» załóż konto» przypomnij hasło

Ekonomicznie i klasycznie?

BitFenix Shinobi - recenzja obudowy

Autor: Michał Jankowski | Data: 2011-07-02 09:18:10

A A A | Wejść na stronę 50203 | Komentarzy 10


Instalacja poszczególnych komponentów w obudowie firmy BitFenix to czysta przyjemność. Model ten oferuje w środku dużą ilość pustej przestrzeni, dzięki czemu szybko i bez problemów ze wszystkim upora się nawet komputerowy laik.

BitFenix Shinobi

Wraz z obudową otrzymaliśmy zestaw kabli przedłużających od firmy BitFenix. My dla kontrastu wybraliśmy kolor jasnozielony. Dla osób, które lubią modować swoje pecety takie rozwiązanie może być bardzo ciekawe.

BitFenix Shinobi

BitFenix Shinobi

Montaż dysku SSD odbywa się z wykorzystaniem wspomnianego adapteru. Tutaj musimy wziąć śrubokręt do ręki.

BitFenix Shinobi

BitFenix Shinobi

Na dużą pochwałę zasługuje system zarządzenia okablowaniem, a konkretnie wycięcia, które umożliwiają prowadzenie przewodów z tyłu płyty głównej. Szczególnie w przypadku obudowy z oknem istotną kwestią jest żeby ukryć wszelkie kable z widoku. Wielu producentów nie umożliwia tego dla wtyczki P4/eATX, którą najczęściej podłączamy w lewym górnym narożniki płyty głównej. Tutaj znajdziemy aż dwa otwory do wyprowadzenia tego kabla, przez co wspomniany problem nie ma miejsca. Również nie ma problemu z szeroką wtyczką 24 pin ATX. Z tyłu mamy około 15 mm szerokości wolnego miejsca na ukrycie kabli.

BitFenix Shinobi

BitFenix Shinobi

Obudowa oferuje dużo miejsca dla najnowszych kart graficznych i wysokich coolerów CPU. Z tyłu znajduje się otwór do przykręcenia backplate, dzięki czemu podczas zmiany chłodzenia nie będziemy musieli demontować całego sprzętu.

Warto przeczytać: Do góry

Komentarze

  • ~Arturo

    2011-07-03 13:20:39

    Całkiem niezła jak za ta cenę.
    Jedynie szyny do montażu dysków mogły by być odwrócone bo montaż z boku jest znacznie praktyczniejszy bo karty rozszerzeń nie blokują dostępu.
  • Kamirp

    2011-07-03 13:34:41

    Nareszcie porządna buda. W tej cenie trudno o coś lepszego w naszych sklepach.
  • KarambolX

    2011-07-03 14:19:16

    Bardzo ładnie się prezentuje. Pare rzeczy bym w niej jednak zmienił np. sloty na dyski tak by można było wyciągać z boku a nie do środka.
  • Francus

    2011-07-03 14:29:46

    ostatnio wychodza podobne obudowy za prawie 400zł a to kosztuje 200zł
    wiec moze być polecana do wielu zestawów bo jest tania
    dobra i można niezłe ułożyć kable
  • Mikellle

    2011-07-03 14:54:54

     

    KarambolX napisał:

    Bardzo ładnie się prezentuje. Pare rzeczy bym w niej jednak zmienił np. sloty na dyski tak by można było wyciągać z boku a nie do środka.


    Montaz dyskow nie poprzecznie to jednak porazka - ciezko cos zrobic jak masz accelero na karcie i prawie styka sie z dyskami, kupa kabli przeszkadza w obiegu powietrza.
  • Klakiers

    2011-07-03 16:30:08

    Lekko ponad dwie stówki za taką budę nie wydaje się być wygórowaną ceną ;-)
    nice.
  • ~Rebus

    2011-07-03 17:14:48

    Dobra cena, ale brak USB 3.0 jest nieusprawiedliwiony!
  • t.luk

    2011-07-03 19:07:05

    Obudowa sama w sobie wydaje się całkiem ciekawa. Ja mam tylko jedno pytanie do autora recenzji...Czy te nóżki dodawane w akcesoriach to są takie dodatkowe czy też po prostu fabrycznie nóżki są oddzielnie i trzeba je samemu skręcać?
  • ~Michał Jankowski

    2011-07-03 19:47:07

    @up, nóżki te trzeba przykleić na spodzie obudowy. Bez nich będziemy mieli gorszą cyrkulację powietrza od spodu (zasilacz z wentylem do dołu).
  • ~Karolek

    2011-07-19 18:01:26

    Fajna obudowa. Recenzja też. Brakuje mi informacji o jakości, grubości blach? Na poziomie xigmateka czy jednak bliżej pilum?

Komentarz 10


Konkursy

  • Wszystkie konkursy zakończone. Zapraszamy wkrótce.

  • Konkurs świąteczny 2020

    Konkurs świąteczny 2020

    Po raz kolejny przygotowaliśmy dla Was Świąteczny Konkurs, w którym możecie wygrać bardzo atrakcyjne nagrody. Aby wziąć udział w...

  • Konkurs świąteczny 2019

    Konkurs świąteczny 2019

    Po raz kolejny przygotowaliśmy dla Was Świąteczny Konkurs, w którym możecie wygrać bardzo atrakcyjne nagrody. Aby wziąć udział w...

  • Konkurs świąteczny!

    Konkurs świąteczny!

    Po raz kolejny przygotowaliśmy dla Was Świąteczny Konkurs, w którym możecie wygrać bardzo atrakcyjne nagrody. Aby wziąć udział w...