Wreszcie mamy kompromis między ceną, a jakością?

Genius SW-HF5.1 5100

Autor: Michał Szymański | Data: 2009-10-22 17:57:21

A A A | Wejść na stronę 47430 | Komentarzy 10

W opakowaniu wszystko zabezpieczone jest styropianowymi ochraniaczami przez co transport tej paczki jest bezpieczny. Nic nie ma prawa wewnÄ…trz przesuwać siÄ™ i obijać. Kable i pilot również spakowane sÄ… w foliowe woreczki. Instrukcja obsÅ‚ugi jest w kilku jÄ™zykach, w tym po polsku. Do pilota dołączone sÄ… dwie baterie AA, wystarczy wiÄ™c wÅ‚ożyć je i już możemy go używać. Pilot w takim zestawie wydaje siÄ™ być czymÅ› nieodzownym, wiÄ™c Genius zadbaÅ‚ o to, aby go nie zabrakÅ‚o. Po rozpakowaniu caÅ‚oÅ›ci, rzuca siÄ™ nam w oczy rozmiar gÅ‚oÅ›ników. SÄ… one naprawdÄ™ olbrzymie i tym samym robiÄ… spore wrażenie.
Genius SW-HF5.1 5100
Genius SW-HF5.1 5100
Subwoofer jest gÅ‚oÅ›nikiem najmasywniejszym ze wszystkich. To w nim mieÅ›ci siÄ™ centrum sterowania. U góry znajduje siÄ™ wyraźny i czytelny wyÅ›wietlacz, na którym na czerwono sÄ… wyÅ›wietlane odpowiednie informacje. Poniżej na Å›rodku jest pokrÄ™tÅ‚o a wokóÅ‚ niego cztery przyciski. DziÄ™ki nim możliwe jest sterowanie gÅ‚oÅ›nikami bez używania pilota. Pod pokrÄ™tÅ‚em do doÅ‚u biegnie niebieski, podÅ›wietlany pasek. W połączeniu z wyÅ›wietlaczem wyglÄ…da to bardzo efektownie w ciemnoÅ›ciach. Może jednak być to trochÄ™ irytujÄ…ce, gdyż gaÅ›nie on dopiero wtedy, gdy przełączymy włącznik z tyÅ‚u, odcinajÄ…cy zasilanie. ZwykÅ‚e wyłączenie gÅ‚oÅ›ników przyciskiem Standby nie wystarczy. Przełączymy wtedy jedynie zestaw na stan czuwania. Oprócz tego subwoofer jest także gÅ‚oÅ›nikiem niskotonowym z 6,5 calowÄ… membranÄ… po boku. Jego moc wynosi 80W. Z tyÅ‚u zaÅ› znajduje siÄ™ duży radiator, porty, spory „wywietrznik”, gÅ‚ówny włącznik oraz przyłączony na staÅ‚e kabel zasilajÄ…cy. Jego dÅ‚ugość pozostawia wiele do życzenia. Nie pozwoli nam to na postawienie subwoofera tam gdzie chcemy, gdyż kabel ten jest zbyt krótki. Trzeba wiÄ™c bÄ™dzie postawić go blisko kontaktu lub siÄ™gnąć po przedÅ‚użacz.
Genius SW-HF5.1 5100
Genius SW-HF5.1 5100
Zestaw 5.1 musi oczywiÅ›cie posiadać także satelity. Tutaj wszystkie wyglÄ…dajÄ… identycznie. Rozróżnić je możemy jedynie dziÄ™ki maÅ‚ym nalepkom z tyÅ‚u, które zawierajÄ… odpowiednie oznaczenia front left/right lub rear left/right. Satelity tylne od przednich różniÄ… siÄ™ dodatkowo tym, że posiadajÄ… uchwyty do przymocowania do Å›ciany. „Frotny” niestety ich nie posiadajÄ…, choć uważam, że przydaÅ‚yby siÄ™. Wiele osób bowiem mocuje czÄ™sto gÅ‚oÅ›niki na Å›cianach swoich pokoi. Wszystkie cztery gÅ‚oÅ›niki zawierajÄ… po jednym 4-calowym przetworniku dźwiÄ™kowym peÅ‚nozakresowym oraz po jednym 1-calowym niskotonowym. Moc satelitów wynosi 15W.
Ostatnim elementem zestawu jest gÅ‚oÅ›nik centralny. Trzy przetworniki umieszczone sÄ… obok siebie w linii poziomej. Różni siÄ™ wymiarami oraz mocÄ… od pozostaÅ‚ych satelitów. Ma bowiem o jeden przetwornik peÅ‚nozakresowy 4-calowy wiÄ™cej, przez co jego moc wynosi 30W.
Genius SW-HF5.1 5100
Genius SW-HF5.1 5100
Wszystkie elementy umieszczone sÄ… w drewnianych obudowach z drzewa wiÅ›niowego, które dodatkowo wzmacniajÄ… dźwiÄ™k. Przetworniki w przedniej części zostaÅ‚y zakryte czarnÄ… osÅ‚onÄ… z siatki z logiem Genius na Å›rodku. Taki design przyciÄ…ga oko. Nie dość, że wyglÄ…da bardzo oryginalnie to znakomicie wkomponujÄ… siÄ™ w praktycznie każde pomieszczenie. Z pewnoÅ›ciÄ… nie bÄ™dzie osoby, która przejdzie obojÄ™tnie obok nich i chociaż nie rzuci na nie okiem. BÄ™dÄ… pasować do wnÄ™trz urzÄ…dzony w sposób nowoczesny jak i staroÅ›wiecki. Przy pierwszym spojrzeniu już siÄ™ można zorientować, że zestaw ten nie należy do przeciÄ™tnych i bÄ™dzie sprawowaÅ‚ siÄ™ znakomicie.
Genius SW-HF5.1 5100
Genius SW-HF5.1 5100
Warto przeczytać: Do góry

Komentarze

• 2009-10-22 18:26:02

ładne głośniki
  • 2009-10-22 18:42:02

Zgadzam się. Jednak dla mnie wygrywa tu stosunek cena/jakość. Słyszałem te głośniki w akcji i jak za tę cenę, powalają. Sama recka świetna. Bardzo przyjemnie się czyta, zresztą jak wszystkie testy Michała (Gringa).
  • 2009-10-22 19:28:01

Na pierwszej stronie, do zestawu dołączone baterie AAA, na drugiej stronie, do zestawu dołączone baterie AA. Cudowna przemiana xD
    Jest kilka literówek, ale wystarczy je poprawić i będzie miód.
    Najbardziej spodobało mi się gdy pisałeś o: "padającym deszczu w GTA, wyścigach..." sam poczułem że właśnie gram w te gierki.
    Bardzo podoba mi siÄ™ recka.

A co do głośników to w tej cenie chyba nie ma czego innego szukać, choć te kilka wad odstrasza...
  • 2009-10-22 20:08:36

Świetna i czytelna recka ;) Głośniki bardzo ładne ale myślę że nie tylko wygląd się liczy...
  • 2009-10-22 21:23:25

Rzeczywiście wygląd tych głośników jest ich dużym atutem, podobnie jak cena. Technicznie też są bardzo dobrze dopracowane, co sobie bardzo cenie w tego typu urządzeniach (pomijając te nieszczęsne wysokie tony). Gdyby jednak nie tych kilka wad wybrałbym je bez wahania do swojego komputera...

Dziękuje także za miłe słowa na temat recki :D
  • 2009-10-23 21:24:50

Bardzo się cieszę, że pojawiła się u nas recenzja tych głośników. W zasadzie w podobnej cenie nie ma nic ciekawszego, bo czytając fora dyskusyjne widzimy, że akurat w tym segmencie Logitech i Creative nie oferują nic rewelacyjnego. Jak dla mnie brak wysokich tonów i świetna jakość dźwięku trochę się wykluczają ;)
  • 2009-10-24 00:33:51

No to muzyki instrumentalnej czy klasycznej już sobie na nich nie posłuchamy... Szkoda, bo na pierwszy rzut oka dobrze się zapowiadały. Zgadzam się z Mateuszem - słabe wysokie tony i "świetna" jakość dźwięku to zdecydowanie pojęcia wykluczające się.
  • 2009-10-31 00:08:44

ładne stylowe drewniane głośniki, recenzja krótka ale treściwa.
  • 2009-11-09 17:03:21

Åšwietna recka, nie naciÄ…gana i bardzo przyjemnie sie czyta.
    Co do głośników widac ze bardzo dobre i warte ceny
  • ~Kostek

2013-07-27 12:32:22

Jestem posiadaczem tez tego samego zestawu, przyznaje graja naprawdę bardzo fajnie i zostały solidnie wykonane :). Służą mi już 6 lat i dalej sąsiedzi czasami się przypier*laja za głośną muzyke ^^

Komentarz 10