Co wybrać w cenie 170 PLN bez zasilacza?
Test obudów Modecom Next 2 i Prostation 2
Spis treści
Obudowa Next 2 to model klasy midi-tower, który wystÄ™puje w dwóch wersjach kolorystycznych: czarnej (tak jak u nas) oraz w czarno-czerwonej. Mamy także możliwość zakupu wraz z kontrolerem prÄ™dkoÅ›ci obrotowej wentylatorów (LCD). Jej wymiary to 180 x 415 x 477 mm (szerokość x wysokość x głębokość).

Spójrzmy na front urzÄ…dzenia, gdzie od razu w oczy rzuca siÄ™ czarna, odsuwana klapka. Za niÄ… ukryÅ‚y siÄ™ dwa porty USB 2.0, moduÅ‚ audio, FireWire oraz eSATA. Powyżej mamy do dyspozycji cztery zatoki o wielkoÅ›ci 5,25 cala, których jedna dedykowana jest dla napÄ™du CD/DVD/Blu-ray. Producent nie zapomniaÅ‚ również o jednym miejscu na urzÄ…dzenie 3,25 cala, czyli napÄ™d FDD lub czytnik kart pamiÄ™ci.
Prostatnion 2 posiada wymiary 180 x 415 x 477 mm (szerokość x wysokość x głębokość). Z przodu widzimy dwie klapki zakrywajÄ…ce panel frontowy oraz miejsce na stacjÄ™ dyskietek. Obok niej mamy przycisk Reset. Wspomniane klapki wykonane sÄ… z bardzo delikatnego plastiku i nie sprawiajÄ… wrażenia solidnych. Na „czole obudowy” pod jednÄ… z nich znajdziemy cztery porty USB 2.0, moduÅ‚ audio oraz eSATA. Na dole Å›ciany frontowej znajduje siÄ™ logo producenta. Z prawej strony mamy odseparowany pionowy pas, gdzie znajdujÄ… siÄ™ przyciski do otwierania napÄ™dów optycznych, przycisk Power oraz diody sygnalizujÄ…ce pracÄ™ komputera oraz odczyt z dysku twardego.

Spójrzmy teraz na boczne Å›ciany obudowy Prostation 2. Z prawej strony mamy dwie kratki, jedna na dole oraz druga, która jest wyjÅ›ciem gorÄ…cego powietrza, które jest odprowadzane przez specjalna tubÄ™ znajdujÄ…cÄ… siÄ™ po drugiej stronie. OczywiÅ›cie możemy jÄ… zdemontować i zainstalować inny wentylator na jej miejsce. Druga Å›cianka jest zupeÅ‚nie gÅ‚adka i nie ma żadnych miejsc na dodatkowe chÅ‚odzenie.
Boki odkrÄ™camy za pomocÄ… szybkoÅ›rubek, które nie wymagajÄ… Å›rubokrÄ™ta. Wszystko robimy za pomocÄ… palców.

52995
10

0
Komentarze
2010-08-28 13:25:10
2010-08-28 21:14:35
2010-08-28 21:44:46
2010-08-29 10:35:39
2010-08-29 22:55:21
To jest dość znaczna różnica, może w twoim wypadku nie, ale ja przynajmniej raz w tygodniu przepinam kabel ide z nagrywarki do testowanego dysku i gdybym miał zasilacz na dole to byłoby to dla mnie super. Koniec z bałaganem w kablach, wyjmowaniem/ wtykaniem wtyczki. Poza tym cyrkulacja powietrza jest lepsza, możesz zastosować wentylatory w topie budy aby wyciągały ciepłe powietrze.
2010-08-30 08:53:21
2010-08-30 11:47:39
Ja tam wole swoją o 20zł tańszą CM Elite
Z przodu nie jakiś plastik tylko krata z filtrami, miejsce na 12cm wiatrak, z tyłu też porządna 12 w zestawie
Na pewno budy trochę lepsza od wcześniejszych Modecoma, ale jednak za tę cenę dostaniemy coś lepszego od Cooler Mastera, Tacensa czy nawet Sharkoona
Mateusz, złącza Audio (w standardzie HD Audio) i USB to ma dzisiaj każda buda nwet za 70zł więc nie jest to żaden plus.
2010-08-30 15:41:01
2010-08-30 17:57:29
Kuba napisał:
Ja tam wole swoją o 20zł tańszą CM Elite
....
Mateusz, złącza Audio (w standardzie HD Audio) i USB to ma dzisiaj każda buda nwet za 70zł więc nie jest to żaden plus.
Ja również wybrałbym Elite :) Tak masz rację teraz prawie każda obudowa posiada te złącza. Jednak nadal nie każda w tej cenie - patrz oferta właśnie Modecom lub iBOX.
2010-09-17 12:25:28