47, 66 czy 118 PLN - ile warto zapłacić?

Test podstawek chłodzących cz. 3

Autor: Rafał Cybulski | Data: 2011-09-05 15:50:54

A A A | Wejść na stronę 111121 | Komentarzy 11

Również firma Media-Tech dostarczyÅ‚a nam swój caÅ‚kiem nowy produkt jakim jest podstawka chÅ‚odzÄ…ca Media-Tech MULTICOOLER II MT2654. UrzÄ…dzenie przyjechaÅ‚o do nas w kolorowym kartonie na którego froncie oprócz wymienionych najważniejszych cech i poglÄ…dowych zdjęć, mamy również „okno” przez które widać kupowany produkt. W zestawie mamy podstawkÄ™ wraz z kablem USB o dÅ‚ugoÅ›ci 600 mm.

Media Tech Multicooler II

CaÅ‚ość zostaÅ‚a wykonana z czrnego plastiku, oprócz górnej powierzchni, która jest pokryta metalowÄ… siatkÄ…. Pod niÄ… znajdziemy duży, 200 mm wentylator, który ma za zadanie zasysać zimne powietrze od spodu i chÅ‚odzić nasz komputer również z tej strony. Producent podaje, że jego maksymalny przepÅ‚yw wynosi 57 CFM. Nie mamy jednak informacji dotyczÄ…cych natężenia haÅ‚asu oraz prÄ™dkoÅ›ci obrotowych. Szkoda…

Media-Tech MULTICOOLER II MT2654 ma wymiary 345 x 335 x 45 mm (szerokość x głębokość x wysokość) i jest kompatybilna z laptopami z matrycą o maksymalnej przekątnej 15,6 cala.

Na prawym boku Media-Tech umieÅ›ciÅ‚ dwa porty USB 2.0, które zostaÅ‚y oznaczone, jako wejÅ›cie i wyjÅ›cie. Jak siÄ™ domyÅ›lacie jedno sÅ‚uży do podłączenia zasilania (z wykorzystaniem kabla z zestawu), natomiast drugie możemy wykorzystać dowolnie np. pendirve, myszka czy inne urzÄ…dzenie zewnÄ™trzne. Również tutaj umieszczono potencjometr, do regulacji prÄ™dkoÅ›ci obrotowej wentylatora i przycisk I/O.

Na spodzie mamy cztery, niewielkie gumowe nóżki w narożnikach. Na Å›rodku znajdujÄ… siÄ™ promieniÅ›cie rozÅ‚ożone wyciÄ™cia, przez które wentylator zasysa powietrze od spodu. Nie zabrakÅ‚o również plastikowych nóżek, którymi możemy regulować kÄ…t nachylenia podstawki.

Zarówno na prawym i lewym boku mamy liczne otwory, które poprawiajÄ… cyrkulacjÄ™ powietrza.

Warto przeczytać: Do góry

Komentarze

• 2011-09-05 17:52:05

Fajny nowy cooler od SilentiumPC, nie słyszałem o nim wcześniej.
  • 2011-09-05 17:53:29

Francus napisał:

Fajny nowy cooler od SilentiumPC, nie słyszałem o nim wcześniej.

Już spory czas jest na rynku ten model :)
  • ~hubi_2006

2011-09-05 18:28:36

Miałem kupić podstawkę Silentium, ale po tym teście widzę, że nie warto. Ogólnie widzę, że podstawki nie dają wielkiej różnicy.
  • 2011-09-06 13:20:56

~hubi_2006 napisał:

Miałem kupić podstawkę Silentium, ale po tym teście widzę, że nie warto. Ogólnie widzę, że podstawki nie dają wielkiej różnicy.

To zależy od laptopa. Chłopaki mają wymagający sprzęt i różnice małe. U mnie na Core 2 Duo jest do 10C. Kupuj!
  • 2011-09-06 16:20:38

@up

Dokładnie. Poza tym bardzo dużo zależy też od otworów wentylacyjnych na spodzie laptopa, na które moim zdaniem najpierw trzeba patrzeć podczas kupowania podstawki chłodzącej. U jednych egzamin zda jeden wielki wentylator u innych przykładowo 2 mniejsze umieszczone w innych miejscach ;)
  • 2011-09-07 14:02:50

Dokładnie, przy wyborze podkładki najpierw powinno się zorientować w kwestii otworów wentylacyjnych w laptopie. Co do testu to Hiberna NC300 jednak coś tam schładza ale nie zapominajmy, że jest też jedną z najtańszych markowych podkładek ;)
  • ~Raddek

2011-11-07 14:45:20

Kupiłem podstawkę Media-Techa i temperatura pracy spadła o 10 stopni. Dobry wybór. Dużym plusem jest to, że podstawka jest bardzo cicha, nie przeszkadza podczas pracy.
  • ~CMFan

2012-01-06 15:24:59

Czy to nie jest tania podróbka podstawki Cooler Master NotePal E1? http://www.coolermaster.com/product.php?product_id=6670
    Co o tym myślicie?
  • ~szczurek

2012-06-25 23:15:08

mam tego media-techa, kupiłem za sprawą tego art. ogólnie MT2654 jest cicha, dobrze wykonana, chłodzi dobrze, oraz jest w dobrej cenie, wiec zakup oceniam pozytywnie :)
  • ~gjenek

2012-12-11 20:32:49

Witam. Mam podkładkę SilentiumPC Hiberna NC300 i muszę powiedzieć że jest wspaniała. Bardzo cicha i świetnie wykonująca swoją pracę. Mam Lenovo y580, a w nim grzeje się dysk jednak po kupnie podkładki bardzo obniżyły się temperatury szczególnie dysku. Polecam gorąco!!!

zobacz wszystkie komentarze | Komentarz 11