Najważniejszy! Ale czy najwydajniejszy?

Cooler Scythe Zipang 2

Autor: Mateusz Galon | Data: 2009-10-18 13:16:43

A A A | Wejść na stronę 32967 | Komentarzy 6

Wszystkie coolery przedstawione na wykresie byÅ‚y testowane w praktycznie identycznych warunkach. Temperatura otoczenia wynosiÅ‚a 23.5-24 stopni Celsjusza. Wszystkie modele byÅ‚y testowane w zamkniÄ™tej obudowie. SprzÄ™t zostaÅ‚ przetestowany na procesorze Intel Core2 Quad Q6600 pracujÄ…cy z czÄ™stotliwoÅ›ciÄ… 2.4 GHz, oraz 3.0 GHz przy napiÄ™ciu 1,45V na pÅ‚ycie gÅ‚ównej Asus P5B. StaraÅ‚em siÄ™ za każdym razem użyć identycznej (niewielkiej) iloÅ›ci pasty termoprzewodzÄ…cej i za każdym razem byÅ‚a to pasta NT-H1. Wykresy przedstawiajÄ… dwa tryby: stress, gdzie CPU zostaÅ‚ obciążony (w 100%) programem Orthos przez 15 minut, a w trybie idle komputer nie byÅ‚ poddany żadnej pracy, również przez 15 minut. Temperatura byÅ‚a mierzona za pomocÄ… CoreTemp 0.99.3. PomiÄ™dzy danym testem wykonywaliÅ›my przerwy 10 minutowe, aby temperatura mogÅ‚a siÄ™ ustabilizować.

Na każdym z testowanych coolerów zostaÅ‚ zamontowany wentylator, który znajdowaÅ‚ siÄ™ w zestawie. Jego obroty ustawiliÅ›my na maksimum. DokÅ‚adne dane widoczne sÄ… po każdÄ… nazwÄ… schÅ‚adzacza na wykresach poniżej:

Scythe zipang 2

Scythe zipang 2
Jak widzicie nasz dzisiejszy bohater wypadÅ‚ przeciÄ™tnie. Nie może on rywalizować z praktycznie doskonaÅ‚ym produktem od Scythe, czyli Mugenem 2. Na plus w tym momencie jest zdecydowanie haÅ‚as generowany przez 140 mm Kaze Maru. Nie wykonaliÅ›my pomiarów za pomocÄ… specjalnej aparatury, ale "na ucho" jest on zdecydowanie cichszy od wczeÅ›niej testowanych schÅ‚adzaczy z takÄ… samÄ… iloÅ›ciÄ… obrotów (1380 RPM). Kiedy obniżymy obroty do 1000 RPM (zamontowaÅ‚em swój potencjometr) temperatura wzrasta nieznacznie, a jego obroty sÄ… praktycznie niesÅ‚yszalne. Potwierdza to tezÄ™, że załączony do zestawu wentylator jest produktem wysokiej jakoÅ›ci.
Warto przeczytać: Do góry

Komentarze

• 2009-10-18 20:57:30

Proszę, proszę....myślałem, że taki duży cooler da z siebie więcej. Recka pierwsza klasa!
  • 2009-10-18 20:58:54

Spodziewałem się czegoś lepszego za 200zł. Pozostanę przy swoim starym zalmanie 7700 Cu.
    Zdjęcia robiłeś w namiocie czy na tle ? Bardzo ładnie wyszły, recka też niczego sobie.
  • 2009-10-18 21:23:18

Zdjęcia robione w namiocie. Cooler jest jednak bardzo cichy, a temperatury w normie, ale póki cena trochę nie spadnie to powinniśmy zdecydować się na inny model od Scythe, ponieważ ich obecna oferta jest bardzo szeroka i to jednak czołówka.
    Dzięki za dobre słowa :) Poczekajcie na test Orochi rev.B - jestem w trakcie badania temperatur - też ciekawa pozycja.
  • 2009-10-19 15:37:43

Bardzo ciekawy tekst. Spodziewałem się więcej jak za taką cenę...
  • 2009-10-19 23:37:56

Duży, ciężki "byk" i takie średnie osiągi. Spodziewałem się zdecydowanie więcej, zwłaszcza patrząc na cenę i budowę produktu. Co do artykułu nie mam zastrzeżeń. Bardzo trafne spostrzeżenie co do specyficznego zakrzywienia rurek odprowadzających ciepło - jak widać Mateusz nie spał na fizyce ;-)
  • 2009-10-30 18:49:49

W tej cenie sa lepsze coolery, dla mnie nie jest to dobry wybór skoro w podobnej cenie mamy wydajniejszego Meghalema Prolimech.

Komentarz 6