Windows do kompletu

Microsoft Wireless Laser Desktop 7000

Autor: Szymon Grzegorczyk | Data: 2009-10-07 18:05:53

A A A | Wejść na stronę 37463 | Komentarzy 10

Całą budowÄ™ klawiatury mamy już w zasadzie opisanÄ…, tak wiÄ™c czas napisać jak to wszystko wyglÄ…da w praktyce. Zacznijmy od tego, że za łączność zestawu z komputerem odpowiedzialny jest miniaturowy przekaźnik bezprzewodowy 2.4 GHz. Zapewnia on zasiÄ™g do 10 m – nawet przy dużym obciążeniu sieci bezprzewodowych. Ten wrÄ™cz kosmiczny ksztaÅ‚t klawiatury daje nam peÅ‚en komfort. Tak jak zapewnia producent „twoje rÄ™ce i nadgarstki bÄ™dÄ… teraz naturalnie uÅ‚ożone”. To prawda! PrzerzucajÄ…c siÄ™ z mojej starszej klawiaturki, na to cudo odczuÅ‚em kolosalnÄ… różnicÄ™. Pisanie na tym sprzÄ™cie sprawia naprawdÄ™ ogromnÄ… frajdÄ™. Nawet po dÅ‚uższym wbijaniu literek nie czujemy zmÄ™czenia. UkÅ‚ad klawiszy jest perfekcyjny. BÄ™dÄ…c przy podstawowych przyciskach muszÄ™ wspomnieć o dwóch sprawach – dobrej i zÅ‚ej. Pierwsza jest taka, że klawisze wciskajÄ… siÄ™ niezwykle pÅ‚ynie i wrÄ™cz bezgÅ‚oÅ›nie. Niestety jeden klawisz nie jest tak idealny jak reszta. Chodzi mi o spacjÄ™. Przycisk ten lekko siÄ™ buja i przy jej wciskaniu nie sÅ‚ychać już takiego przyjemnego dla ucha dźwiÄ™ku jaku reszty. SpotykaÅ‚em siÄ™ z klawiaturami majÄ…cymi lepiej skonstruowanÄ… spacjÄ™. OczywiÅ›cie nie każdemu może to przeszkadzać, jednak ja szukaÅ‚em dziury w caÅ‚ym ;)
Przyciski na obwódce doskonale speÅ‚niajÄ… swoje zadanie. Bardzo spodobaÅ‚ mi siÄ™ przycisk po lewej stronie, który pozwala zmniejszać lub powiÄ™kszać różne rzeczy. ZaÅ‚óżmy, że jesteÅ›my w Wordzie… wtedy ustalamy wielkość kartki tzn. skalÄ™. BÄ™dÄ…c na pulpicie Windowsa, regulujemy wielkość ikonek – bardzo siÄ™ zdziwiÅ‚em możliwoÅ›ciami tego przycisku. W przeglÄ…darce internetowej przycisk ten dziaÅ‚a jak rolka w myszce. Również niezwykle przydatnym butonem jest strzaÅ‚ka w lewym górnym rogu, pozwalajÄ…ca cofać siÄ™ do poprzedniej strony. Tak samo przyciski Å›ciszania, przewijania itp. Co ważne, wszystko to dziaÅ‚a jeszcze bez instalacji oprogramowania. Wszystkie przyciski idealnie wspóÅ‚pracujÄ… z Windowsem, porozumiewajÄ… siÄ™ w 100% dobrze.
Natomiast trzy tajemnicze przyciski u góry wymagajÄ… sterowników, tak wiÄ™c zaczynamy instalacjÄ™. Sterowniki na przeznaczone sÄ… dla systemów Windows Vista/Windows XP i zajmujÄ… 100 MB. Natomiast dla Mac OS X v10.2.x-10.5.x ważą 30 MB. Jako że od jakiegoÅ› czasu pracujÄ™ na najnowszej „Siódemce”, przy instalacji driverów wystÄ™powaÅ‚ problem. OczywiÅ›cie Microsoft nie mógÅ‚ sobie pozwolić na takie przypadki i umieÅ›ciÅ‚ na swojej stronie odpowiednie sterowniki KLIK.

Microsoft Wireless Laser Desktop 7000 Teraz instalacja przebiegÅ‚a bez problemu. Po ponownym uruchomieniu komputera mogliÅ›my zacząć konfiguracjÄ™. Na pulpicie pojawiajÄ… siÄ™ dwa programy. Opisujemy teraz klawiaturÄ™, wiÄ™c zacznijmy od Microsoft Keyboard. W pierwszej zakÅ‚adce ustawiamy czÄ™stotliwość migania kursora, powtarzanie znaków itp. Dalej możemy skonfigurować każdy z dodatkowych przycisków. Wszystko jest banalnie proste. Niżej widzimy również trochÄ™ innÄ… konfiguracjÄ™ trzech przycisków „Ulubione”. Tu również możemy wybrać odpowiednie programy, które majÄ… siÄ™ włączyć. Dodatkowo możemy wybrać stronÄ™ internetowÄ… np. pcfoster.pl

Niestety nie są to w 100% dotykowe klawisze. Trzeba je lekko nadusić, aby włączył się nasz portal. Ale mimo wszystko przyciski te są bardzo funkcjonalne i przydatne.
Należy wspomnieć o materiaÅ‚ach, z których wykonana jest klawiatura. Otóż wszystko jest najwyższej jakoÅ›ci. BÅ‚yszczÄ…cy plastik lekko siÄ™ palcuje, ale wystarczy przetrzeć pierwszÄ… lepszÄ… Å›ciereczkÄ…, aby otrzymać taki efekt, jaki byÅ‚ zaraz po otwarciu. Tak wiÄ™c nie ma z tym problemu. Identycznie zachowuje siÄ™ podkÅ‚adka pod nadgarstki. MyÅ›laÅ‚em, że ten materiaÅ‚ bÄ™dzie siÄ™ jakoÅ› dziwnie zachowywaÅ‚, bardzo siÄ™ brudziÅ‚ i zostawiaÅ‚ na sobie odciski palców. ByÅ‚em w błędzie. Takie tworzywo powinno być wykorzystywane w każdym tego typu sprzÄ™cie.

Przejdźmy pod spód. Najbardziej interesujÄ…ce sÄ… nóżki. Nie sÄ… to staÅ‚e jak w wiÄ™kszoÅ›ci klawiatur, wysuwane nóżki. Te sÄ… dołączane osobno, a ich montaż jest banalny. SÄ… one oczywiÅ›cie gumowe, dziÄ™ki czemu klawiatura stoi nieruchomo na blacie. Ciekawe jest to, że możemy je zamontować zarówno pod przód, jak i pod tyÅ‚. OczywiÅ›cie miejsca w których montujemy nóżki również sÄ… zakoÅ„czone gumÄ…, wiÄ™c bez nich klawiatura jest również stabilna.

Tyle ode mnie o pierwszym sprzęcie należącym do zestawu. Czas na myszkę!
Warto przeczytać: Do góry

Komentarze

• 2009-10-07 18:09:41

Noooooo, jestem pod wrażeniem. Zarówno zestawu, jak i samej recenzji. Wyczerpująco, na temat, świetne fotki... brawo!
    Myślałem, że minusem będzie cena, jednak widzę, że sprzęt dostał Best Buy, czyli jest wart tych pieniędzy.
  • 2009-10-07 19:11:39

jw wow
    Wszystko mi siÄ™ podoba ;]
  • 2009-10-07 19:16:26

Dzięki Panowie :) Co do ceny, to na pewno nie jest ona minusem. Co prawda mogłaby ona być trochę niższa, jednak sprzęt jest wart tych pieniędzy.
  • 2009-10-07 19:26:50

No klawa jest spoko, nie powiem ;p
    ale odczułem wrażenie, że autor za bardzo wczuł się i okazał za dużo emocji ;p

A swoja drogą 400 zł na taki zestaw? Chyba, ze miałbym co robić z pieniędzmi.
  • 2009-10-07 19:31:20

Super. Żeby zestaw był troszkę tańszy ...
  • 2009-10-07 19:35:40

Klakiers napisał:

No klawa jest spoko, nie powiem ;p
    ale odczułem wrażenie, że autor za bardzo wczuł się i okazał za dużo emocji ;p

A swoja drogą 400 zł na taki zestaw? Chyba, ze miałbym co robić z pieniędzmi.

Heh... nie powiem, bo przyjemnie mi się pisało... chodzi pewnie o te fantazyjne podtytuły ;p
  • 2009-10-07 22:04:04

no powiedzmy ;p
  • 2009-10-08 12:44:15

Bardzo dobry tekst, napisany z pasją i dużym zaangażowaniem w temat. Nie słuchaj ich Szyjamon, te fantazyjne podtytuły nadają artykułowi stylu i ciekawej oprawy. Naprawdę, kawał dobrej roboty.
  • 2009-10-08 12:46:14

Co do samego produktu Microsoftu to nie mogę za dużo powiedzieć, ponieważ moje urządzenia wskazujące i klawiatury zawsze miały znaczek Logitecha. Jednak widzę, że firma założona przez Pana Gates'a potrafi zrobić (czasami) coś porządnego... ;-)
  • 2009-10-14 09:05:58

Super zestawik :)
    Estetyczny wyglÄ…d :)
    Podoba mi się w całej okazałości.

Lecz cenowo odpada niestety ;/

Komentarz 10