Poczuj dotyk dźwięku

Creative Zen X-Fi 2

Autor: Michał Szymański | Data: 2010-01-28 18:16:28

A A A | Wejść na stronę 100891 | Komentarzy 11

CaÅ‚y interfejs jest intuicyjny, poruszać możemy siÄ™ po nim tylko dziÄ™ki ekranowi dotykowemu. Jest ono w jÄ™zyku polskim dlatego tym bardziej jest Å‚atwiejsze w obsÅ‚udze. Pomimo mnożnoÅ›ci posiadanych opcji nikt nie powinien mieć żadnych problemów z odnalezieniem siÄ™ podczas użytkowania. GÅ‚ówne menu można podzielić na dwie części. Pierwsza z nich liczy 8 ikon, druga 6. SÄ… ona kolorowe, duże i wyraźne. Można jednak zastosować wobec nich dwie zmiany. Ikonki można zamienić na czarno-biaÅ‚e i ustawiać je w kolejnoÅ›ci jakiej sobie życzymy. Z pewnoÅ›ciÄ… zwiÄ™ksza to komfort użytkowania mp3. Niestety menu jest zakotwiczone i nie da siÄ™ zmienić jego pozycji na pionowÄ….
Creative Zen X-Fi 2
Creative Zen X-Fi 2
Creative Zen X-Fi 2
Creative Zen X-Fi 2
Muzyka: wchodzÄ…c w ten folder napotkamy listÄ™ różnych zakÅ‚adek. BÄ™dziemy mieli możliwość wyboru rodzaju posortowania naszych wszystkich utworów np. ze wzglÄ™du na gatunek, podziaÅ‚u na wykonawców lub albumy. Możemy skorzystać także z wyboru ostatnio odtwarzanego utworu, włączyć listÄ™ wszystkich Å›cieżek, bÄ…dź uruchomić jedna z utworzonych przez nas playlist. Istnieje także funkcja DJ. W niej znajdujÄ… siÄ™ trochÄ™ nietypowe opcje wyboru takie jak: album dnia, rzadko odtwarzane czy też najwyżej ocenione.
Creative Zen X-Fi 2
Creative Zen X-Fi 2
Creative Zen X-Fi 2
Kiedy zdecydujemy siÄ™ już na konkretny utwór wystarczy na niego nacisnąć palcem i wcisnąć play. Kiedy już przejdziemy do trybu odtwarzania mamy otwierajÄ… nam siÄ™ kolejne możliwoÅ›ci. Po prawej stronie klikajÄ…c na maÅ‚a ikonkÄ™ jakby listy z maÅ‚a strzaÅ‚eczkÄ… w dóÅ‚, po prawej stronie pojawiÄ… nam siÄ™ kolejne zakÅ‚adki. Z nich możemy włączyć ustawienia odtwarzania. Chodzi tutaj o kolejność wykonywanych utworów: po kolei, losowo, powtarzania itp. Dalej mamy zakÅ‚adkÄ™ EQ. Jest to equalizer. Do wyboru mamy kilka przygotowanych ustawieÅ„ takich jak: pop, Dance, Rock, Klasyka itd. Cieszy także fakt, iż istnieje możliwość wÅ‚asnego dopasowania equalizera. Odbywa siÄ™ to zupeÅ‚nie podobnie jak chociażby w znanym wszystkim Winampie. Jest to zdecydowanie zaleta Zena. W dalszej części zakÅ‚adek doszukamy siÄ™ m. in. możliwoÅ›ci przejrzenia szczegóÅ‚ów Å›cieżki lub jej usuniÄ™cia. Kiedy jednak nie wybierzemy żadnej z opcji, lista zakÅ‚adek zniknie po jakiÅ› dwóch sekundach, dlatego trzeba siÄ™ spieszyć.
Creative Zen X-Fi 2
Creative Zen X-Fi 2
Kiedy bÄ™dziemy z powrotem w trybie odtwarzania możemy przeciÄ…gnąć palcem po tytule piosenka na Å›rodku z prawej do lewej strony. Wtedy automatycznie wyÅ›wietli nam siÄ™ lista wszystkich piosenek, z której możemy wybrać dowolnÄ… do przesÅ‚uchania. JeÅ›li zrobimy to w drugÄ… stronÄ™, pod tytuÅ‚em ukażą siÄ™ maÅ‚e gwiazdki uÅ‚ożone w linii poziomej. ZaznaczajÄ…c je, w zależnoÅ›ci od iloÅ›ci, oceniamy dany utwór. W ten sposób później bÄ™dzie możliwość utworzenia play listy w kolejnoÅ›ci od najlepiej ocenianych do najmniej lub tylko same najlepiej oceniane itp. W trybie odtwarzania jest możliwość zwiÄ™kszenia gÅ‚oÅ›noÅ›ci klikajÄ…c na maÅ‚y gÅ‚oÅ›niczek po lewej. Dodatkowo na dole znajdujÄ… siÄ™ przyciski sÅ‚użące przewijaniu utworu lub jego zatrzymaniu. StrzaÅ‚eczka po prawej przenosi nas do poprzedniego miejsca w menu. W dowolnej chwili z każdego miejsca możemy powrócić do Menu gÅ‚ównego za pomocÄ… kwadratowego przycisku obok wyÅ›wietlacza o czym już wspominaÅ‚em. OczywiÅ›cie kiedy puÅ›cimy dowolny utwór, możemy przy jego akompaniamencie wÄ™drować po „wnÄ™trzu” naszego Zena. Muzyka zostanie przerwana dopiero kiedy sami ja wyłączymy, wyłączymy odtwarzacz lub „odpalimy” film.
Creative Zen X-Fi 2
Creative Zen X-Fi 2
Video: to kolejny z wielu folderów. WchodzÄ…c do niego znajdziemy wszystkie katalogi z filmami jakie wrzuciliÅ›my na odtwarzacz. Wystarczy wejść do któregoÅ› i wybrać film po prostu naciskajÄ…c na niego. Mp3 zacznie odtwarzanie video. Kiedy raz naciÅ›niemy podczas oglÄ…dania e dowolne miejsce pojawi siÄ™ pasek czasu, przyciski przewijania, ikona gÅ‚oÅ›noÅ›ci oraz znaczek AV UOT. SÅ‚uży on do regulacji wszystkich tych funkcji co na odtwarzaczy z tÄ… różnicÄ…, że korzystamy z niej wtedy, gdy Zen podłączony jest do telewizora i na nim wyÅ›wietla video. Na ekranie mp3 pojawia siÄ™ wtedy specjalny panel kontrolny z którego przyciskiem na dole ZEN X-Fi 2 powracamy do widoku odtwarzania filmu na playerze.
Creative Zen X-Fi 2
U góry okna widać nazwÄ™ pliku w danym momencie oglÄ…danego oraz maÅ‚a ikonkÄ™, przy pomocy której możemy zmaksymalizować obraz video. OczywiÅ›cie możemy również poznać szczegóÅ‚y pliku lub go usunąć, podobnie jak utwory muzyczne. W tym miejscu jednak mamy zdecydowanie mnie „bajerów”, porównujÄ…c z iloÅ›ciÄ… ustawieÅ„ w dziale muzyki.
Creative Zen X-Fi 2
Creative Zen X-Fi 2
Fotografie: kolejna ważna ikona w menu gÅ‚ównym. Tutaj znajdujÄ… siÄ™ wszystkie grafiki i zdjÄ™cia. Podobnie jak przy video najpierw napotkamy drzewo folderów, miedzy którymi dowolnie możemy rozmieszczać fotografie. W widoku przeglÄ…dania zdjęć mamy również możliwość skorzystania z AV UOT (kiedy korzystamy z połączenia z telewizorem) i listy zakÅ‚adek do edycji. Co wiÄ™cej istnieje możliwość rÄ™cznego przesuwania wszystkich zdjęć po kolei przeciÄ…gajÄ…c palcem po grafice. PrzechodzÄ… one Å‚agodnie i pÅ‚ynnie, rzadziej z niewielkimi przeskokami. Istnieje jednak opcja dziaÅ‚ajÄ…ca na zasadzie pokazu slajdów. Ustawiamy dowolnÄ… ilość sekund miÄ™dzy przejÅ›ciami pojedynczych fotek i po prostu je oglÄ…damy patrzÄ…c tylko na wyÅ›wietlacz, a w rÄ™ce trzymajÄ…c filiżankÄ™ z herbatÄ……
Creative Zen X-Fi 2
Creative Zen X-Fi 2
Małą lupÄ… u doÅ‚u zwiÄ™kszamy lub zmniejszamy rozmiar zdjęć. DziÄ™ki temu możemy przyjrzeć siÄ™ konkretnym szczegóÅ‚om z bliska. Ciekawym rozwiÄ…zaniem jest zmienianie pozycji z pionowej na poziomÄ…, lecz coraz bardziej już znanym i powszechnym. By tego dokonać wystarczy postawić pionowo odtwarzacz a zdjÄ™cie przekrÄ™ci siÄ™ o 45 stopni. Można tego dokonywać w zakresie 360 stopni.

Radio FM: to jeden z dodatków odtwarzacza. Można automatycznie wyszukiwać i programować stacje lub dokonać tego rÄ™cznie. Odtwarzacz ma dość dobry zasiÄ™g, który raczej nagle nie ginie. Przeważnie radio Å›ciÄ…ga czysto, pomimo, że Zen nie posiada żadnej widocznej, wystajÄ…cej anteny. W lewym, górnym rogu znajduje siÄ™ znaczek wskazujÄ…cy siłę sygnaÅ‚u docierajÄ…cego do playera. MówiÄ…c krótko: zwykÅ‚e radio. Nic specjalnego.
Creative Zen X-Fi 2
Creative Zen X-Fi 2
Mikrofon: raczej chyba maÅ‚o kto z niego korzysta. JeÅ›li jednak komuÅ› bÄ™dzie potrzebny to z pewnoÅ›ciÄ… siÄ™ nie zawiedzie. W jego obsÅ‚udze bardzo Å‚atwo siÄ™ poÅ‚apać. Możemy nagrywać i w dowolnym momencie odtwarzać nasze nagranie. Z widoku nagrywania można szybko przejść do listy już wczeÅ›niej zrobionych nagrywek. Maksymalny czas jaki możemy wykorzystać to aż 10 godzin. Wydaje mi siÄ™, że każdego to zadowoli. Ale najważniejsza jest jakość nagraÅ„. W tym aspekcie po rak kolejny byÅ‚em naprawdÄ™ pozytywnie zaskoczony. DźwiÄ™k przepuszczony przez mikrofon jest czysty, wyraźny i gÅ‚oÅ›ny. Nie prawie żadnych znieksztaÅ‚ceÅ„ ani szumów. Nie spodziewaÅ‚em siÄ™ takiego efektu po maÅ‚ym otworze na boku odtwarzacza…
Creative Zen X-Fi 2
Creative Zen X-Fi 2
MicroSD: to tutaj możemy przesÅ‚ać z karty pamiÄ™ci umieszczonej w czytniku do naszego playera. Przetransferować możemy tylko muzykÄ™, filmy i zdjÄ™cia. OczywiÅ›cie mamy możliwość wybrania konkretnych plików z karty, zaznaczenie ich i rozpoczÄ™cie transferu. Można również przerzucenie wszystkiego na raz. Pomimo, że i tak Zen oferuje dość dużą pojemność, to dziÄ™ki karcie mamy możliwość rozszerzenia jej o maksymalnie 32 GB.
Creative Zen X-Fi 2
Creative Zen X-Fi 2
System: to chyba ostatni z najważniejszych elementów tego menu. W tej zakÅ‚adce można dokonywać zmieÅ„ w ustawieniach poszczególnych elementów takich jak: ustawienia odtwarzacza, audio, foto/video, wyÅ›wietlania, zegara, jÄ™zyka. Zacznijmy wiec od pierwszego. W tym miejscu możemy ustawić np. automatycznÄ… blokadÄ™, czas przygaszenia podÅ›wietlenia, zawartość chronionÄ… hasÅ‚em lub dokonać kalibracji ekranu o czym już pisaÅ‚em. W audio dokonamy dotyczÄ…cych dźwiÄ™ków (przykÅ‚adowo wzmocnienie basu), trybu odtwarzania lub włączyć gÅ‚oÅ›nik. W foto/video do wyboru mamy wyjÅ›cie audio i video: PAL i NTSC; interwaÅ‚ pokazu slajdów (czas miÄ™dzy przejÅ›ciami zdjęć), lub wyłączyć automatyczny obrót fotografii. W ustawieniach wyÅ›wietlania zresetujemy tapetÄ™ lub ustawimy jasność i temat wyÅ›wietlacza. Dla zegara uwzglÄ™dniono opcje wyÅ›wietlania go w nagÅ‚ówku, uczy też ustawienie alarmu. JeÅ›li chodzi o jÄ™zyk to mamy do wyboru jeden z listy kilkunastu najpopularniejszych. W tym oczywiÅ›cie polski.
Creative Zen X-Fi 2
Creative Zen X-Fi 2
Creative Zen X-Fi 2
Creative Zen X-Fi 2
Creative Zen X-Fi 2
Creative Zen X-Fi 2
Creative Zen X-Fi 2
Do dyspozycji mamy także różne mnie istotne dodatki takie jak wspomniany RRS i lista kontaktów. To ich poprawnego dziaÅ‚ania konieczna jest konfiguracja z komputerem i „pogrzebanie” w programie. Podczas nudnych lekcji lub innych sytuacji możemy skorzystać z Aplikacji. Na starcie wgrana jest gra „Sudoku”, jednak mamy możliwość wgrania innych rozrywek kompatybilnych z tym odtwarzaczem.
Creative Zen X-Fi 2
Creative Zen X-Fi 2
Creative Zen X-Fi 2
Dla odnalezienia siÄ™ w wirze codziennych obowiÄ…zków przychodzi nam na pomoc organizer. Możemy zapisać sobie w nim jakieÅ› zadania na konkretny czas, o których on nam w odpowiednim momencie przypomni. Przydatny szczególnie dla zabieganych ludzi. Znany jednak jest nam z telefonów, gdyż prawie każdy ma podobnÄ… funkcjÄ™. Nie mogÅ‚o także zabraknąć kalendarza i zegarka.
Creative Zen X-Fi 2
Creative Zen X-Fi 2
To i tak nie są wszystkie opcje i funkcje, jakie możemy spotkać, używając odtwarzacza Zen X-Fi 2. Opisywanie ich wszystkich dokładnie nie miało by sensu. Dlatego z pewnością każdy użytkownik znajdzie jeszcze coś ciekawego dla siebie.

Warto przeczytać: Do góry

Komentarze

• 2010-01-28 21:33:06

Miałem okazję posłuchać tego sprzęciku i zdecydowanie zawiodła mnie jakość dźwięku. Jeśli chodzi o faktyczne pasmo przenoszenia, szerokość sceny i wierność dźwięku, budżetowa Sansa Clip zjada go na śniadanie...
  • 2010-01-28 23:33:53

Odstrasza mnie przełączanie utworów, aby to zrobić należy wyciągnąć playera z kieszenie odblokować go zmienić utwór i ponownie zablokować, imo bez sensu. Na zmianę piosenki powinien być jeden klik bez grzebania w kieszeni pomiędzy telefonem kluczami z samochodu i telefonem. A jęsli juz przy tym jestem to jak mam funkcjonować z tym odtwarzaczem + telefonem + kluczykami z samochodu...? Jak Wy nosicie sprzęt ?
    Mogli dodać lepsze słuchawki, kilka miesięcy temu kupowałem je za 25zł. Są naprawdę bardzo dobre z nokią e51, ale za sprzęt z półki ok. 500zł można było dodać coś lepszego.
  • 2010-01-29 11:28:56

Ja nadal nie jestem przekonany do ekranów dotykowych i chyba nic tego nie zmieni... No może iPad od Apple ;) Dobrze, że producent nie zapomniał o wsparciu dla FLAC, który to format ostatnio staje się coraz bardziej popularny. Recenzja bardzo wyczerpująca, dowiedziałem się chyba więcej, niż wiedzą sami posiadacze X-Fi 2 ;)
    @Kamil_K, miałem przyjemność testować Sansa Clip i przyznaję, że jeżeli chodzi o mp3 to jest to mój numer jeden :)
    @Looos, może wygodniej go nosić na smyczce pod bluzą?
  • 2010-01-29 14:43:17

Świetna recka, Hm... Ten kabelek mnie troszkę przeraza. Stylowe opakowanie... Dłuższy kabelek by się po prostu nie zamieścił. Aczkolwiek klasyczna wtyczka pewnie każdy nas posiada przynajmniej jeden taki kabelek (dłużysz). Ja mam przynajmniej z 5 takich + dwa takie krótkie :)
  • 2010-01-31 18:23:43

Kabel to podobny jak przy 5800, tam również zadziwia długością...

Recenzja spoko, wszystko przejrzyście i dostępnie napisane, fajne zdjęcia.

A co do sprzętu- cóż... Ja osobiście na ten odtwarzacz bym się nie zdecydował, za kilka dni zacznę przygodę z Taczką 3G, bo to według mnie optymalne połączenie wygody użytkowania, funkcji oraz wykonania i wyglądu. Powyższe urządzenie najzwyczajniej w świecie nie poraża, jest przeciętne. :)
    Pozdrawiam.
  • ~P???PS?CHÃŽCZN?

2011-05-21 12:29:43

Koledzy wypowiadający się o kablu naprawdę nie macie tych samych kabli tylko dłuższych w domu ja mam z 10 :D
  • ~wera2

2011-06-04 12:14:29

bardzo fajny sprzet :D
  • ~ioheo

2011-06-29 08:42:43

Mam ten sprzęt. Dobra robota, ale mam 2 zastrzeżenia- takie jak Maciek_M i co do słuchawek- są to dziwadła które zasysają się na uszach i je zatykają. Za pierwszym uruchomieniem walnął mi błędnik.. ale sam sprzęt jest super.
    ocena 8/10
  • ~Nezomi

2011-10-14 13:58:12

Witam!

Mam problem z teledyskami i filmami avi chciałam skopiowac na owy odtwarzacz ale ich nie widzi jakiis znak zapytania jest. Nie wiem co mam zrobic pisałam do nich ale wiele sie nie dowiedzialam....
  • ~boras

2011-10-24 15:08:52

Siema! posiadam ten odtwarzacz jest oK! fajny słuchawki oK! ale IKONY MENU
    jak zdobyc nowe? a co do filmów tez popieram avi tylko i to co to jak na taki sprzęt. Pobierasz z neta filma czy teledysk i nie działa większość
    i trzeba konwertowac je i w tedy działają filmy czy teledyski. Mój kolega kupil se jakąs mp4 za 180zł w sklepie jakims i cacy dziala wszystko i oK
    marka to jakas dziadowa ekram 2,2"
    PS. mogę ją komóś sprzedac za 400zł +/- jak by ktos chcial mam ją niecały 1 miesiac pisac jak cos boras40@onet.pl
    OCENA 9/10

zobacz wszystkie komentarze | Komentarz 11