie badania temperatur - też ciekawa pozycja.
  • Michal

2009-10-19 15:37:43

Bardzo ciekawy tekst. Spodziewałem się więcej jak za taką cenę...
  • gekon

2009-10-19 23:37:56

Duży, ciężki "byk" i takie średnie osiągi. Spodziewałem się zdecydowanie więcej, zwłaszcza patrząc na cenę i budowę produktu. Co do artykułu nie mam zastrzeżeń. Bardzo trafne spostrzeżenie co do specyficznego zakrzywienia rurek odprowadzających ciepło - jak widać Mateusz nie spał na fizyce ;-)
  • Adonim

2009-10-30 18:49:49

W tej cenie sa lepsze coolery, dla mnie nie jest to dobry wybór skoro w podobnej cenie mamy wydajniejszego Meghalema Prolimech.

Komentarz 6

Konkursy

• Wszystkie konkursy zakończone. Zapraszamy wkrótce.

• Konkurs świąteczny 2020

Konkurs świąteczny 2020

Po raz kolejny przygotowaliśmy dla Was Świąteczny Konkurs, w którym możecie wygrać bardzo atrakcyjne nagrody. Aby wziąć udział w...

• 10 urodziny vortalu!

10 urodziny vortalu!

Tak, już dziesięć lat jesteśmy z Wami! Z okazji naszej rocznicy przygotowaliśmy razem z naszymi partnerami dla Was kolejny konkurs z...