» załóż konto» przypomnij hasło

Test w domowych warunkach

Genius SW-HF 5.1 5005

Autor: Dawid Bosek | Data: archiwalny

A A A | Wejść na stronę 66257 | Komentarzy 2

Głośniki przeszły test w warunkach domowych, więc nie będę się tu rozpisywał o jakości dźwięku w specjalnych pomieszczeniach, przygotowanych pod testy urządzeń grających. Kolumny testowane były w pokoju o wymiarach 4,5x 3,5x 2,5m. Sprzęt do którego były podłączone: Laptop - HP Pavilion dv6615ew oraz Nokia 5310 XpressMusic. Wiadomo, że jakbyśmy podłączyli głośniki do jakiejś lepszej karty np. rzędu X-Fi, to dźwięk byłby jeszcze lepszej jakości, niestety do testów nie posiadałem takowej.

Genius SW-HF 5.1 5005

Genius SW-HF 5.1 5005

Na pierwszy ogień poszedł telefon Nokia 5310 XM i piosenki typu Hip-Hop bo taki rodzaj muzyki preferuję. Głośniki grały bardzo dobrze, dźwięk był czysty i przyjemny dla ucha, nawet gdy było głośniej.

Genius SW-HF 5.1 5005

Genius SW-HF 5.1 5005
Później zacząłem testować je przez dłuższy czas podpięte do laptopa. Muzyka, filmy, gry, głośniki radziły sobie bardzo dobrze. Nie było żadnych przesterowań, czy "charczeń" głośników, nawet przy volume max. Minusem jaki zauważyłem to było zanikanie basu (zagłuszanie go przez satelity) przy zwiększeniu dB na potencjometrze. Gdy robiło się naprawdę głośno, było słychać tylko dźwięk, a lekki bass można było tylko wyczuć, albo rybki, albo akwarium - więc albo ogromna głośność, albo dobry bass, zdecydowanie odwrotnie niż np. w Logitechach X-540 gdzie bass jest słychać coraz głośniej, aż do volume max. Ogólnie przez czas testu ( ponad 2 tygodnie ) zdecydowanie kolumny zostały przetestowane pod prawie każym kątem. Wg. mnie te Geniusy 5005 najbardziej nadają się dla osob które szukają dobrych głośników, na nie największe powierzchnie, a nie stać je na zestaw kina domowego.

Genius SW-HF 5.1 5005

Genius SW-HF 5.1 5005

Na głośniku niskotonowym znajduje się regulacja głośności, głośności głośnika centralnego, surround a także basów głośnika niskotonowego i bass reflex, który dodaje charakteru nie tylko z wyglądu ;). Dodajmy, że do zestawu dołączony jest bezprzewodowy pilot z którego można wyregulować prawie wszystko co na subwooferze. Przedstawiane geniusy mogą być podłączone do wielu urządzeń, można po między nimi przełączać za pomocą sterownia na subwooferze. Funkcje standby można uruchomić także z pilota, całkowite odcięcie zasilania od głośników znajduje się z tyłu głośnika niskotonowego.

Genius SW-HF 5.1 5005

Genius SW-HF 5.1 5005
Zdecydowanie ogromnym plusem jest cena, w stosunku do możliwości, a także materiał z którego zostały zbudowane. Minusem zaś jest materiał z jakiego zostały zbudowane przednie zaślepki głośników, jest to tandetny chiński plastik. I jeszcze jeden mały minus - praca w stanie czuwania - jest jak dla mnie dość głośna ( to za sprawą transformatora znajdującego się w subwooferze ).
Warto przeczytać: Do góry

Komentarze

• ~arx

2011-10-13 21:24:49

Hmm...
    To w końcu CM gladiator 600 czy Genius 5005 ?
  • ~max

2012-12-01 00:35:36

@arx no i "program dostarczyła firma". Software'owe głośniki;)

Komentarz 2

Konkursy

• Wszystkie konkursy zakończone. Zapraszamy wkrótce.

• Konkurs świąteczny 2020

Konkurs świąteczny 2020

Po raz kolejny przygotowaliśmy dla Was Świąteczny Konkurs, w którym możecie wygrać bardzo atrakcyjne nagrody. Aby wziąć udział w...

• 10 urodziny vortalu!

10 urodziny vortalu!

Tak, już dziesięć lat jesteśmy z Wami! Z okazji naszej rocznicy przygotowaliśmy razem z naszymi partnerami dla Was kolejny konkurs z...

Ostatnio na forum