» załóż konto» przypomnij hasło

Dysk sieciowy

QNAP TS-109

Autor: Szymon Grzegorczyk | Data: archiwalny

A A A | Wejść na stronę 55634 | Komentarzy 1

QNAP TS-109
Po ułożeniu naszego serwera na nóżkach i podłączeniu kabla zasilającego, połączyłem QNAP'a z komputerem za pomocą kabla sieciowego. Uruchamiamy sprzęcik. Wkładamy płytkę instalacyjną i na początku wybieramy w menu odpowiedni model sprzętu, w moim przypadku TS-109. Zainstalowałem QNAP Finder i włączyłem go. Na początku zdziwienie, bo komputer nie mógł znaleźć urządzenia. Jednak wpadłem na to, żeby wyłączyć firewall’a, i zadziałało.
QNAP TS-109
Zaznaczyłem znalezioną pozycję i wybrałem "Configure". Konfiguracja zaczyna się on wybrania hasła administratora. Następnie ustawiamy pozostałe parametry i klikamy OK. Ujrzymy informacje o poprawnym skonfigurowaniu. Po kliknięciu na "Details" wyświetla nam się tabelka z najważniejszymi informacjami o sprzęcie. Teraz klikamy "Connect" i uruchamia się nam strona internetowa NAS.
QNAP TS-109

QNAP TS-109
Klikamy u góry na Administrator i wpisujemy hasło. Ukazuje nam się moduł administracyjny. Najpierw "Quick Configuration". Przeprowadzamy bardzo łatwą konfigurację: nazwa serwera, hasło, data i godzina, itp. Kolejnym krokiem są zaawansowane ustawienia sieci "TCP/IP Configuration". W widzimy urządzenia podłączone do stacji np. zainstalowany dysk SATA, pamięci USB, drukarki, dysk eSATA. Po prawej stronie mamy możliwość sformatowania dysku, czy przeskanowania w poszukiwaniu błędów.
QNAP TS-109

QNAP TS-109
W "User Mangament" możemy dodać innego użytkownika, zmienić hasło itp. Uprawnienia dla danych katalogów nadajemy w "Network Share Management". Dodatkowe przydatne funkcje takie jak: powiadamianie na email o ew. problemach z dyskiem, czas po jakim dysk ma przechodzić w tryb uśpienia, alarm gdy na dysku brakuje miejsca, uaktualnianie firmware'u , zmiana logo startowego, zapisywanie ustawień lub resetowanie do ustawień fabrycznych, sieciowy 'kosz na śmieci', są dostępne w "System Tools". Ostatnia zakładka to "System Logs ", czyli system logów.
QNAP TS-109

QNAP TS-109
Warto przeczytać: Do góry

Komentarze

• ~maxem333

2015-09-23 21:01:05

ja wlaczyc serwer na stronke z hostingu cba

Komentarz 1

Konkursy

• Wszystkie konkursy zakończone. Zapraszamy wkrótce.

• Konkurs świąteczny 2020

Konkurs świąteczny 2020

Po raz kolejny przygotowaliśmy dla Was Świąteczny Konkurs, w którym możecie wygrać bardzo atrakcyjne nagrody. Aby wziąć udział w...

• 10 urodziny vortalu!

10 urodziny vortalu!

Tak, już dziesięć lat jesteśmy z Wami! Z okazji naszej rocznicy przygotowaliśmy razem z naszymi partnerami dla Was kolejny konkurs z...

Ostatnio na forum