Windows do kompletu
Microsoft Wireless Laser Desktop 7000
Dosyć dawno nie miaÅ‚em w swoich rÄ™kach żadnej nowej klawiatury, czy myszki. UrzÄ…dzenia, na których pracuje majÄ… już z dobre cztery lata. Stara czarna klawiatura Tracera i doskonaÅ‚a, niezniszczalna myszka Logitech MX500. Ani jedno, ani drugie mnie jeszcze nie zawiodÅ‚o. Jednak pomyÅ›laÅ‚em sobie, że jeÅ›li mam okazjÄ™ sprawdzić nowość od Microsoftu, to czemu miaÅ‚bym z niej nie skorzystać? A jak wiadomo, jest to bardzo poważna firma na rynku sprzÄ™tu komputerowego, dlatego produkt, który dzisiaj zaprezentuje bÄ™dzie z najwyższej póÅ‚ki. Tak wiÄ™c odrzucamy kable, duże haÅ‚asujÄ…ce klawisze. W zamian za to dostajemy sprzÄ™t równie funkcjonalny jak najnowszy system operacyjny Giganta z Redmond. Zapraszam do zapoznania siÄ™ z bezprzewodowym zestawem Wireless Laser Desktop 7000. Spis treÅ›ci

SpotykaliÅ›my już siÄ™ z kilkoma klawiaturami, których klawisze nie sÄ… uÅ‚ożone standardowo prosto. Jednak w tym modelu nie chodzi tylko sam ukÅ‚ad poszczególnych przycisków w ksztaÅ‚cie banana. Mamy tu do czynienia z czymÅ› wiÄ™cej. Pierwsze dwa rzÄ™dy klawiszy (patrzÄ…c od strony spacji) zostaÅ‚y dodatkowo wyprofilowane, tworzÄ…c małą falÄ™ zaraz na poczÄ…tku. Taki falisty ukÅ‚ad przycisków wydaje siÄ™ być na poczÄ…tku dosyć zwariowany i niepotrzebny, jednak przekonamy siÄ™ o tym dalej.
WygiÄ™cie przycisków spowodowaÅ‚o, że kilka klawiszy w Å›rodkowej części Wireless Laser Keyboard 7000 zostaÅ‚o celowo wydÅ‚użonych. Oprócz standardowych opisów klawiszy, na frontowych Å›ciankach kilku z nich, producent nadrukowaÅ‚ dodatkowe pomoce. SÄ… w ten sposób opisane znane przez wiÄ™kszość kombinacje, które doskonale przydajÄ… ciÄ™ chociażby w programach z pakietu Microsoft Office. Tak wiÄ™c, na lewym „Ctrl” umieszczono dodatkowo nadruk gwiazdki, dziÄ™ki czemu wiemy, że wciskajÄ…c „Ctrl” plus „C” skopiujemy jakiÅ› fragment tekstu. Na Å›ciance klawisza z literkÄ… ”C” umieszczono bowiem napis „Copy”, przed którym jest gwiazdka sugerujÄ…ca, co mamy dodatkowo wcisnąć \, aby wykonać danÄ… akcjÄ™. Zamiast prawego przycisku z logiem Windows, producent zdecydowaÅ‚ siÄ™ na zastosowanie nowego klawisza Windows Flip 3D. WyÅ›wietla on podglÄ…d 3D wszystkich otwartych okien i pozwala przełączać siÄ™ pomiÄ™dzy nimi.
Klawisze z ostatniego podstawowego rzÄ™du tj. „Esc”, „F1”… nie majÄ… już takiego ksztaÅ‚tu jak reszta. W tym wypadku do czynienia mamy z mniejszymi przyciskami, również uÅ‚ożonymi w falÄ™. W rzÄ™dzie tym dodatkowo znalazÅ‚y siÄ™ „Lock”, oraz przycisk uruchamiajÄ…cy kalkulator.
Po wciÅ›niÄ™ciu tego klawisza, zmieniamy konfiguracjÄ™ „efów”, przez co np. „F2” cofa nam ostatnio wykonanÄ… akcjÄ™, a „F10” sprawdza pisowniÄ™ Wordzie. Warto wspomnieć, że każdy z przycisków ma opÅ‚ywowy ksztaÅ‚t idealnie nawiÄ…zujÄ…cy do wyglÄ…dy najnowszych Windowsów.
Teraz przejdźmy do najciekawszych przycisków na klawiaturze. Wszystkie znajdujÄ… siÄ™ na obwódce sprzÄ™tu. Każdy z nich jest póÅ‚przezroczysty, tak jak sama obwódka. Oprócz klawiszy „Cofnij”, „Wycisz” itp. Możemy tu również powiÄ™kszać lub zmniejszać możliwe rzeczy w danym programie. Poszczególne przyciski sÄ… podzielone na mniejsze grupy, tak wiÄ™c sÄ… tu klawisze od Internetu, multimediów, czy folderów. To jednak nie koniec nowoÅ›ci. Pewnie zauważyliÅ›cie już pewnÄ… przezroczystÄ… wnÄ™kÄ™ u góry z trzeba cyframi. SÄ… to trzy póÅ‚dotykowe pÅ‚ywajÄ…ce klawisze „Ulubione”. Każdy z nich możemy dowolnie zaprogramować, o czym dalej.
Jak widać od razu, wszystkie przyciski zostaÅ‚y inteligentnie porozmieszczane i pogrupowane. Poszczególne zestawy oddzielone sÄ… od siebie kilkumilimetrowÄ… przerwÄ…. Przyciski wchodzÄ…ce do podstawowego zestawu, zostaÅ‚y umieszczone w niewielkiej głębi, otoczone czarnym poÅ‚yskujÄ…cym plastikiem. Nieodłączna podstawka pod nadgarstki wysadzona jest przyjemnym w dotyku materiaÅ‚em. Element, na którym sÄ… klawisze multimedialne, jest jakby połączeniem wczeÅ›niejszych dwóch materiaÅ‚ów. Natomiast ostateczna obwódka obudowy, jak już wczeÅ›niej wspominaÅ‚em to przezroczysty plastik z cieniutkÄ… srebrnÄ… listewkÄ….
W prawym górnym rogu klawiatury znajduje siÄ™ logo producenta, oraz maÅ‚a dioda, sygnalizujÄ…ca wymianÄ™ baterii. Szkoda, że zabrakÅ‚o Å›wiateÅ‚ek informujÄ…cych o aktywnych klawiszach „Caps Lock” itp. A jest na nie miejsce.
Spód klawiatury również mnie bardzo zaskoczyÅ‚. Wszystko co możliwe zostaÅ‚o tam dokÅ‚adnie opisane i to w naszym ojczystym jÄ™zyku. Oprócz przycisku uÅ‚atwiajÄ…cego nawiÄ…zanie łącznoÅ›ci z odbiornikiem, mamy tu estetyczny schowek na baterie, oraz cztery miejsca na dodatkowe nóżki. Montaż stópek jest bardzo prosty, ale mimo wszystko Microsoft zadbaÅ‚ o każdego i umieÅ›ciÅ‚ pod spodem dokÅ‚adnie zilustrowanÄ… instrukcjÄ™ ich zakÅ‚adania.
Zapraszam teraz do zapoznania się z funkcjonalnością i pracą klawiatury.
Warto przeczytać:
Do góry

37459
10
2
Komentarze
2009-10-07 18:09:41
Myślałem, że minusem będzie cena, jednak widzę, że sprzęt dostał Best Buy, czyli jest wart tych pieniędzy.
2009-10-07 19:11:39
Wszystko mi siÄ™ podoba ;]
2009-10-07 19:16:26
2009-10-07 19:26:50
ale odczułem wrażenie, że autor za bardzo wczuł się i okazał za dużo emocji ;p
A swoja drogą 400 zł na taki zestaw? Chyba, ze miałbym co robić z pieniędzmi.
2009-10-07 19:31:20
2009-10-07 19:35:40
Klakiers napisał:
No klawa jest spoko, nie powiem ;p
ale odczułem wrażenie, że autor za bardzo wczuł się i okazał za dużo emocji ;p
A swoja drogą 400 zł na taki zestaw? Chyba, ze miałbym co robić z pieniędzmi.
Heh... nie powiem, bo przyjemnie mi się pisało... chodzi pewnie o te fantazyjne podtytuły ;p
2009-10-07 22:04:04
2009-10-08 12:44:15
2009-10-08 12:46:14
2009-10-14 09:05:58
Estetyczny wyglÄ…d :)
Podoba mi się w całej okazałości.
Lecz cenowo odpada niestety ;/