Parszywa dwunastka
Test telefonu Samsung Pixon 12
Postęp techniczny w budowie matryc światłoczułych pozwala na upchanie ogromnej ilości pikseli na bardzo małej powierzchni. Specjaliści od dawna mówią, że wyścig na ilość nie ma większego sensu, że zazwyczaj duża ilość owocuję małą jakością. Rynek ma jednak swoje prawa – do najszerszego grona klientów przemawiają liczby. Od pewnego czasu widać jednak pewne wyhamowanie tego procesu – wydaję się, że ustalił się pewien poziom „zawieszenia broni” powyżej którego, żaden producent nie chce się ścigać (nie mówimy tu oczywiście o rozwiązaniach dla profesjonalistów). Poziom ten zarówno w lustrzankach jak i aparatach kompaktowych oscyluje pomiędzy 10, a 14 mionów pikseli. Od niedawna pułap ten osiągnęły również matryce montowane w aparatach telefonów komórkowych. W gronie tym znalazł się Samsung M8910 Pixon 12 i na jego przykładzie najlepiej widać, że bezkompromisowe „parcie na cyfry” nie zawsze jest rozsądne – telefon komórkowy musi być urządzeniem wszechstronnym i producent nie powinien skupiać się tylko na jednym jego aspekcie.
| Podsumowanie | |||
|---|---|---|---|
| Na wstępie podsumowania muszę wyjaśnić tytuł „parszywa dwunastka”- otóż pierwszy testowany model popsuł się po zaledwie czterech dniach. Dół wyświetlacza zaczął migać, by po paru godzinach nabrać stałego niebieskiego przebarwienia. Czyżby plotki o awaryjności produktów firmy Samsung nie były przesadzone? Dosyć dokładnie spenetrowałem internetowe fora w poszukiwaniu podobnych usterek, nie udało mi się nic znaleźć co wskazywałoby na jednostkowy przypadek. Pamiętać jednak trzeba, ze to model dosyć rzadki. Drugi przysłany model testowałem przez pięć miesięcy i żadne problemy nie wystąpiły, więc przyjąć trzeba, że taka awaria ma charakter marginalny – nie ma urządzeń niezawodnych. | |||
| Dostępność i cena: | |||
| Cena według Ceneo: od 1359 do 2199 PLN. | |||
| Zalety i wady: | |||
![]() |
|
![]() |
|
| Sprzęt do testów dostarczyła firma: | |||
![]() |
|||
Konkursy
Wszystkie konkursy zakończone. Zapraszamy wkrótce.
-
Majowy konkurs z Microsoftem!
Klawiatury, myszki, kamerki i gamepady od Microsoftu Mamy dla Was kolejny konkurs w którym do wygrania jest kilka urządzeń od firmy...
-
Konkurs jubileuszowy - mamy 5 lat!
Pięciolecie vortalu PCFoster.pl! Przygotowaliśmy dla Was kolejny konkurs z atrakcyjnymi nagrodami. Tym razem okazja jest szczególna,...
-
Wygraj sprzęt od Geniusa!
Mamy dla Was kolejny konkurs w którym do wygrania jest sześć urządzeń od firmy Genius. Aby zdobyć ten sprzęt wystarczy odpowiedzieć...

24904
4

Samsung Smart TV
8
Komentarze
Kamil_K
2010-05-15 22:53:04
Kamil_K
2010-05-15 22:54:28
kslek
2010-05-15 23:08:00
1. Określenie system operacyjny jako skrót myślowy faktycznie jest nienajszczęśliwsze bo jest przypisane do WM, S.60 i Androida, o tym, że TouchWiz jest nakładką napisałem.
2. Co do droższego procesora nie sądzę by był problem - telefon jest spozycjonowany na bardzo wysokim pułapie cenowym - klient ma prawo wymagać możliwości adekwatnych do ceny.
3. Z doświadczenia sprzedawcy ;)
Pozdrawiam serdecznie.
roboss
2010-05-25 10:48:24