47, 66 czy 118 PLN - ile warto zapłacić?

Test podstawek chłodzących cz. 3

Autor: Rafał Cybulski | Data: 2011-09-05 15:50:54

A A A | Wejść na stronę 111123 | Komentarzy 11

Test podstawek chÅ‚odzÄ…cych cz. 3 Kolejnym artykuÅ‚em kontynuujemy nasz przeglÄ…d podkÅ‚adek chÅ‚odzÄ…cych. Przyjrzymy siÄ™ modelom firmy Cooler Master, Media-Tech oraz SilentiumPC. BÄ™dÄ… to najnowsze produkty ww. producentów. Jak dobrze pamiÄ™tacie z ostatniego zestawienia wyciÄ…gnÄ™liÅ›my wnioski, że sÄ… na rynku podstawki, których cena przekracza 100 PLN, a uzyskiwane wyniki znaczÄ…co rozczarowujÄ…. ByÅ‚y również modele, które kosztowaÅ‚y zdecydowanie mniej, a pracowaÅ‚y cicho i wydajnie. Jak bÄ™dzie tym razem? Zapraszamy do lektury.

Nowy produkt firmy CM zostaÅ‚ dostarczony do nas w dużym pudeÅ‚ku, które w peÅ‚ni oddaje rozmiary podstawki. Karton posiada kolory Å›ciÅ›le kojarzone z producentem: biaÅ‚y i fioletowy. Na froncie znajdziemy duże zdjÄ™cie podstawki, natomiast z tyÅ‚u specyfikacjÄ™ technicznÄ… z dokÅ‚adniejszymi grafiki przedstawiajÄ…cymi szczegóÅ‚y Infinite EVO.

CM NotePal Infinite EVO

W zestawie otrzymujemy instrukcję szybkiej instalacji, kabel mini USB do zasilania oraz samo chłodzenie.

CM NotePal Infinite EVO

UrzÄ…dzenie zostaÅ‚o wykonane częściowo z czarnego plastiku (Å›rodek i spód) oraz ze srebrnego aluminium (powierzchnia, na której stawiamy laptopa). Na Å›rodku umieszczono wyraźne logo producenta. W czterech narożnikach umieszczono podkÅ‚adki antyÅ›lizgowe, które majÄ… zapobiegać przesuwaniu siÄ™ laptopa podczas intensywnej pracy. Ich poÅ‚ożenie powoduje jednak, że zostanÄ… one wykorzystane tylko przy wiÄ™kszy notebookach, o matrycy minimum 14 cali. Producent podaje jednak w swojej specyfikacji, że urzÄ…dzenia z powodzeniem może chÅ‚odzić komputery przenoÅ›ne z ekranem o przekÄ…tnej od 12 do 17”. Taka kompatybilność jest możliwa dziÄ™ki sporym rozmiarom urzÄ…dzenia. NotePal Infinite Evo posiada wymiary 410 x 310 x 17-61 mm (szerokość x głębokość x wysokość) i waży 1200 gram.

CM NotePal Infinite EVO

CM NotePal Infinite EVO

W Å›rodku, po dwóch stronach, zostaÅ‚y ukryte dwa 80 mm wentylatory, które wciÄ…gajÄ… zimne powietrze z tyÅ‚u i chÅ‚odzÄ… nim Å›rodkowÄ… część laptopa. PracujÄ™ one z prÄ™dkoÅ›ciÄ… obrotowÄ… 75-1400 RPM, generujÄ…c przy maksymalnym przepÅ‚ywie 120 CFM haÅ‚as na poziomie 23 dB/A.

CM NotePal Infinite EVO

Na spodzie oprócz czterech antywibracyjnych nóżek o bardzo dużej powierzchni, producent umieÅ›ciÅ‚ także z dwóch stron otwory, które majÄ… poprawić cyrkulacjÄ™ powietrza w NotePal Infinite Evo.

CM NotePal Infinite EVO

Na lewym boku znalazÅ‚o siÄ™ miejsce na potencjometr do sterowania prÄ™dkoÅ›ciÄ… wentylatorów, zÅ‚acze mini USB do zasilania podstawki, złącze DC 5V (o podobnym przeznaczeniu), diodÄ™ oraz przycisk I/O.

CM NotePal Infinite EVO

CM NotePal Infinite EVO

Po prawej stronie mamy trzy porty USB 2.0, które możemy dowolnie wykorzystać.

Warto przeczytać: Do góry

Komentarze

• 2011-09-05 17:52:05

Fajny nowy cooler od SilentiumPC, nie słyszałem o nim wcześniej.
  • 2011-09-05 17:53:29

Francus napisał:

Fajny nowy cooler od SilentiumPC, nie słyszałem o nim wcześniej.

Już spory czas jest na rynku ten model :)
  • ~hubi_2006

2011-09-05 18:28:36

Miałem kupić podstawkę Silentium, ale po tym teście widzę, że nie warto. Ogólnie widzę, że podstawki nie dają wielkiej różnicy.
  • 2011-09-06 13:20:56

~hubi_2006 napisał:

Miałem kupić podstawkę Silentium, ale po tym teście widzę, że nie warto. Ogólnie widzę, że podstawki nie dają wielkiej różnicy.

To zależy od laptopa. Chłopaki mają wymagający sprzęt i różnice małe. U mnie na Core 2 Duo jest do 10C. Kupuj!
  • 2011-09-06 16:20:38

@up

Dokładnie. Poza tym bardzo dużo zależy też od otworów wentylacyjnych na spodzie laptopa, na które moim zdaniem najpierw trzeba patrzeć podczas kupowania podstawki chłodzącej. U jednych egzamin zda jeden wielki wentylator u innych przykładowo 2 mniejsze umieszczone w innych miejscach ;)
  • 2011-09-07 14:02:50

Dokładnie, przy wyborze podkładki najpierw powinno się zorientować w kwestii otworów wentylacyjnych w laptopie. Co do testu to Hiberna NC300 jednak coś tam schładza ale nie zapominajmy, że jest też jedną z najtańszych markowych podkładek ;)
  • ~Raddek

2011-11-07 14:45:20

Kupiłem podstawkę Media-Techa i temperatura pracy spadła o 10 stopni. Dobry wybór. Dużym plusem jest to, że podstawka jest bardzo cicha, nie przeszkadza podczas pracy.
  • ~CMFan

2012-01-06 15:24:59

Czy to nie jest tania podróbka podstawki Cooler Master NotePal E1? http://www.coolermaster.com/product.php?product_id=6670
    Co o tym myślicie?
  • ~szczurek

2012-06-25 23:15:08

mam tego media-techa, kupiłem za sprawą tego art. ogólnie MT2654 jest cicha, dobrze wykonana, chłodzi dobrze, oraz jest w dobrej cenie, wiec zakup oceniam pozytywnie :)
  • ~gjenek

2012-12-11 20:32:49

Witam. Mam podkładkę SilentiumPC Hiberna NC300 i muszę powiedzieć że jest wspaniała. Bardzo cicha i świetnie wykonująca swoją pracę. Mam Lenovo y580, a w nim grzeje się dysk jednak po kupnie podkładki bardzo obniżyły się temperatury szczególnie dysku. Polecam gorąco!!!
  • ~natka

2013-07-31 10:09:09

Zawiodłam się na tej podkładce. Kupiłam go kilka tygodni temu pochodziła,mi może z tydzień, była u naprawy po tejże naprawie pracowała może z 2 godziny.
    Wejścia USB są beznadziejne ruszają się, kabel który był w opakowaniu jest cały w strzępach. Co chwila coś się rozłącza. Wykonanie to po prostu aż szkoda gadać, plastik się wgniata lakier czy co to tam jest odchodzi . Jest jeden plus chodzi a raczej chodziła bardzo cicho.
    Szczerze nie polecam :/

zobacz wszystkie komentarze | Komentarz 11