Recenzja nowego pakietu
Panda Internet Security 2009
Na samym początku musimy zauważyć, że Panda Internet Security 2009 spowalnia proces uruchamiania systemu. Co jest oczywiście normalne przy tego typu aplikacjach, ale do rzeczy. Stopień spowolnienia zależy od posiadanej konfiguracji sprzętowej. Program antywirusowy włącza się jako pierwszy dokonując skanowania procesów oraz usług. Należy pamiętać o tym, iż ogromny wpływ na czas uruchamiania się systemu mają aplikacje automatycznie uruchamiane wraz z systemem. Im jest ich więcej, tym dłuższy jest czas potrzebny jest na ich uruchomienie, a także przeskanowanie. Panda posiada specjalny system "zapamiętywania prawidłowych aplikacji”, co w znacznym stopniu redukuje ten problem. Dlatego zalecane jest wyłączenie wszystkich zbędnych aplikacji.
Wykonałem pięć pełnych skanowań powierzchni dyskowej o rozmiarze 5,8GB (zajęte miejsce). Znajdowało się tam prawie 22 tysiące różnych plików (głównie obrazy, czcionki, pliki php i html). Średni czas skanu wynosił 20-24 minut, a średnia to 00:22:12.
Kolejny test miał nam pokazać skuteczność walki ze spamem. Producent zapewnia, że około 97 procent wiadomości zostaje prawidłowo zidentyfikowanych. Wysłałem 300 maili, które bez wątpienia były spamem, niestety Panda zakwalifikowała do tej grupy tylko 194 wiadomości, czyli według naszego testu procent wyniósł niecałe 65%.
Wykonałem pięć pełnych skanowań powierzchni dyskowej o rozmiarze 5,8GB (zajęte miejsce). Znajdowało się tam prawie 22 tysiące różnych plików (głównie obrazy, czcionki, pliki php i html). Średni czas skanu wynosił 20-24 minut, a średnia to 00:22:12.
Kolejny test miał nam pokazać skuteczność walki ze spamem. Producent zapewnia, że około 97 procent wiadomości zostaje prawidłowo zidentyfikowanych. Wysłałem 300 maili, które bez wątpienia były spamem, niestety Panda zakwalifikowała do tej grupy tylko 194 wiadomości, czyli według naszego testu procent wyniósł niecałe 65%.
Warto przeczytać:
Do góry
Konkursy
Wszystkie konkursy zakończone. Zapraszamy wkrótce.
-
Konkurs świąteczny 2020
Po raz kolejny przygotowaliśmy dla Was Świąteczny Konkurs, w którym możecie wygrać bardzo atrakcyjne nagrody. Aby wziąć udział w...
-
10 urodziny vortalu!
Tak, już dziesięć lat jesteśmy z Wami! Z okazji naszej rocznicy przygotowaliśmy razem z naszymi partnerami dla Was kolejny konkurs z...
Komentarze