Kolejny wynalazek

Logitech QuickCam Pro 9000

Autor: Jakub Krieg | Data: archiwalny

A A A | Wejść na stronę 33947 | Komentarzy 0

Wideo wysokiej jakoÅ›ci Skype to niestety wÄ…skie gardÅ‚o dla jej możliwoÅ›ci. Trzeba poczekać jeszcze chyba dość dÅ‚ugo zanim powstanÄ… nowe metody kompresji audio/wideo, ponieważ 640x480 to dość maÅ‚o jak dla Pro 9000. Obraz przy rozdzielczoÅ›ci 1,3 MPix jest super, ale niestety na razie nie można go przesÅ‚ać. 30 klatek/sekundÄ™ (przy 640x480) gwarantuje bardzo pÅ‚ynny obraz z niewielkim opóźnieniem - przy dobrym połączeniu grubo ponieżej 1 sekundy. Wraz ze Skype'em włącza siÄ™ program sterujÄ…cy kamerÄ… i dajÄ…cy możliwość włączania efektów specjalnych. Gdy dziaÅ‚a Skype Video to nie włączy siÄ™ podglÄ…du w programie od kamery i odwrotnie - Skype nie przechwyci obrazu gdy jest włączony podglÄ…d w programie kamery.

Opcja RightLight powaliÅ‚a mnie na kolana (ale przed kamerÄ… siÄ™ utrzymaÅ‚em) :P W nocy rozmawiać można tylko bÄ™dÄ…c oÅ›wietlonym przez monitor!! Mam na biurku LCD 22" i wÄ…tpiÄ™ aby rozmówcy uwierzyli mi, że nie mam włączonej lampki biurkowej :D (żart oczywiÅ›cie - jestem wiarygodny). Obraz jest jasny, ostry i pÅ‚ynny. Jedyna różnica jakÄ… można zauważyć to gorsze dziaÅ‚anie opcji Å›ledzenia twarzy (jeÅ›li jest włączona) i czasem brak dziaÅ‚ania efektów specjalnych - jestem informowany dymkiem z informacjÄ… o zbyt maÅ‚ej iloÅ›ci Å›wiatÅ‚a potrzebnej do prawidÅ‚owego dziaÅ‚ania ten funkcji.

Gdy włączyÅ‚em swojÄ… lampkÄ™ biurkowÄ… to zauważyÅ‚em, że źródÅ‚o Å›wiatÅ‚a znajduje siÄ™ w prawym górnym rogu kadru, ale zadziwiÅ‚o mnie to co siÄ™ staÅ‚o po chwili. Opcja RightLight jakby wytÅ‚umiÅ‚a źródÅ‚o Å›wiatÅ‚a i rozjaÅ›niÅ‚a twarz. W takich warunkach każda kamera, każdy aparat by zgÅ‚upiaÅ‚, a Pro 9000 sobie poradziÅ‚a tak jakbym to byÅ‚o inteligentne urzÄ…dzenie.

RightSound - mikrofon bardzo ładnie zbiera dźwięki, jest głośny. Ale uwaga! Przy pierwszych ustawieniach, program zmienia windowsowskie ustawienia audio na poziom głośności taki jak ustawi się czułość mikrofonu kamery w programie nią sterującym. Wielu posiadaczy Pro 9000 pewnie o tym nie wie i dlatego piszą opinie, że mikrofon jest cichy (pewnie włącznie z testerem redakcji Benchmark - pozdrawiam Pana :D).

Åšledzenie twarzy - bardzo fajna opcja, którÄ… chÄ™tnie czasem używam. Nie muszÄ™ sie przejmować w jakiej pozycji siedzÄ™ i czy kamera mnie dobrze widzi, bo to ona mnie pilnuje. Niestety gdy siÄ™ mocno oddalam od kamery to przybliża ona obraz mojej twarzy zoomem cyfrowym, na czym cierpi nieco jakość obrazu. ChÄ™tnie dopÅ‚aciÅ‚ bym 50 PLN do produktu wyposażonego w zoom optyczny - a wystarczyÅ‚by zoom 2x. Ruchoma gÅ‚owica daje dość szerokÄ… możliwość ruchu, wiÄ™c możemy siÄ™ ruszać Å›miaÅ‚o przed kamerÄ….

Autofocus działa szybko i właściwie cały czas się poprawia, więc kamera widzi obraz zawsze ostro. Gdy chcemy pokazać makro to obiekt musi stanowić większość widzianą w kadrze, gdyż inaczej kamera nie złapie ostrości na nim. Pro 9000 łapie ostrość już z odległości ~10 cm - pokazywałem koledze zegarek, to bez problemu przeczytał markę i zobaczył datownik.

Logitech QuickCam Pro 9000
Warto przeczytać: Do góry

Komentarze