Dwie klawiatury na raz

Microsoft Bluetooth Mobile Keyboard 6000

Autor: Mateusz Galon | Data: 2010-02-18 19:24:33

A A A | Wejść na stronę 29930 | Komentarzy 5

Do podłączenia klawiatury niezbÄ™dny jest nadajnik bluetooth, którego niestety zabrakÅ‚o w zestawie. WiÄ™kszość notebooków ma jednak wbudowany „niebieski zÄ…b”, dziÄ™ki czemu możemy bez problemu sparować urzÄ…dzenia z naszym komputerem. Gdy którÄ…kolwiek z klawiatur zostawimy na pewien czas „w bezruchu” przechodzi ona w stan uÅ›pienia i dopiero po naciÅ›niÄ™ciu dowolnego klawisza i odczekaniu kilku sekund może dalej pracować normalnie. Maksymalna odlegÅ‚ość w jakiej klawiatury pracowaÅ‚y z komputerem to niecaÅ‚e 12m, czyli wiÄ™cej niż oczekiwaliÅ›my.

DziÄ™ki delikatnie zaokrÄ…glonej budowie oraz uÅ‚ożeniu klawiszy pod kÄ…tem zaledwie szeÅ›ciu stopni możemy dobrze uÅ‚ożyć nasze nadgarstki, przez co nasze rÄ™ce nie odczuwajÄ… takiego zmÄ™czenia jak w standardowych modelach. Pomimo maÅ‚ych rozmiarów klawisze zostaÅ‚y dobrze wyprofilowane. Efektem zastosowania ksztaÅ‚tu Comfort Curve jest różna wielkość klawiszy (np. litera N jest prawie dwa razy dÅ‚uższa od litery A), do tego oczywiÅ›cie można siÄ™ szybko przyzwyczaić. Uderzenie w klawisz jest praktycznie niesÅ‚yszalne, majÄ… krótki, pÅ‚ynny skok dziÄ™ki czemu pisanie okazuje siÄ™ caÅ‚kiem przyjemne. Warto też zauważyć, że jest ona niesamowicie lekka, niekiedy zbyt lekka. MuszÄ™ wspomnieć jeszcze o niewygodnym korzystaniu z kilku klawiszy m.in. Home, End czy Print Screen. Aby użyć jednego z nich musimy wpierw nacisnąć klawisz Fn (znajduje siÄ™ on pomiÄ™dzy Alt i Ctrl). Takie rozwiÄ…zanie jest podyktowane rozmiarami klawiatury – zabrakÅ‚o na niej miejsca dla rzadziej używanych przycisków, które znajdziemy w peÅ‚nowymiarowych produktach. Nie ma w zestawie dodatkowej podstawki pod nadgarstki, która moim zdaniem jednak jest tutaj zupeÅ‚nie zbÄ™dna i nie zwiÄ™kszyÅ‚a by komfortu użytkowania. Do dziaÅ‚ania klawiatury potrzebujemy 2 baterii AAA.

MuszÄ™ przyznać, że z dodatkowej klawiatury numerycznej korzystaÅ‚em bardzo maÅ‚o, ponieważ na co dzieÅ„ nie jest mi ona potrzebna. Uważam jednak, że jest to strzaÅ‚ w dziesiÄ…tkÄ™ dla osób pracujÄ…cych w najróżniejszych programach obliczeniowych, jak chociażby arkusze kalkulacyjne. Przy „wstukiwaniu” setek liczb samodzielna klawiatura numeryczna sprawia, że nasze dÅ‚onie sÄ… mniej zmÄ™czone i nie muszÄ… caÅ‚y czas pracować w takiej samej pozycji. Klawiatura ta jest zasilana za pomocÄ… jednej baterii AAA. Na jednej i drugiej znajdziemy diodÄ™ informujÄ…cÄ… nas o stanie baterii

Warto przeczytać: Do góry

Komentarze

• 2010-02-18 22:20:49

Klawa jest bezdyskusyjnie za droga (!). Ma niewygodne ułożenie co poniektórych klawiszy. no i do tego ten kształt mocno dyskusyjny.

Ale za to ciche klawisze i długa praca na bateraich. Niemnej tw zalety nie rekompnensują ustalonej ceny która jest w tym wypadku mocno, ale to mocna zawyżona. Ale przecież to norma w Microsofcie że chłopacy się cenią jesli nawet ich produkt nie jest wyróżniający się spośród innych mu podobnych.

Klawiatura jest zdecydowanie nie dla nmie :)
  • 2010-02-18 22:30:30

Teks jak zwykle bomba. Tutaj wkradł się mały błąd: 3 strona pod 3 zdjęciem 10 linijka
    Takie rozwiązanie jest podyktowane rozmiarami klawiatury ? zabrakło na niej miejsca dla (niedokończone zdanie) Nie ma w zestawie?

Szkoda, że brak w niej nadajnika bt, cenę pomińmy. Co do klawiszy zużywanie jest widoczne poprzez ścieranie się "matu" i pozostaje zwykły śliski plastik ?
    Super, że klawisze są różnej różnej długości, a szczególnie te przeznaczone dla palców wskazujących.

Adonim jeśli chcesz o podobnym wyglądzie klawiaturke to poszukaj sobie czegoś z Natec-a, bardzo dobre produkty w niskiej cenie.
  • 2010-02-20 00:02:22

Co prawda testowałem tylko dwa tygodnie, jednak nie zauważyłem, żeby literki ścierały się. Dzięki za znalezienie błędu - już poprawiam :)
  • 2010-03-08 11:22:43

Adonim, ułożenie klawiszy jest jak najbardziej wygodne - wiem, bo sam mam tą klawę :-)
    Fakt, trochę kosztuje, ale jest naprawdę spoko. Działa z odległości nawet kilkunastu metrów, no i nie trzeba odbiornika. Napisy się nie ścierają, mam ją od 3 miesięcy.
    Dla mnie osobiście przydałyby się nóżki pod klawiaturę, bo pisząc "na płaskim" nie wszystkim pasuje :-)
  • ~natalia

2011-08-20 15:25:44

Wlasnie bardzo dobrze, ze nie ma nadajnika. Jest dedykowana dla laptopow z wbudowanym nadajnikiem bluetooth. Dzieki temu nie zajmuje zadnego portu USB. Obecnie szukam klawiature nie wymagajacych nadajnikow i znalazlem tylko 3 z czego, jedna jest od Apple i dziala tylko pod ich systemami, druga jest pod PS3 i MAC'i od Logitecha a trzecia to wlasnie ta... i żadnej innej póki co nie widze.

Komentarz 5