» załóż konto» przypomnij hasło

Najważniejszy! Ale czy najwydajniejszy?

Cooler Scythe Zipang 2

Autor: Mateusz Galon | Data: 2009-10-18 13:16:43

A A A | Wejść na stronę 31603 | Komentarzy 6

Zipang 2 od Scythe może być zamontowany na wszystkich platformach oprócz LGA 1156. Cooler został wyposażony w uniwersalne V.T.M.S (Versatile Tool-Free Multiplatform System), co czyni instalację niezwykle prostą i nie wymaga żadnych dodatkowych narzędzi czy specjalnych umiejętności użytkownika. Teoretycznie nie potrzebujemy wyjmować naszej płyty głównej z obudowy, żeby zamontować Zipanga 2. Jednak to tylko teoria… Problem w tym, że radiator jest sporych rozmiarów i jego budowa nie pozwala na swobodne przymocowanie. Żeberka są bardzo blisko zatrzasków, przez co w wypadku „zaśmieconej” w środku obudowy montaż jest praktycznie nierealny. Zastosowane dla LGA 775 i 1366 zapinki typu „push-pin” są niezwykle trudne w użyciu, nawet jak mobo leży na biurku, a co dopiero jak jest w obudowie? Nie wyobrażam sobie.
Scythe zipang 2
Scythe zipang 2
Scythe zipang 2
Po zamontowaniu coolera, widzimy, że znajduje się on nie tylko nad procesorem, ale również będzie delikatnie chłodził inne ważne części płytki PCB m.in. pierwszy slot DIMM. Co do kierunku montażu Zipanga 2 wystarczy spojrzeć na ilustrację poniżej:
Scythe zipang 2
Na tym schemacie rurki wydają się być zdecydowanie proste ;) W rzeczywistości jest inaczej.
Warto przeczytać: Do góry

Komentarze

• Szyjamon

2009-10-18 20:57:30

Proszę, proszę....myślałem, że taki duży cooler da z siebie więcej. Recka pierwsza klasa!
  • maciek

2009-10-18 20:58:54

Spodziewałem się czegoś lepszego za 200zł. Pozostanę przy swoim starym zalmanie 7700 Cu.
    Zdjęcia robiłeś w namiocie czy na tle ? Bardzo ładnie wyszły, recka też niczego sobie.
  • Mateusz

2009-10-18 21:23:18

Zdjęcia robione w namiocie. Cooler jest jednak bardzo cichy, a temperatury w normie, ale póki cena trochę nie spadnie to powinniśmy zdecydować się na inny model od Scythe, ponieważ ich obecna oferta jest bardzo szeroka i to jednak czołówka.
    Dzięki za dobre słowa :) Poczekajcie na test Orochi rev.B - jestem w trakcie badania temperatur - też ciekawa pozycja.
  • Michal

2009-10-19 15:37:43

Bardzo ciekawy tekst. Spodziewałem się więcej jak za taką cenę...
  • gekon

2009-10-19 23:37:56

Duży, ciężki "byk" i takie średnie osiągi. Spodziewałem się zdecydowanie więcej, zwłaszcza patrząc na cenę i budowę produktu. Co do artykułu nie mam zastrzeżeń. Bardzo trafne spostrzeżenie co do specyficznego zakrzywienia rurek odprowadzających ciepło - jak widać Mateusz nie spał na fizyce ;-)
  • Adonim

2009-10-30 18:49:49

W tej cenie sa lepsze coolery, dla mnie nie jest to dobry wybór skoro w podobnej cenie mamy wydajniejszego Meghalema Prolimech.

Komentarz 6

Konkursy

• Wszystkie konkursy zakończone. Zapraszamy wkrótce.

• Konkurs świąteczny 2020

Konkurs świąteczny 2020

Po raz kolejny przygotowaliśmy dla Was Świąteczny Konkurs, w którym możecie wygrać bardzo atrakcyjne nagrody. Aby wziąć udział w...

• 10 urodziny vortalu!

10 urodziny vortalu!

Tak, już dziesięć lat jesteśmy z Wami! Z okazji naszej rocznicy przygotowaliśmy razem z naszymi partnerami dla Was kolejny konkurs z...