» załóż konto» przypomnij hasło

Test taniej skrzynki z nowoczesnym designem

Xigmatek Asgard 381 – recenzja obudowy

Autor: Rafał Cebulski | Data: 2012-09-19 23:37:01

A A A | Wejść na stronę 33579 | Komentarzy 39

Xigmatek Asgard 381 – recenzja obudowy Xigmatek po raz kolejny dostarczył do naszej redakcji nowy model obudowy komputerowej. Po testach Elysium i Midgard przyszedł czas na sprawdzenie, co oferują produkty z serii Asgard. Producent całkiem niedawno wprowadził na rynek model o numerze 381, który dostępny jest w czterech wersjach: czarnej i pomarańczowe, z oknem i bez. Xigmatek zachwala swoją „skrzynkę” midi tower z sprawą beznarzędziowego montażu, wydajnego wentylatora z tyłu oraz agresywnego designu. Czy urządzenie to rzeczywiście wyróżnia się na tle konkurencji? Przekonajmy się. Zapraszam do przeczytania poniższej recenzji.

Xigmatek Asgard 381 został dostarczony w ekologicznym, szarym kartonie z czarnymi grafikami. Oprócz nich znajdziemy tutaj krótką specyfikację techniczną obudowy. W środku sprzęt został zabezpieczony przy pomocy folii oraz styropianu. Wraz z obudową otrzymujemy również zaślepkę adapter z 5,25 cala na 3,5 cala oraz zestaw śrubek, kołków montażowych i opasek zaciskowych.

Xigmatek Asgard 381

Xigmatek Asgard 381

Obudowa na pierwszy rzut oka sprawia wrażenie stosunkowo niewielkiej i dosyć lekkiej. Jej wymiary wynoszą 195 x 445 x 505 mm (szerokość x wysokość x głębokość), natomiast waga to 5,5 kilograma. Model ten został zaprojektowany bardzo nowocześnie. Wykorzystano do tego stal oraz plastik. Przód jest połączeniem czarnego i pomarańczowego koloru (w wersji, którą otrzymaliśmy). Od góry mamy trzy miejsca do montażu napędów 5,25 cala, które przykrywają perforowane zaślepki. Możemy tutaj również zainstalować urządzenie typu 3,5 cala (np. czytnik kart pamięci). Poniżej mamy kolejną przewiewną powierzchnię, za którą umieszczono filtr przeciwkurzowy. Na dole widnieje logo firmy Xigmatek.

Xigmatek Asgard 381

Xigmatek Asgard 381

Xigmatek Asgard 381

Xigmatek Asgard 381

Na górze oprócz miejsc na dwa wentylatory o rozmiarze 120 lub 140 mm (nie są wyposażone w żaden filtr przeciwkurzowy), producent umieścił panel I/O. Oferuje on dwa porty USB 3.0, a także wejście mikrofonowe i wyjście słuchawkowe. Obok mamy diody informujące o podłączonym zasilaniu i pracy dysku twardego, a także przycisk reset oraz power.

Xigmatek Asgard 381

Na lewym panelu bocznym Xigmatek Asgard 381 mamy dwa miejsca przeznaczone do instalacji wentylatorów 120/140 mm.

Xigmatek Asgard 381

Prawa ścianka została wykonana z litej blachy. Jej grubość widoczna jest na zdjęciu poniżej i wynosi około 0,57 mm.

Xigmatek Asgard 381

Xigmatek Asgard 381

Z tyłu obudowy mamy na dole miejsce na zasilacz, który montujemy na czterech antywibracyjnych podkładkach. Nad nim znajduje się siedem slotów na karty rozszerzeń, miejsce na panel I/O płyty głównej oraz zamontowany już fabrycznie wentylator wyciągowy o wielkości 120 mm z pomarańczowymi łopatkami. Nie zabrakło tutaj również dwóch gumowanych otworów do prowadzenie wężyków chłodzenia cieczą.

Xigmatek Asgard 381

Na spodzie Xigmatek Asgard 381 producent wyposażył obudowę w kolejne filtry przeciwkurzowe oraz cztery antypoślizgowe nóżki, które są wykonane z twardej gumy.
 

Warto przeczytać: Do góry

Komentarze

  • Xawery

    2012-09-19 23:53:41

    Zdecydowanie jeden z ciekawszych modeli, jakie widziałem do tej pory w takiej cenie.
  • t.luk

    2012-09-20 10:19:48

    @ UP
    1. Blacha poniżej 0,6mm.
    2. Wyłamywane śledzie.
    3. Brak filtrów na górze.

    To po prostu szersza "Elitka" :) Poza tym nie wydaje mi się, żeby tam było 172 mm na cooler CPU skoto obudowa ma 195 mm szerokości i ma te 15 mm na kable pod tacką (podobnie sytuacja wygląda w obudowach Cooler Mastera z serii Elite gdzie parametry są często z palca wyssane).

    P.S. Dlaczego nie ma wykresów z wynikami?
  • Iuliano

    2012-09-22 17:36:53

    Na plus należy zaliczyć 2 porty USB 3.0.Natomiast obudowa ma sporo wad,o czym wspomniane wyżej przez t.luka.
    Sam mam wątpliwości czy faktycznie wejdzie tam chłodzenia procesora o wysokości 172mm.
  • Sławekpl

    2012-09-24 02:45:09

    mam pytanko czy recenzujący oraz komentujące osoby (do tej pory) w domu nawiew zewnętrznej klimatyzacji umieszczają przy podłodze a kaloryfery pod sufitem? (pytanie retoryczne)
    to na co komu filtry na górze?
    jeśli tak Wam brak tych filtrów to czemu nie uznaliście za minus brak filtra na tylnym panelu?
    producent znając zasady grawitacji oraz cyrkulacji zimnego i ciepłego powietrza słusznie umieścił filtry w miejscach z których powietrze jest zasysane a darował sobie ich montaż tam gdzie są zbędne gdyż w miejscach gdzie montuje się wyciągające wentylatory ograniczałyby jedynie przepływ powietrza

    trochę logiki na przyszłość
  • Sławekpl

    2012-09-24 02:50:12

    za to nikt nie zwrócił uwagi, że na bocznym panelu takowe filtry nie zawsze ale dość często mógłby się okazać przydatne o ile użytkownik chciałby do obudowy wtłoczyć dodatkową ilość powietrza bezpośrednio na GPU i CPU
  • t.luk

    2012-09-24 09:53:38

     

    Sławekpl napisał:

    mam pytanko czy recenzujący oraz komentujące osoby (do tej pory) w domu nawiew zewnętrznej klimatyzacji umieszczają przy podłodze a kaloryfery pod sufitem? (pytanie retoryczne)
    to na co komu filtry na górze?


    WyGoogluj sobie "Filtry przeciwkurzowe w obudowach komputerowych – mity i fakty".

     

    Sławekpl napisał:

    jeśli tak Wam brak tych filtrów to czemu nie uznaliście za minus brak filtra na tylnym panelu?


    Na tylnym wentylator wyciąga to co jest w obudowie. Jeśli jakiś kurz dostał się do środka to chyba lepiej, żeby nie został w środku, prawda? ;)

     

    Sławekpl napisał:

    producent znając zasady grawitacji oraz cyrkulacji zimnego i ciepłego powietrza słusznie umieścił filtry w miejscach z których powietrze jest zasysane a darował sobie ich montaż tam gdzie są zbędne gdyż w miejscach gdzie montuje się wyciągające wentylatory ograniczałyby jedynie przepływ powietrza


    Bzdura. Widać, że albo nie znasz rynku albo jeszcze zbyt mało obudów testowałeś lub zbyt mało miałeś ich w domu. Obudowy meshowe bez filtrów na górze i z boku to takie, które sprawiają, że komp w środku bardzo szybko się kurzy. To nie ma nic wspomnionego z tym co producent wie a czego nie wie. Na filtrach po prostu oszczędzają i tyle (vide Corsair i seria Carbide).
  • Sławekpl

    2012-09-24 12:37:18

    t.luk jak widzę nie doczytałeś tego tekstu na który się powołujesz oraz tego co wpisałem
    z logiką kolega jest nieźle na bakier
    napisałem o zamontowaniu na górze wentylatorów wyciągających, więc grawitacyjny opad kurzu odpada, jeśli zamontujesz wyciągające na górze, wtedy filtry z boku są jak najbardziej wskazane

    i komentujemy TĄ obudowę i TĄ recenzję a nie wszystkie obudowy świata w tym wykonane w całości z siatki typu mesh, gdzie ta obudowa się do takich nie zalicza
    takie kobiece wyciąganie argumentów nie związanych z tematem by udowodnić swoje racje i się jakoś odgryźć
  • t.luk

    2012-09-24 12:46:40

    @ UP
    Ty chyba nie miałeś styczności ze zbyt wieloma obudowami? Ja z jakimiś 50 i to różnych marek...Zawsze jak masz otwory na górze i z boku a komp pracuje sporadycznie to kurz opadnie do kompa grawitacyjnie. Potestuj trochę takich rzeczy a się przekonasz kto ma rację ;)
  • Sławekpl

    2012-09-24 13:45:19

    t.luk jak ma Tobie opaść kurz do ŚRODKA przy wentylatorach PRACUJĄCYCH i WYCIĄGAJĄCYCH powietrze???
    nie wiedziałem, że zakładasz, iż komp chodzi raz na jakiś czas, to ja zakładam, że stoi pod biurkiem, albo użytkownik nakrywa go notesem lub rozciągnął rajstopy dziewczyny (lub swoje haha):P
    daruj sobie te kobiece argumenty, m.in. że miałeś kilka bud w rękach, to ma mnie przekonać? do czego? że przez tyle czasu nie pomyślałeś logicznie co i do czego służy i musiałeś się posiłkować jakimś tekstem z sieci, którego nawet nie chciało się Tobie dokładnie przeczytać?
    wyczyść kilkadziesiąt kompów to wrócimy do dyskusji
  • t.luk

    2012-09-24 14:18:54

    @ Sławekpl
    Ja nie tylko sam od lat testuję obudowy ale też sprawdzam je w domu, prywatnie. I nie mówi mi tutaj o logicznym myśleniu skoro nawet nigdy nie sprawdziłeś tego o czym ja tutaj piszę...

zobacz wszystkie komentarze | Komentarz 39


Konkursy

  • Wszystkie konkursy zakończone. Zapraszamy wkrótce.

  • Wygraj sprzęt Roccat!

    Wygraj sprzęt Roccat!

    Konkurs z nagrodami! Mamy dla Was kolejny konkurs w którym do wygrania jest myszka i podkładki od firmy Roccat. Aby zdobyć ten sprzęt ...

  • Zasilacze, obudowy, wentylatory - konkurs LEPA

    Zasilacze, obudowy, wentylatory -...

    Konkurs z nagrodami! Mamy dla Was kolejny konkurs w którym do wygrania są wydajne zasilacze, wentylatory oraz obudowa od firmy LEPA. Aby...

  • Wyślij zdjęcie i wygraj sprzęt Shuttle

    Wyślij zdjęcie i wygraj sprzęt...

    Pocztówka z wakacji warta świetne nagrody! Wielkimi krokami zbliża się okres wakacji w szkołach i na uczelniach. Jest to...