» załóż konto» przypomnij hasło

Dobra cena, dobra jakość

BitFenix Prodigy – recenzja obudowy

Autor: Rafał Cebulski | Data: 2012-07-24 06:41:48

A A A | Wejść na stronę 49347 | Komentarzy 10

BitFenix Prodigy – recenzja obudowy Firma BitFenix przygotowała nowy model obudowy komputerowej o nazwie Prodigy, która jest przystosowana do obsługi płyt głównych w rozmiarze mini-ITX. Urządzenie to jest reklamowane, jako idealny wybór do budowy zestawów HTPC, które słyną z kompaktowych rozmiarów i małego poboru energii. Czy rzeczywiście nowy produkt jest wart aż 295 PLN? Przekonacie się w tej recenzji.

BitFenix dostarcza swój najnowszy model obudowy w pudełku zdecydowanie mniejszym, niż standardowe obudowy w rozmiarze midi tower. Samo opakowanie jest jednak takie, do jakiego jesteśmy przyzwyczajenie, czyli minimalistyczne i ekologiczne. Na jego froncie znajduje się tylko logo producenta, nazwa produktu oraz adres strony internetowej.

BitFenix Prodigy

W środku obudowa została umieszczona w folii ochronnej oraz dwóch styropianowych blokach, które chronią ją przed uszkodzeniami w czasie transportu. W zestawie znajdziemy instrukcję szybkiego montażu oraz zestaw śrubek i uchwytów.

BitFenix Prodigy

BitFenix Prodigy na pierwszy rzut oka prezentuje się świetnie – oferuje nowoczesny design, który ze będzie pasował nam nie tylko w salonie czy sypialni, ale również w kuchni czy pokoju dziecinnym. Cała konstrukcja została wykonana z połączenia plastiku i stali. Jej wymiary to 250 x 404 x 359 mm, natomiast waga wynosi 7 kilogramów. Wynika z tego, że model ten jest troszkę większy niż inne obudowy przeznaczone dla płyt mini-ITX, jednak BitFenix wykonał taki zabieg specjalnie. Producent chce, aby jego urządzenie wyróżniało się na tle konkurencji większą ilością wolnego miejsca dla komponentów typu high-end.

BitFenix Prodigy

Warto podkreślić, że Prodigy jest sprzedawana również w wersji białej.

Na froncie od góry mamy jedną zatokę 5,25 cala do montażu napędu optycznego. Poniżej całość jest wykonana z litego plastiku. Trochę szkoda, że producent w tym miejscu nie zamontował siatki meshowej. Na dole znajduje się logotyp BitFenix.

BitFenix Prodigy

Z tyłu mamy od góry miejsce na wentylator wyciągowy 120 lub 140 mm, jednak producent w zestawie załącza ten mniejszy model z serii Spectre. Obok znajdują się dwa miejsca na np. kartę graficzną, a poniżej luka do panelu I/O płyty głównej. Wynika z tego, że będziemy ją montowali w orientacji poziomej. Pozwoli to na instalację coolera CPU o dużej wysokości. Wszystkie zaślepki zostały przykręcone za pomocą szybkośrubek, co pozwoli nam na beznarzędziowy montaż. Na samym dole znajduje się wolne miejsce na zasilacz.

BitFenix Prodigy

BitFenix Prodigy

Na lewym boku znajduje się dziurkowana powierzchnia, która ma umożliwić wyprowadzenie ciepła z nagrzanego akceleratora grafiki.

 

BitFenix Prodigy

BitFenix Prodigy

Z drugiej strony umieszczono panel ze złączami oraz przyciski power i reset. Nie zabrakło portów USB 3.0 (2 sztuki) oraz wejścia i wyjścia audio. Oprócz tego mamy dwie diody pokazujące aktywność dysku twardego i podłączenie zasilania.

BitFenix Prodigy

BitFenix Prodigy

BitFenix Prodigy

Na górze obudowy umieszczono czarny filtr przeciwkurzowy. Po jego zdjęciu możemy zamontować dwa wentylatory o średnicy 120 mm. A za sprawą wnęki na napęd 5,25 cala jest szansa na instalację chłodnicy o wielkości 240 mm.

BitFenix Prodigy

Nóżki i uchwyty obudowy zostały wykonane z materiału, który BitFenix nazwał FyberFlex. Jest on stosunkowo mocny i elastyczny. Na spodzie znajduje się drugi filtr, który także jest łatwy w demontażu.

Warto przeczytać: Do góry

Komentarze

  • Xawery

    2012-07-25 21:59:51

    Troche za duza, ale rekomendacja zaslozona :)
  • n4t

    2012-07-26 01:46:05

    gdyby nie to, żę musiałbym zmienić dla tej obudowy płytę główną, to już pewnie słałbym gdzieś zamówienie i przelew ;)
  • Sławekpl

    2012-07-26 04:50:40

    recenzujący namieszał opisując złącza USB
    wtyczka USB to 19-pin do podłączenia na płycie głównej (niestety recenzującemu nie chciało się ściągnąć jednej pętelki z kabli aby wszystkie były dobrze widoczne na zdjęciu) domyślam się, że chodzi o USB 2.0 również wpinane w płytę główną (9-pin)
    dla mnie to akurat minus, wolałbym by była przejściówka umożliwiająca podpięcie pod zwykłe wtyczki USB na tylnym panelu I/O, stosunkowo mało płyt ma 19-pinowe złącze, za to większość płyt ITX ma wyjścia USB 3.0 na panelu I/O
    brak informacji o możliwości obracania obu klatek na dyski, brak zdjęć z dyskami 2,5` dopiero w ściągniętej instrukcji jest to faktycznie pokazane jak je można zamontować, brak informacji o montażu zasilacza wpierw do panela montażowego, później dopiero do obudowy, polecam pobrać instrukcję bo recenzja wygląda tak jakby ją pisał ktoś, kto nie miał w rękach tej obudowy, albo nie chciało mu się nawet zerknąć do instrukcji
    recenzujący szumnie napisał o "montażu" komputera a gdzie jest to pokazane, zasilacz i jeden dysk to jeszcze nie komputer, zero informacji o głośności zamontowanych wentylatorów to też zdecydowanie minus, jakby recenzujący faktycznie zmontował w tej obudowie komputer to jeszcze by udzielił odpowiedzi na pytanie czy wszystkie krawędzie są odpowiednio oszlifowane i nas nie pokaleczą, a tak to...

    i co to za krypto reklama konkretnego chłodzenia wodnego?

    jeszcze jedna uwaga, Brazos nie oferują RAID mimo 4-5 złącz SATA, chipzilla ze sratomkiem ma często tylko dwie wtyczki, trudno zbudować "magazyn" mając takie ograniczenia, można wpiąć dodatkowy kontroler ale o GPU zapomnij
    oczywiście są płyty ITX z gniazdem FM1 czy pod SB/IB (też mają ograniczenia, FM1 nie oferuje RAID 5, a Intel ma pary złącz w dwóch standardach, można jedynie odpalić prosty RAID 0/1) ale zwykle HTPC ma być energooszczędnym rozwiązaniem, a ta obudowa aspiruje do wyższego segmentu, takie pomieszanie z poplątaniem, jakby ktoś chciał upchnąć wszystko co się da w jednym produkcie zamiast stworzyć dwa dedykowane
    w tej cenie można kupić obudowę mniejszą, nawet na 2-3 dyski 3,5` plus ODD z zasilaczem mającym aktywne PFC
  • t.luk

    2012-07-26 08:17:31

    Zgodzę się tutaj z użytkownikiem Sławekpl. Zero zdjęć całej platformy i zero testów :( A sama obudowa jest dość zacna tylko cholernie droga jak na mini-ITX (za tyle to już idzie kupić porządnego używanego full-towera ;)).
  • Francus

    2012-07-27 21:54:23

    Tak sie czepiacie jakby w n poprzednich testach tez brakowalo zdjec montazu, a przeciez to 1 taki przypadek. Nie zawsze fotki = czas montazu i testowo = dostepnosci sprzetu.
  • Sławekpl

    2012-07-27 23:26:23

    Francus wcześniejsze obudowy mnie nie interesowały, a budy pod ITX czy tak jak ta DTX to mój konik ;)
    i tak byłem "oszczędny" w słowach ;) jakbym dosłownie wszystko skomentował to na autorze bym suchej nitki nie zostawił :P
  • t.luk

    2012-07-30 09:58:55

    @ UP
    Lol, a to podobno ja jestem krytykiem-żyletą :D
  • Xawery

    2012-08-02 15:14:15

     

    t.luk napisał:

    @ UP
    Lol, a to podobno ja jestem krytykiem-żyletą :D


    Myślałem, że specem od chłodzenia ;)
  • ~behegrzmot

    2012-12-27 18:37:14

    A mi z kolei brakuje zdjęć obudowy bez nóźek-uchwytów a'la Mac. Obszukałem się w necie i nigdzie takowych nie znalazłem, a wygląda tak, jakby się dało je zdjąć - tylko czy estetycznie wygląda, czy też nie?

    Buda jest fajna, ale raz - że nie lubię udawać, że mam Maca (poza tym nie chciałbym go mieć), a dwa - że nie po to składam komp na platformie miniITX i godzę się na tyle kompromisów, żeby stawiać na biurku budę niewiele mniejszą od midi tower.

    Jeśli ktoś ma tego BitFenixa, to byłbym wdzięczny za zdjęcia, jak się prezentuje bez tych nóżek-uchwytów.

    Na razie faworytem jest dla mnie obudowa Cooler Master Elite 120 Advenced, aczkolwiek mały cooler na CPU wchodzi i prawie niemożliwym jest montaż chłodzenia wodnego (które mnie kusi od jakiegoś czasu).
  • ~SLD

    2013-05-16 19:43:58

    "siatka meshowa" - dobre!!!

Komentarz 10


Konkursy

  • Wszystkie konkursy zakończone. Zapraszamy wkrótce.

  • Wygraj sprzęt Roccat!

    Wygraj sprzęt Roccat!

    Konkurs z nagrodami! Mamy dla Was kolejny konkurs w którym do wygrania jest myszka i podkładki od firmy Roccat. Aby zdobyć ten sprzęt ...

  • Zasilacze, obudowy, wentylatory - konkurs LEPA

    Zasilacze, obudowy, wentylatory -...

    Konkurs z nagrodami! Mamy dla Was kolejny konkurs w którym do wygrania są wydajne zasilacze, wentylatory oraz obudowa od firmy LEPA. Aby...

  • Wyślij zdjęcie i wygraj sprzęt Shuttle

    Wyślij zdjęcie i wygraj sprzęt...

    Pocztówka z wakacji warta świetne nagrody! Wielkimi krokami zbliża się okres wakacji w szkołach i na uczelniach. Jest to...